Minden évben ünnep a tűzoltók számára Szent Flórián napja május 4-én, idén azonban kivételes alkalomra készültek Kecel Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének tagjai.

-Hirdetés-

A 150. jubileumi ünnepség szervezése már folyamatban volt, amikor közbeszólt a járványhelyzet, melynek következményeként városunk minden rendezvénye elmarad egy időre.

Az ünnepi ráhangolódás egyik fő mozzanata, hogy elkészült a 150 éves a Keceli Önkéntes Tűzoltó Egyesület című könyv, amely számos régi és újabb fotóval illusztrálva, irattári dokumentumok alapján áttekintést ad tűzoltóink életéről, munkájáról és az eltelt másfél száz év történéseiről.

Több mint százhatvan oldalas könyv készült tűzoltóink életéről, munkájáról és az eltelt másfél száz év történéseiről.

A jeles évforduló alkalmából védőszentjük, Szent Flórián szobra is új helyére került felújítva, megszépítve.

Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az „Isten tűzoltójának” alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.

A Szent Flóriánt ábrázoló szobor készíttetésének ötlete a múlt század elején vetődött fel. Az ötletet tett követte, az akkori időben Kecel legnevesebb kőfaragó-szobrászával, Filus (Falusi) Mihállyal készíttetett a tűzoltóság egy szobrot, amelyet a Ligetben helyeztek el 1934 májusában. A mester kilenc hétig dolgozott a szobron. Az egyesület által megrendelt életnagyságú alkotáshoz felhasznált 19 mázsa műkődarát, 4,25 mázsa gipszet, 7 mázsa cementet, 35 kilogramm vashuzalt, egy állómodellnek fizetett hatvankét pengőt. A szobor és a talapzat súlya az alapzaton kívül 26-27 mázsa. A kiadás pénzben 329,50 pengő volt munkadíj nélkül. Miután elkészült a Vasút utcán a mostani tűzoltólaktanya, a szobrot áthozták a Ligetből az épület mellé 1988-ban. Az új helyén 1989-ben szentelte fel Scharpf Egon esperes, plébános. Ez évben úgy döntöttek, hogy a szobor legméltóbb helye a tűzoltóság épülete előtt lenne. Az áthelyezési és felújítási munkákat maguk a tűzoltók végezték.

A Flórián szobor még az eredeti helyén. A kép 1940-ben készült a Ligetben

Travnik János tűzoltóparancsnok elmondása szerint a nagyszabású születésnapi ünnepség, ennek keretein belül a szobor újraszentelése és a könyvbemutató most elmarad, és egy későbbi időpontban kerül megrendezésre.

-Fotók: Kecel Város Önkormányzati Tűzoltósága, Kecel Városi Könyvtár és Művelődési Ház helyismereti gyűjteménye.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS