A koronavírus-járvány terjedésének lassítása, illetve megakadályozása érdekében a kiskőrösi piac bezárásra került március 20-május 5-ig. A több hétig húzódó piacmentes napok után szigorú előírások mellett nyitotta meg a kapuit Kiskőrösön május 6-án a zöldséges és a ruhás piac rész.

-Hirdetés-

A piacra az áruszállítás 5 és 6 óra között zökkenőmentesen megtörtént és minden eladó az előírásoknak megfelelően tudta várni a vásárlókat.

A piacot üzemeltető Kőröskom Kft. előírásainak megfelelően a 65 év alattiak 9 óráig és 12-13 óráig jöhettek vásárolni. A 9-12 óra közötti időszakban a 65 év feletti időseket várták.

Ez az előírás vonatkozott a zöldséges és ruhás piac látogathatóságára is. Mindkét területen kizárólag úgy lehetett tartózkodnia az árusoknak és a vásárlóknak egyaránt, ha védőmaszkot viseltek. A zöldséges piacnál a temető felőli főbejárat kapuja volt csak nyitva, ahol kézfertőtlenítés után léphettek be a vásárlók. A ruhás piacnál is csak a temető oldalában található kapu volt nyitva, ahol szintén kötelező volt a vásárlók részére a kézfertőtlenítés. A ruhás piacnál csak néhány árus és vásárló volt a nap folyamán, tömegről nem lehetett beszélni, így az előírásokat is zökkenőmentesen tudta mindenki betartani.

100-nál is több idős várakozott a kapuban 9 órakor

Schaffer Tamás a Kőrösszolg Kft. vezetője és Kothencz Zoltán piacfelügyelő

A zöldségespiacnál mintegy 50 árus várta a vásárlókat a nap folyamán. A piacfelügyelő Kothencz Zoltán elmondta, hogy a nyitással kapcsolatban mintegy 100 árust kerestek fel. Az árusok jelentősebb része a szombati (május 9.) piacon való részvételét jelezte vissza. A szerdai napokon egyébként sem szokott hatalmas nyüzsgés lenni a kiskőrösi piacon, így ez az első nap jó volt a tapasztalatok leszűrésére.

A kapuban Dénes János és Kovács Zoltánné nagyon sokat segített a beléptetés során a kapuban és minden vásárlónál elvégezték a kézfertőtlenítést. A reggeli időszak zökkenőmentesen zajlott le, melynek során a fiatalabbak létszáma nem lépte túl a 60 főt sem egy adott időszakban. Nagyobb csoportosulás a 9 órás váltásnál volt, amikor 100-nál is többen gyűltek össze a 65 év feletti vásárlókból.

Ebben az időszakban előfordult olyan, hogy néhány vásárlónak várakoznia kellett a kapuban, mert az előírások szerint egyszerre 100 főnél több vásárló nem lehet a piacon.

A piaccsarnokba szintén egy ajtón, a Bajcsy Zs. utca felől lehet bemenni, amely épületben egyszerre legfeljebb 10 vásárló tartózkodhat. Itt is nyugodt körülmények között zajlott le az árusítás. A piac rendjének fenntartásában a helyi polgárőr egyesület tagjai is nagy segítséget nyújtottak. A tapasztalok szerint jól tájékozottak voltak az emberek a különböző előírásokról és azokat betartották. A nap folyamán az idősebb (65 év feletti) korosztályt képviselő személyek jöttek komolyabb létszámban vásárolni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók még rutinszerűen megfogják a terméket, és kisebb válogatás után kérik a kiszemelt árut. Azzal nem lenne baj, ha a vásárló csak azt a terméket érintené meg, amit megvesz, melyre az üzemeltető munkatársai és az árusok is még fokozottabban fogják felhívni mindenki figyelmét – az előírások betartása közös érdek!

Az árusokról tudni kell, hogy szinte mindenki a helyén maradt és a korábban megszokott módon rakhatja ki a termékeit az asztalokra a védőtávolságok betartásával. Az elmaradt piaci napok miatt egyetlen bérletes árust sem ért kár, mert minden alkalmat jóváírnak a részükre a későbbiekben.

Piaci minták…

A piacfelügyelő megemlítette, hogy több piac működését is megtekintették, mielőtt a szabályokat Kiskőrösön is bevezették volna. Egyik példaként említette a szegedi Mars téri piacot, ahol közel 10.000 m2-en mindössze 4 kapun lehet bemenni szigorú ellenőrzés mellett és egy időben 500 ember tartózkodhat ott legfeljebb. Összehasonlításként kell elmondani, hogy a kiskőrösi piac alapterülete 1.200 m2…

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS