Írta: vira

Olaszországi mintára fejlesztette ki a koronavírus-fertőzöttek úgynevezett vörös zónán kívüli, biztonságos mozgatását lehetővé tevő segédeszköz prototípusát a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórháza és Ritter János, a Rit-Poly Műanyagfeldolgozó Kft. ügyvezetője.

-Hirdetés-

A betegeket így hermetikusan, teljesen zárt környezetben tudják a kórházon belül egy esetleges diagnosztikai vizsgálatra szállítani.

Egy ilyen segédeszköz tervezése és legyártása több szakember összehangolt munkáját és bizonyos kritériumok szigorú betartását követelte meg.

“Tudtuk, hogy Ritter János ezt meg tudná csinálni nekünk, ezért felvettük vele a kapcsolatot, elmondtuk neki az elvárásainkat. Ő pontosan tudta, milyen anyag szerezhető be a piacról, a kórházunk egészségügyi szakmérnöke pedig segített ezek közül megtalálni a felületfertőtlenítés szabályainak tökéletesen megfelelőt. Emellett intézményünk kreatív, gazdasági szakemberei, az orvosigazgató és a járványkórház intenzív osztályának vezető főorvosa a technikai megvalósításban segítettek”

– mesélt a munkafolyamatról a főigazgató.

Az elkészült prototípusnak olyan erős, ellenálló műanyagból van a felülete, ami a fertőtlenítés során nem károsítja az anyag átláthatóságát. Emellett magasságát is úgy alakították ki, hogy a megfelelő légköbmétert biztosítsa, ugyanakkor elférjenek vele mindenhol, ahol használják.

“Könnyű váza van, amit két törékeny testalkatú nővér is fel tud helyezni akár fekvőkocsira, akár intenzív ágyra. A szerkezet felső rúdjára pedig gyógyszeradagló pumpát, monitorokat vagy transzport oxigént is fel tudunk rögzíteni, így a beteg egy komfortosabb szállításon esik át. Úgy lett kialakítva az eszköz, hogy hermetikusan teljesen lezárjon, így a vörös zóna a buborékon belül marad, megóvva ezzel a környezetet és a személyzetet is”

– részletezte dr. Szepesvári Szabolcs, hogy mennyi kritériumnak felel meg az eszköz.

A kiskunhalasi kórház három egységében – a járvány­háttérkórház, a járványkórház, valamint a Szegedi úti börtön területén felépített mobil járvány­kórházban – összesen 14 darab buborékra lesz szükségük. Ezeknek a legyártása a következő napokban el is kezdődhet, amit Ritter János adományként ajánl fel a halasi intézménynek.

Kiemelt kép: Pozsgai Ákos

MEGOSZTÁS