A koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében az Izsáki Önkormányzat úgy döntött, hogy a helyi piacon nem folyhat árusítás. Jelen helyzetben a piaci árusokat a vásárlók felkereshetik személyesen vagy kérhetik a házhozszállítás lehetőségét, ami mellett több közterület foglalási engedélyt is kiadott a város vezetése, hogy zökkenőmentes legyen az ellátás.

-Hirdetés-

Miközben a vírushelyzet komoly kihívások elé állítja a városvezetést, az új piaccsarnok munkálatai is jól haladtak és közel az idő, amikor az árusok és a vásárlók birtokba veheti az épületet.

A beruházásról Kutas Tibor polgármester elmondta, hogy a piaccsarnok a TOP-2.1.2-15 hazai társfinanszírozással megvalósuló uniós pályázat keretében került megépítésre a Kossuth tér arculatának megújításával együtt. A beruházás összköltsége 438,4 millió forint volt, mely 377,8 millió forint pályázati támogatásból és 60,6 millió forint önkormányzati forrásból (banki hitel) adódott össze.

Az új piac belső összterülete 510 m2, a pavilon területe pedig 298 m2. Az árusító helyek tekintetében 3 üzlet (16,16 és 19 m2), valamint egy gombavizsgáló került kialakításra. Az árusító asztalok a következőképpen oszlanak meg: a csarnoktérben 64 db 180×90 cm-es, a pavilonsoron pedig 40 db 180×90 cm-es és 12 db 150×90 cm-es.

Parkolót a Katona József utcában építettek az új piachoz, ahol 15 + 1 (mozgássérült) jármű fér el. A polgármester megemlítette, hogy a helyszínt a korábbi ciklusban működő városi vezetés jelölte ki, melynek van számos előnye, de hátránya is. Úgy fogalmazott, hogy ékessége a városnak ez az épület, de a parkolási gondokkal meg kell majd küzdeniük. A piac mögött a későbbiekben még fog épülni egy parkoló rész, de ott valószínűleg árusok lesznek majd, akik a piaccsarnokban nem férnek el.

Azt már most látni, hogy sokkal több árus és vásárló lesz, mint amennyi megállóhely van. Gondot jelenthet még, hogy a kecskeméti úton a piaccsarnokkal szemben kiépített parkolótól a vásárlóknak át kell gyalogolniuk majd egy zebrán az épülethez olyan időszakban, amikor a legnagyobb forgalom van ezen az úton. A tervek szerint ezért majd a későbbiekben a piac területe melletti csatornapart mentén további parkolókat építenek ki.

A piaccsarnok megépítésére azért volt szükség, mert nem volt fedett piac a településen és erre nagy igény volt. Ezáltal a későbbiekben már akkor is lesz lehetőség az árusításra, amikor az időjárás a szabadtéri piacozást nem tenné lehetővé. A piaccsarnok műszaki átadás-átvétele megtörtént és most a használatba vételi engedélyezés van folyamatban. A piac megnyitásának előkészítése folyamatos és a tervek szerint május első felében szakaszosan visszatérhetnek az árusok és a vásárlók.

(Fotó: PN/Bús Csaba)
Filus Tibor

MEGOSZTÁS