Írta: vira

Hosszú időt töltött el a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség élén Lupták György esperes. Az idei évben nyugdíjba vonult és helyét Kecskeméti Pál vette át. Az esperest életútjáról és a Kiskőrösön eltöltött éveiről kérdeztem.

Honnan jött az a lelki iránymutatás, hogy az egyházi hivatást választja?
-Hirdetés-

Édesapám evangélikus lelkész volt Pest megyében, így már szoros családi kötődésem volt fiatalon is az egyházhoz. Az érettségi közeledtével már szerettem volna lelkésznek tanulni, de édesapám akkor még lebeszélt róla. A középiskolai tanulmányaim után a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára kerültem, ahol magyar és ének-zene szakon végeztem. A főiskolai évek alatt a szegedi evangélikus gyülekezetnél kántor voltam és az itt eltöltött idő erősített meg abban, hogy az egyházi hivatást válasszam magamnak. Példaképem édesapám és a szegedi lelkész, id. Cserháti Sándor volt. Utóbbiról tudni kell, hogy volt Páhin is lelkész és felesége Soltvadkertről származott.

Milyen út vezetett Kiskőrösre?

A szegedi főiskolás évek után Budapestre kerültem az Evangélikus Teológiai Akadémiára. Az 5 éves iskola elvégzése után 1980 júniusában szenteltek pappá a Deák téri evangélikus templomban 40 évvel ezelőtt. A püspök joga, hogy kezdő lelkész egyházi szolgálati helyét meghatározza, nekem Nagymányokot jelölte ki. Itt lettem segédlelkész három évig és a teológiai éveim alatt megismert miskolci származású páromat 1982-ben elvettem feleségül. Időközben Kiskőrösön nyugdíjba vonult Ponicsán Imre evangélikus lelkész és püspöki döntés volt, hogy ide kerüljek. Pár nap gondolkodási időt követően elfogadtam a kinevezést és 1983. szeptember 1-ről élünk Kiskőrösön.

Hogyan teltek az első évek a kiskőrösi gyülekezetnél?

A történet 37 évvel ezelőtt kezdődött. A magyarországi evangélikus egyház országos szinten nem számít nagynak, de a kiskőrösi a felekezet legnagyobb gyülekezete. Kiskőrösön 1783 óta mindig két parókus lelkész látta el a feladatokat. Amikor Kiskőrösre kerültem 30 éves voltam és Nagybocskai Vilmos lelkész mellett láttam munkához, aki akkor édesapámmal volt egyidős. Átadta részemre a vezető-lelkészi feladatokat, melynél az egyházi szabályok szerint háromévente cserélni kellene a személyt. Az egyházhoz érkezett Szabó Vilmos és Piri Zsuzsanna, Vilmossal közel 10 évig felváltva láttuk el a vezetői feladatokat. Távozásukat követően azonban rám maradt ez a tisztség, így az idei év elejéig ezt én láttam el. 2020. január 1-jétől Kecskeméti Pál az igazgató lelkésze a gyülekezetnek, én pedig április 23-án vonultam hivatalosan is nyugdíjba 67 évesen.

Mit tart a legnagyobb eredményeknek, amelyeknek részese lehetett kiskőrösi lelkészként?

Nagyon szép 37 év áll mögöttem és örömmel emlékezem vissza minden percére. Hatalmas kihívás és nagy megtiszteltetés volt a számomra, hogy ennyi ideig szolgálhattam a kiskőrösi híveket, akik Magyarország legnagyobb evangélikus gyülekezetének számítanak. Nagy erénye a kiskőrösieknek, hogy itt minden ötlettel bátran előjöhettem és nyitottak voltak az új dolgokra. Magam is meglepődtem, hogy milyen jó zene alapok voltak itt, és amikor Kecskeméti Pál gitározott és pedig zongoráztam, a hívek énekeltek és „mozgott a lábuk” a ritmusra. Kiskőrösi éveim alatt épült és indult el a Jó Pásztor Evangélikus Szeretetotthon, mint gyülekezetünk intézménye. Soha nem feledem, hogy 1997-ben mi rendezhettük meg a III. Európai Ten Sing  Fesztivált július-augusztus hónapban, melynek emlékét a mai napig őrzi az evangélikus templom melletti kicsiny hidacska. A Gospel Sasok a mai napig szárnyalnak énekükkel, mely csapattal örökké emlékezetes marad az Omega zenekarral való fellépéseink sorozata. A ProChrist egyházi fesztivál Kárpát-medencei magyar nyelvterületeinek mi voltunk a koordinátorai, mely során volt olyan, hogy 80 ezer magyar anyanyelvű társunkhoz juttattuk el a szavakat. Szép emlékeim vannak a Keresztény Ifjúsági Egyesület (KIE) működéséről, ami a fiatalokkal való közös dolgozás szárnyalása volt. Sokaknak segítettünk a Protestáns Vállalkozók Egyesülete (Iniciativa) közreműködésével, hogy a minőség irányába induljanak el a termelésben a vállalkozásukkal. Öröm számomra, hogy részese lehettem a nagy intézményi átalakításnak, amely során az országban az első olyan evangélikus oktatási modell épült fel, ami az óvodától az érettségiig végigkíséri a gyermekeket. Fontos megjegyeznem, hogy az oktatásban résztvevő gyermekek számát tekintve hazánkban Kiskőrösön a legnagyobb az arány az evangélikus felekezethez tartozók viszonylatában. Nagy eredménynek tartom továbbá, hogy megújult a templomunk kívül-belül az önkormányzat, az egyház és adományok segítségével.

Hogyan képzeli el a további éveit?

Feleségemnek még 3 éve van a nyugdíjig, tehát a közeljövőben még biztosan Kiskőrösön élek. Van egy házunk a Tolna megyei Váralján, ami beköltözhető állapotban vár bennünket. Mivel 37 éve itt élek, így én már kiskőrösinek vallom magam, de a városban sajnos annyira felmentek az ingatlan árak, hogy máshol kellett építkeznünk. A kiskőrösi viszonyokhoz képest Váralján mintegy 30 %-al kevesebb pénzből tudtunk házat építeni. A távolságot tekintve mintegy 100 km-re leszek majd a várostól, de nagyon sok dolog ideköt, így bizonyára rendszeres résztvevője leszek majd a későbbiekben is a különböző programokat és a Gospel Sasokat sem hagyhatom magukra. Egy picit fáj, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tudtam áprilisban úgy nyugdíjba vonulni, ahogy elterveztem. Nagyon remélem, hogy mihamarabb rendeződik a mostani áldatlan helyzet és méltóképpen megköszönhetem a kiskőrösi gyülekezetnél eltöltött éveimet azoknak, akik közel állnak a szívemhez.

Filus Tibor
Képek: Kincses Szilvi

MEGOSZTÁS