Írta: vira

A Magyar Honvédség alaptörvényben rögzített kötelme értelmében teljes képességével, minden katonájával és a rendelkezésére álló tudásával, eszközével szolgálja a magyar emberek és a haza biztonságát – jelezte Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

-Hirdetés-

Az államtitkár szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány következtében kihirdetett különleges jogrend a veszélyhelyzet óta naponta közel kétezer honvéd és mintegy négyszáz technikai eszköz bevetését jelenti. 

A katonai rendészek már tizenhét helyőrségben járőröznek, ellenőrzik a kijárási korlátozás szabályainak betartását, a közterületeken és a piacokon pedig biztosítják a nyugodt, rendezett napi életmenetet. A honvédség fegyveres alakulatai őrzik azokat a központi raktárakat is, ahol a sikeres kínai–magyar légihídon át beszerzett védekezőeszközöket, több tízmillió maszkot, kesztyűt, köpenyt és a lélegeztetőgépeket tároljuk, így is készülve a járvány tömeges megbetegedéseket okozó fázisára.

Tizenhárom megyében ötvenegy kórház élén irányítja honvédtiszt a felkészülést, így biztosítva a kórházi ágyakat, megőrizve a készleteket, csatornázva az adatszolgáltatást. A honvédelmi irányítótörzsek már százöt cégnél koordinálják a veszélyhelyzeti működést.

A vegyvédelmi és biológiai mentesítőképességet felhasználva több száz idősotthon fertőtlenítését, vírusmentesítését kezdték meg a katonák húsvét vasárnapján.

Szólt arról is, hogy a védekezés szinte kizárólag nemzeti szinten történik, így minden ország a saját haderejére támaszkodik. A biztonsági, hon- és rendvédelmi erők más szövetségesi országokban is hasonló feladatokat látnak el a pandémiás világválság idején, mint a honvédség idehaza.

Forrás: kormany.hu
Nyitókép: honvedelem.hu
 
MEGOSZTÁS