A veszélyhelyzet kihirdetésének időpontjától (március 16.) a kiskőrösi KEVI Harangvirág Óvodájában sem folyik a megszokott munka, a gyermekek nem látogathatják az intézményeket. A új helyzetre, a kihívásokra az óvodáknak is gyorsan kellett reagálniuk, mely az intézmény igazgatónőjét, Tiriczné Szabó Szilviát kérdeztem.

Mi zajlik az óvodában március 16-tól?

-Hirdetés-

Az új helyzethez igazodva a KEVI Harangvirág Óvodája is nagyon rövid időn belül átállt a digitális eszközök napi használatára. Az óvodát első lépésként teljes körűen fertőtlenítettük. A dajka nénik minden játékot, ágyat csoportszobát a megfelelő tisztítószerekkel átmostak. A kialakult helyzet végét nem lehet tudni, ezért a nyárra tervezett festéseket, udvar rendezést is most tudjuk elvégezni. Az óvó nénik a zárt csoportjukban napi kapcsolatban állnak a szülőkkel, gyerekekkel. Minden dolgozó megkapta augusztus végéig az új feladattervet, amiket határidőre küldenek vissza nekem. Voltak olyan lelkes kollégák, akik minden kisgyermeknek a kerítésre akasztották a húsvéti ajándékokat. Amellett hogy az aktuális hetekre készülnek a pedagógusok, már a következő évre is terveznek. Óvodai és csoportszintű projekteket írnak. Dekorációkat, szemléltető eszközöket, játékokat készítenek. Folyamatos a kollégák közötti szakmai beszélgetés, ötletelés, hogy hogyan tehetjük színesebbé, gazdagabbá a gyermekek hétköznapjait a digitális oviban.

A szakmai munkában milyen változások léptek életbe?

A szakmai munkánk részben otthoni munkavégzésre állt át március 19-től. Gyorsan és könnyen alkalmazkodtunk az új helyzethez. Az óvodai beiratkozás is gördülékenyen zajlott le, 40 új kisgyermek iratkozott be óvodánkba. A megszokott személyes találkozót mellőzve most minden család e-mail-ben küldte el a kitöltött szándéknyilatkozatát. Az értesítéseket is elektronikus úton kapták meg a szülők. Az iskolai beiratkozásnál is segítettek a kollégáim azoknak a családoknak ahol szükség volt rá.
Az intézményünkben szeptember óta digitális naplót használunk, így az adminisztrációs feladatok zökkenőmentesen mennek tovább. Minden csoportnak naprakész tematikus terveik vannak. Minden elvégzett feladatot rögzítenek. Óvodánk szociális segítője Berger Andrásné Krisztina is elérhető a szülők számára.

Az elkövetkezendő hetek, hónapok, hogyan telnek majd?

Ügyeleti rendszer működik továbbra is intézményünkben. Az elkezdett digitális oktatást folytatjuk tovább egészen addig, amíg újra nyithatnak az óvodák. Közben minden elkezdett kisebb-nagyobb munkának (festés, kertrendezés) a végére érünk. Felkészülünk a nyitásra, hogy minden zökkenőmentesen menjen tovább.

Hogyan értékelnéd a kollégák munkavégzését a kialakult helyzetben?

Az óvónők aktivitásának köszönhetően mind az öt csoportunk rendelkezik egy zárt kommunikációs felülettel. Erre a felületre töltik fel napi szinten az előre kidolgozott tématerveket, játékötleteket. Akik könnyebben eligazodnak a digitális világban, Ők videót osztanak meg, élőben bejelentkeznek, közös videó beszélgetésre hívják a gyermekeket és szüleiket. Ennek az online munkavégzésnek köszönhetően láthatjuk a gyermekeket. Minden visszaküldött képnek, üzenetnek nagyon örülünk. Óvodánk hitoktatója is bekapcsolódott a digitális óvodánkba. Minden héten videót küld a gyermekeknek amiben elmeséli a keresztény történeteket. Minden kollégám nagyon aktívan vette ki a részét ebben a számunkra is nagyon új helyzetben. Köszönöm nekik a munkájukat, lelkesedésüket.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS