Írta: vira

Fél éve már, hogy megalakult egy merőben új képviselő-testület Kecelen. Hogyan ítéli meg az elmúlt időszakot? Milyen távlati céljai és tervei vannak? Milyen lakossági megkereséseket kap?Az interjúban ezekre kerestem a válaszokat. Haszilló Ferenc polgármesterrel beszélgettem.

Eltelt fél év a választások óta. Merőben új testület állt fel. Hogyan értékeli ezt az időszakot?

-Hirdetés-

Polgármesterként negyedik ciklusomat töltöm, 2006 óta képviselem a keceli lakosokat. A választási időszakban is hangsúlyoztam, hogy a testületben eddig sosem volt többségem, így a mostani egy teljesen új helyzet számomra. Hálás vagyok a kecelieknek. Lehetővé tették, hogy e negyedik ciklusban többségében a saját csapatomból indult képviselők álljanak mellettem, így az együttműködő testülettel lehetőség van a hatékony és eredményes munkára.

 

Az eltelt fél évben bebizonyosodott, hogy ez a csapat jól dolgozik együtt, mindenki talált magának feladatot érdeklődésének, szakmai tudásának megfelelően.

A több ciklusos képviselőknek is tudomásul kellett venni, hogy ami eddig itt úgynevezett testületi munkaként folyt, annak vége. Ez a testület új testület, nem működnek a régi berögződések.

A hivatal szakemberei a képviselőkkel együttműködve dolgoznak ezután, és nem egy érdekcsoport döntése alapján táncolnak, miközben szakmai érveket figyelmen kívül hagyni kénytelenek. Bizony fel kell venni a munkát, és ha a választóink bíztak bennünk, akkor mindenkor képviselni kell az érdekeiket. Azokét is, akik nem ránk szavaztak. A képviselőknek nagyon fontos megérteni, hogy nem a testületi ülés közvetítésén szerepelünk a kamerának, hanem komoly feladataink vannak.

Milyen lakossági visszajelzéseket és megkereséseket kap?

A keceliek tudják, hogy az én ajtóm mindenki előtt nyitva áll. Senkit nem küldünk el, aki akár telefonon, akár személyesen megkeres. A fogadónapom a csütörtök, kérek mindenkit, hogy e napon keressenek, mert – bár alkalomadtán közbe jöhet fontos eltávozás – akkor mindig a hivatalban tartózkodom. Szeretném azonban tudatosítani, hogy a közösségi oldalakon megkeresésekre nem válaszolok, mert bármennyire is népszerű, nem ez a hivatali ügyek elintézési módja. A legkülönbözőbb ügyekben és kérdésekkel keres meg a lakosság, melyek megoldásában a kollégáim segítenek. Ezért is kérem, hogy hivatalos úton keressenek: sokszor több kollégával való egyeztetés után találjuk meg a megoldást egy-egy problémára.

Van, akinek a napi megélhetés okoz gondot, van, aki komplett tervekkel érkezik, és abból kidolgoznunk egy megvalósítható változatot. Jelen pillanatban Kecelen is a veszélyhelyzetre való gyors és egyre változó reagálás adja a legtöbb feladatot. 

Távolabbi tervek, s célok?

A TOP pályázatok megvalósítása mellett új pályázati célokat tűztünk ki és ezekhez keressük a megfelelő pályázati lehetőségeket. Ez eléggé megfoghatatlannak hangzik, de új képviselőink kapcsolatainak köszönhetően kormányzati egyeztetéseket folytatunk minisztériumokkal, különféle szakmai szervezetekkel. Néha rácsodálkozom, hogy mennyi idő és energia ez, áttekintve egy-egy hetemet a naptárban.

A tervek megvalósításához számtalan emberrel, szervezettel találkozom, helyben például gyümölcsöző a kapcsolat a plébániával és különböző civil szervezetekkel.

Az előbbivel jelenleg a temető felújításán és közös karbantartásán dolgozunk, a civilekkel pedig a helyi járványhelyzetre reagáló akciócsoportot alakítottuk ki. A legfontosabb az új ciklusban és jelen helyzetben is az együttműködés, és hogy mindenkivel megtaláljuk a közös hangot, a közös pontot.  

Milyen új feladatok elé állította a koronavírus-járvány elleni küzdelem?

A legnagyobb feladat, hogy nem ismerjük azt, ami ellen küzdünk. Ezért kértem az egészségügyi szakemberek véleményét, tanácsait, melyeket rendre megosztunk a lakossággal. Minden felmerülő problémára gyorsan kell reagálni, nincs idő sokáig gondolkodni. Ezt nehezíti, hogy fizikailag a testületi, bizottsági tagok sincsenek jelen, csak telefonos és online egyeztetésekre van lehetőség, ami időbe telik. Közben pénzügyi intézkedéseket is kell tenni, az önerő felhasználását még jobban átgondolva, átláthatóan. Az önkormányzat megszervezte az idősekről való gondoskodást, a szájmaszkok varrását és kiosztását, a közterületek fertőtlenítését, az egészségügyi dolgozók ellátásának segítését, az adománygyűjtéseket, számtalan olyan feladatot, amelyek egy-két hónapja még csak tervben sem voltak. Az új feladatokat még csak tanuljuk, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lakosság érezze: a város a jelen helyzetben sem fog senkit sem magára hagyni. Az önkormányzatra és a közösségre mindig számíthatnak.   

Nem ülésezik a testület. Milyen formáját választották az “ülésezésnek”?

Bár a hatályos jogszabályok most lehetőséget adnak rá, hogy egy személyben döntsek, de mint említettem, telefonon és e-mailben tartom a kapcsolatot a képviselőkkel, bizottsági tagokkal, szakemberekkel.

Eddig is mindig kikértem a hozzáértők tanácsait, most is és a jövőben is meghallgatom őket.

Számítok minden építő jellegű javaslatra, felvetésre. Így, együtt, összefogásban átvészeljük a jelenlegi, embert próbáló helyzetet is.  

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS