Írta: vira

Újraindul május 4-től az egészségügyi szakellátás Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a SZTE Oktató Kórházában – jelentette be Dr. Szepesvári Szabolcs, az intézmény főigazgatója.

A közlemény szerint szigorú higiénés rendszabályok betartása mellett fogadják a betegeket a halasi kórházban.

-Hirdetés-

Alapvető célkitűzés a hazai lakosság egészségének védelme, további, súlyos tünetekkel járó, illetve halálozást okozó megbetegedések számának csökkentése és annak biztosítása, hogy még a járvány tetőzése során is minden magyar állampolgár lehetőség szerint a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljön. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson elsődleges szempont, hogy az egészségügyi intézmény és az abban dolgozó munkatársak ne váljanak a járvány gócpontjává.

2020. május 04-től minden betegvizsgálatban résztvevő dolgozó számára a kórház arcvédő pajzsot biztosít. Nem csak a járványkórház területén történő betegellátáshoz, hanem minden betegellátás kapcsán kötelező ennek használata a korábbi szájmaszk és szükség esetén gumikesztyű használat kötelezettségen túl.

Dr. Szepesvári Szabolcs, Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a SZTE Oktató Kórház főigazgatója (Fotó: Bakos László)

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház rendelőintézeteiből csak a kórház székhelyén, Kiskunhalason kezdődik szakorvosi ellátás.

– A kiskőrösi és keceli telephelyeken működő szakrendeléseinket egyelőre nem indulnak újra. Azon betegek szakorvosi konzultációját is a kiskunhalasi telephelyünkön biztosítják, akik eddig Kiskőrösön és Kecelen kerültek ellátásra.

– A járóbeteg szakellátás – ideértve a diagnosztikai ellátásokat, a fogászati szakellátást is – újraindítása csak azzal a feltétellel történhet, hogy rendelésre kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet beteget fogadni.

– A kórháznak és a betegeknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az egyeztetett időpontok megtartására, a várókban töltött idő és személyek számának minimalizálására.

– Beutaló köt. szakrendelések (belgyógyászat, kardiológia, diabetológia, endokrinológia, gasztroenterológia, tüdőgondozó, sebészet, érsebészet, proktológia, onkológia, neurológia, reumatológia, ortopédia, szájsebészet, gyógytorna, radiológia, foglalkozás egészségügy stb.) esetén a háziorvos közvetlenül vegye fel telefonon a kapcsolatot az adott szakrendeléssel, és orvos-orvossal történő konzultációt követően kerül eldöntésre, hogy a telefonos konzultáció vagy személyes vizit szükséges a betegnek.

– Nem beutaló köteles szakrendelések esetén (baleseti sebésze, szülészet-nőgyógyásza, urológia, pszichiátria és addiktológia, fül-, orr-, gégészet, szemészet, bőrgyógyászat, csecsemő-és gyerekgyógyászat) szintén célszerű, ha elsődlegesen a háziorvos, de hiányában a beteg vegye fel a kapcsolatot az adott szakrendeléssel.

– Ahol lehetőség van rá, ott telefonos vizit lesz, (pl. gyógyszerfelírás e-receptre) így nem szükséges a személyes orvos-beteg találkozás. Ha ily módon nem oldható meg a beteg panaszának, egészségügyi problémájának a kezelése, akkor a beteg időpontot kap személyes megjelenésre.

– Mivel óránként maximum 4 betegvizsgálatot végezhet egy szakrendelés, ezért kiemelten fontos, hogy a beteg időben érkezzen a vizsgálatra a várókban töltött idő és az ott várakozók számának minimalizálása érdekében. Amennyiben a beteg nem jelenik meg pontos időre, a szigorú betegfogadási rend miatt a vizsgálatot nem végezhetjük el, ekkor a páciensnek új időpontot kell kérnie.

Forrás: Szabolcs Szepesvári 

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS