Páhi is, mint környékünkön sokan mások, ózongenerátorral védekezne járvány idején. A készülékek már a birtokukba is kerültek, ám sokan hitetlenek a fertőtlenítő eljárással kapcsolatban. Hosszas információgyűjtés alapján döntöttek ilyen készülékek beszerzése mellett. Ezért Petz János polgármester tájékoztatta a lakosokat a működésükről.

Úgy gondoltuk másoknak is hasznos lehet, ezért most megosztjuk önökkel mi is ez a készülék és mire jó.

-Hirdetés-

A polgármester tájékoztatójából kiderül, hogy az eljárás több évtizedes múltra tekint vissza. Az Egyesült Államokban 2001. óta használják az élelmiszeriparban. Az ózonkezelésnek zárt térben való alkalmazása bizonyítottan fertőtlenítő hatással bír – vegyszermentes fertőtlenítést végezhetnek a készülékkel.

Az egészségügyben napi rendszerességgel használják. Egyes kórházakba az érkező csomagok csak ózonkezelés után juthatnak el a címzettekhez. Például a mentőautókat minden egyes feladat után ilyen eljárással fertőtlenítik a következő beteghez való kiszállást megelőzően. Több iskolában az érettségi előtt a termekben használják, az idős otthonokban, várótermekben, okmányirodákban is rendszeresen kezelik a helyiségeket. Autó és lakás klímák fertőtlenítésére is kiváló. A gáz halmazállapotú ózon a gép légkezelésének köszönhetően bejut olyan helyekre is, ahol a vegyszeres felületkezelés minősége megkérdőjelezhető vagy nem kivitelezhető.

A polgármester figyelme az ózonra is kiterjedt. Az ózon, O3 az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt.

Az ózon mérgező, ezért a kezelés után kellő időt, kb. egy órát kell várni a lebomlásra, vagy szellőztetés után lehet a helyiséget használni.

A technológiát a koronavírus veszély elmúltával is lehet alkalmazni egy szezonális influenza vagy egyéb kisebb járvány idején a terjedés csökkentésére.

B.M

MEGOSZTÁS