Írta: vira

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a tömeges megbetegedések miatt nem elégséges a géppark vagy az ágyszám, ilyenkor a jobb túlélési eséllyel rendelkezők juthatnak előbb intenzív ellátáshoz.

-Hirdetés-

Etikai kódexet készített a Magyar Orvosi Kamara a koronavírusos betegek ellátásához. Ez abban nyújt segítséget, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni az intenzív ágy és a lélegeztetőgép használatánál, ha kevesebb az erőforrás, mint a beteg.

A súlyos döntéseknél szakmai, emberi és etikai elveket is figyelembe kell venni. A szakirodalom összeállításában számos szakember vett részt, a munkát Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke vezette. Ő azt közölte, reméli, hogy a leírásra nem lesz szükség, és “a kórházak polcain porosodik majd” – írta a 24.hu.

Az etikai kódex segít a beteg rangsorolásában akkor, amikor az ellátórendszer már nem győzi a COVID-19 vírusos betegek elhelyezését a nem elegendő ágy, gép, vagy szakember miatt. Ez a módszer a sürgősségi betegellátásban mindennapos, és egy szempontrendszer alapján kategorizál. A szakember szerint nem a pánikkeltés a cél, hanem az összeállítással a legrosszabbra is szeretnének felkészülni. Ezt a módszer több országban is alkalmazzák már a koronavírus-betegek esetében.

Vannak azonban eltérések, például idehaza nem veszik előre a megbetegedő egészségügyi dolgozót, vagy a fiatalabb életkorú beteget. Példaként említi Hegedűs doktor, hogy egy fiatalabb lehet akár szenvedélybeteg, vagy rosszabb egészségi állapotú, mint egy sportos 65-70 éves.

De két életveszélyes állapotban lévő betegnél sem ad elsőbbséget az, ha valaki koronavírusos, a másik pedig például autóbalesetet szenvedett. Ilyenkor az etikai és szakmai alapelvek alapján kell dönteni arról, hogy melyik betegnek van nagyobb esélye a túlélésre. Ezt pedig egy triázscsapat méri fel.

Az elmélet mellett gyakorlati tanácsokat is adnak egy-egy helyzetre.

Vagyis akkor, amikor szükség lenne valamilyen ellátásra, és döntéshelyzetbe kerül az ellátó személyzet: A-nak vagy B-nek adják a kritikus forrást. Ekkor kell etikus alapokon álló döntést hozni” – mondja Hegedűs Zsolt. Ebben a helyzetben a betegek állapotának objektív orvosi felmérése kell a döntéshez.

“Nem istent akarunk játszani. Éppen ezt akarjuk elkerülni. Próbáljuk ezt a súlyos szituációt emberi tudás és szakértelem, illetve nagyon gondosan mérlegelt etikai elvek mentén, amennyire tisztán csak lehet, megoldani” – mondja. Szerinte az is elengedhetetlen, hogy a döntéshozatalba bevonják a beteget és a családot is.

A végső döntést egy külön csapat segítségével hozzák meg. A kezelőorvos információkat ad a triázscsapatnak, akik csak a betegek állapotának felmérésével, majd rangsorolásával foglalkoznának, valamint a páciensek tájékoztatásával.

A beteg és a hozzátartozók tájékoztatása az egész folyamatban már szinte az első pillanattól kezdve meg kell, hogy történjen” – mondja az orvos. A kritikus helyzetről a betegeket is informálni kell, és meg kell kérdezni őket, hogy ha súlyosbodik az állapotuk, szeretnék-e, hogy gépre tegyék vagy újraélesszék.

Ha előfordul olyan helyzet, hogy két azonos túlélési esélyű beteg között kell dönteni, akkor megengedett a sorsolás, de ezt dokumentálni kell. Az orvos szerint ez igen extrém eset, és bízik benne, hogy ilyen nem fordul elő.

mti.hu/szeretlekmagyarorszag.hu

MEGOSZTÁS