Írta: vira

A koronavírus-járvány mennyire befolyásolja a keceli vállalkozások mindennapi életét, mekkora visszaesésről számolnak be? Milyen nehézségekbe ütköznek az alapanyagok beszállításában? Mennyire érinti a munkavállalóikat? Lesz-e, várható-e leépítés? Erre kerestem a válaszokat.

Jelenleg hogyan állnak a megrendelőik viszonylatában? Tapasztalnak-e csökkenést ebben a tekintetben, esetleg visszavonásokra került-e sor?

Pintér Csaba, Pintér Művek – Pintér Csaba egyéni vállalkozó: Cégünk szempontjából csak kisebb kilengések vannak, amelyekről beszámolhatok. Ha a jövőt veszem figyelembe, akkor a belföldi piacok esetében az euró árfolyam változások végett adódhatnak gondok, de ezek sem olyan jellegűek, amelyek a működésünket érdemben befolyásolnák.

-Hirdetés-

Kószó Lajos, Matécsa Kft: Alapvetően nem dőltünk a kardunkba. Nyilván volt megrendelés-csökkenés, hiszen exportpiacokra dolgozunk. Például Olaszország esetében elmondható, hogy volt 3 hetünk, amikor nem tudtunk árut kiszállítani. Hiszen voltak olyan területek az országban, ahol a kamionok nem közlekedhettek egyáltalán. Ebből kifolyólag a tavalyi időarányos forgalomhoz képest csökkenés volt tapasztalható. Ez a folyamat most egy hete normalizálódni látszik, de még nincs azon a szinten, mint az elmúlt 2 évben. Azonban kijelenthető, hogy elindult a kiszállítás. Tehát összességében nagyobb veszteségek nélkül sikerült ezt az időszakot átvészelni. Amennyiben nem nagyon festi át ez a járvány a gazdasági környezetet, akkor mi még a szerencsésebb gazdasági szereplőkhöz sorolhatjuk magunkat.

Hatvani Gábor, Integrál-Hat Kft.: A mi esetünkben kettős a probléma: egyrészt jelen van a madárinfluenza, illetve a koronavírus is. Ezeknek köszönhetően megállt a külföldi szállítás teljes mértékben. Ami a megrendelések tekintetében elmondható: megrekedt a japán, a spanyol és a francia export is. Tapasztaltunk olyat is, hogy a kiszállított konténer visszajött hozzánk Spanyolországból. Abban az országban teljesen leállt a turisztika és a gasztronómia egyaránt. A kacsák esetében még nem, de a libák esetében teljesnek mondható a megállás. A másik nagy baj, hogy megállt a fizetési hajlandóság is. A vevőink nem fizetnek. Túlságosan magas a kintlévőségünk, amiből milliárdosra tehető az összeg, amely még a tavalyi évre vonatkozik. Mi még ilyen likviditási problémákkal soha nem találkoztunk.

Csúzi Norbert, Csúziker Kft: A cégünk esetében nem beszélhetünk megrendelés csökkenésről. A Csúziker Kft-nek megnyert közbeszerzései és pályázatai vannak, amelyeknek a kivitelezéseinek határidői vannak, amit a jelen helyzet nem változtatott meg. A szőlő a koronavírus-járvány idején is terem, tehát a bort is kell valahová tenni, ezáltal folyamatosnak mondhatóak a megrendelések. Így röviden elmondva, változásokat nem észlelek a működésünkben. 

Csúziker Kft.

Juhos Csaba, Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezet: A mi esetünkben a választ kétfelé bontanám: cégünk nagykereskedelemmel foglalkozik exportra, az első kiszállítások elindultak. A kínai kel az, amit viszünk Németországba és Csehországba. Ez úgy tűnik, hogy probléma nélkül működik. A megrendelések mennyiségét mozgatja az aktuális piac, a vírus miatt különösebb problémát a kiszállításban ennél a terméknél nem tapasztalok. Ha a jövőre próbálok tekinteni, akkor a „luxustermékeknél” mint például a spárgának vagy a cseresznyének nem biztos, hogy akkora lesz a kereslete Nyugat-Európában, mint az eddigiekben. Tehát itt adódhatnak problémák, hiszen ezek a termékek nem képeznek alapot egy általános bevásárlás során.

Juhos Csaba, Fresh Fruit Tész Szövetkezet

Szövetkezetünk működtet zöldség-gyümölcs boltot is, amely esetében kimagasló forgalom volt észlelhető az elmúlt egy hónapban, így létrehoztunk egy web shopot, amely segítségével online tudják beszerezni az adott árut a vásárlók.

Térjünk át a feldolgozandó alapanyagokra. Tapasztalnak-e esetleges nehézségeket a külföldről történő behozatal során?

Pintér Csaba: Február végétől, március elejétől átcsoportosításokat végeztünk a beszerzési forrásaink esetében. Megnéztük, hogy mely országok azok, amelyek esetében gondok lehetnek a későbbiekben, mint például Olaszország. Ezért a rendeléseinket elirányítottuk onnan más országokba. Így folyamatosan tudnak érkezni a kamionok. Ebből kifolyólag a költségek változtak, magasabbak lettek. Vannak áruféleségek, amelyek repülőn érkeznek Amerikából. Ehhez viszont szükséges a kapcsolati rendszernek a megléte. Ez azért is érdekesség, mert eddig nem szállítottunk be repülőn alapanyagokat. 

Kószó Lajos: Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a járvány kitörése előtt a feldolgozandó alapanyagaink 80 százalékát beszereztük. A stratégiánk az, hogy a fő kiszállítási időszak előtt jóval már készleten kell, hogy legyen az áru. Ez a stratégia a jelen pillanatban azt kell, hogy mondjam bevált.

Hatvani Gábor: Cégünk esetében e kérdés nem releváns, nincs feldolgozandó alapanyag beszállítás.

Csúzi Norbert: Lemezeket főként Lengyelországból és Finnországból hozzuk, a behozatal során késéseket tapasztalunk, de ez jelenleg még nem számottevő mértékű. Így nem befolyásolja a működésünket. A beszállítóknak is az a célja, hogy minél hamarabb megkapjuk az általuk behozott terméket. A fuvarok esetében 1-2 napos csúszás van, amelyet nem veszünk észre, nem hátráltat minket.

Juhos Csaba: A Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezet esetében nem érkezik külföldről alapanyag.

A munkavállalókat érintette-e az önök cégénél ez a vírushelyzet? Volt-e, illetve várhatóan lesz-e leépítés, vagy munkaidő csökkentés?

Pintér Csaba: Teljes létszámmal dolgozunk, és teljes munkaidőben. Most vettünk fel új munkavállalókat is. Úgy próbálom meg a kollégáimat is segíteni ezeken felül, hogy egy rendkívüli általános béremelést hajtottam végre április elsejétől.

Pintér Csaba

Kószó Lajos: Senkinek sem kellett a munkaidejét 4-6 órára csökkenteni, és nem építettük le a dolgozóink létszámát sem. Nekünk az a stratégiánk, hogy a bevált gárdát megtartsuk.

Hatvani Gábor: A takarmánykeverő üzemünk működése körülbelül 25 százalékos termelésre esett vissza, a munkavállalóknak igyekszünk valamilyen más munkát adni, mint például telephely bővítés és felújítás. Nem szándékozunk elküldeni munkavállalókat.

Csúzi Norbert: A munkavállalóinkat meg tudtuk tartani, és munkaidő-csökkenésről sem beszélhetünk a mi esetünkben, hiszen a határidők kötnek bennünket. Az egyéni védőfelszereléseket megkapták a dolgozóink, amit használniuk is kell. Amit tapasztalok, hogy a munkavállalóinknak sem az a célja, hogy otthon legyenek és várják a járvány végét. Leépítési szándékunk tehát nincs.

Juhos Csaba: Semmiképpen sem várható munkaidő-csökkenés, vagy leépítés. Nem gondolom, hogy a vírusnak lenne bármilyen hatása a munkaerőigényre. Ugyanúgy metszeni, szedni, csomagolni kell, mint eddig. Ami inkább a bajt okozza nálunk, az a fagy.

Kiss Tamás
Nyitókép: Pintér Művek – Pintér Csaba e.v.

MEGOSZTÁS