Az év egyik legszebb ünnepe, az anyák napja. Ilyenkor, aki csak tudja, felkeresi, felköszönti az édesanyját. Aki távol van az is módot talál rá, hogy kifejezze köszönetét, háláját. Van, aki már csak emlékezve, gondolatban teheti meg.

A keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda hittanárát, Pap Józsefné Emesét kérdezzük anyák napja alkalmából. Mit üzen az édesanyáknak, gyermekeknek, családoknak?

-Hirdetés-

Csodálatos dolog, amikor a természet megújul, és az év legszebb hónapjában, május első vasárnapján mindenhol egy-egy valakit köszöntenek a gyermekek: édesanyákat, nagymamákat.

Szerinted a mai világban változott-e valamit ennek az ünnepnek a lényege?

Hogy változott-e az ünnep lényege? Én, mint édesanya és hittanár merem állítani, hogy nem! Az igazság, hogy az életben soha senkit nem fognak olyan feltétel nélkül, annyira erősen és tisztán szeretni, mint amennyire egy édesanya szereti gyermekét: – Ez az anya és gyermek érzelmi kötődése.

Véleményed szerint hogyan tudunk ajándék lenni az édesanyánk számára, gyermekként illetve anyaként gyermekünk számára?

Minden édesanya egyszer gyermek volt, az évek múltával felnőve megtapasztalja, milyen a másik szerepében lenni, megvívni ugyanazokat a harcokat, csakhogy ezúttal már nem gyerekként, hanem szülőként. A legcsodálatosabb érzés édesanyává válni. Benne van a hála, szeretet, köszönet. Anyák napjára a legszebb és legnagyobb ajándék az lesz, hogy ígéretet teszünk, hogy mi, gyermekek leszünk édesanyáink boldogsága jóságunk és szeretetünk által és azok is maradunk örökké!

Az iskolai munkád során szoktál-e beszélni a gyerekekkel a családról, az anya-gyermek kapcsolatról?

A hittan órákon meg szoktam említeni a tanítványaim számára, hogy egy édesanyára felbecsülhetetlen érték van rábízva: a gyermek! Az élet minden tevékenysége között az édesanya legszentebb kötelessége az, amit önzetlenül és fáradhatatlanul a gyermekeiért végez. Az édesanya Jó Isten eszköze, ezért méltóságteljes és nemes megbízatása van: Az életre való nevelés!
Egyházközségünkben, templomainkban ez ünnep alkalmából verses, énekes műsorral köszönthettük az elmúlt évek során az édesanyákat és nagymamákat. Idén e fohászt mondjuk értük:

Édes jó Istenem,
Hallgasd meg imánkat,
Áldd meg minden jóval
Az Édesanyákat.
Áldó két kezedet
Tartsd mindig rajta,
Mosolyogj rá szeretettel,
Ne legyen bús napja!

A családodban, hogy élitek meg ezt az ünnepet?

Egy édesanyának soha nem számít, milyen korúak a gyermekei, mindig is törődni fog velük, és mindig kisfiamnak vagy kislányomnak fogjuk szólítani, mert a szoros érzelmi kötődés életünk végéig megmarad. Bár jelenleg gyermekeim nem tartózkodnak itthon, mégis a mai modern technikának köszönhetően mindennap velem vannak. Ezért részükről a szép köszöntő szavak vizuálisan, akár vers formájában is igazi virágcsokorrá és milliónyi puszivá válnak számomra.

ISTEN ÉLTESSEN MINDEN ÉDESANYÁT ÉS NAGYMAMÁT:

„Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg Ő véd engem, nem ér semmi bánat.
Körül vesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel.”
(Dsida Jenő)

 

Fotók: vira.hu (archív)

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (0 db kép)
MEGOSZTÁS