Téli gumi – nyári gumi + légkondi tisztítás + olajcsere…Összejött szépen. Bejelentkeztem a szervizbe, adtak egy időpontot, de közölték előre: be sem léphetek a műhelybe. Odakint várakoztam, míg ki nem jött egy szerelő, húzta magával a kábelt, rácsatlakoztatott egy dobozt aztán berakta a kocsiba és start: már indult is az ózongenerátor.

A tulaj elég elfoglalt ember.

-Hirdetés-

Mostanában egyre több az alkatrészrendelés: az emberek ráérnek átnézetni, javíttatni az autót, mi meg alig győzzük — mondja. De azért pár szó erejéig rám ér.

— És most minden járművet így át-ózonoztok, mielőtt bekerül?

Jelen állás szerint mindegyiknél ez az eljárás. Betesszük az ózongenerátort, melyen a levegőt ventilátor keringeti át egy nagyfeszültségű rendszeren. Ennek során az oxigén, azaz az O2 molekula O3-má alakul át. Megy az ózongenerátor, és beindítjuk a klímát, amit belső keringetésre kapcsolunk. Ez 20 percen át így megy. Utána klíma kikapcsol és a fűtésrendszeren át is átkergetjük az ózonos levegőt. Közben nem szabad az autóban tartózkodni, de 45-50 perc elteltével zárt ajtók mögött is visszaalakul az O3 molekula O2-vé. Ezzel teljes a fertőtlenítés.

Aztán odabent még lefújjuk a kilincseket Domestossal, így védjük a dolgozóinkat. A legtöbb autószerelőnél ez így megy!
Amúgy az eljárás a korábbi évekből is ismert, éppen a klímatisztítási eljárásból, de most általános fertőtlenítésként meglehetősen elterjedté vált.

— Miért nem használtok más, hagyományos szereket?

Az ózon a klórnál erősebb és sokkal gyorsabban is hat. Van ugyan egy szaga, de ezt a légkondiba tett illatosítóval megoldom. Tehát nem lesz a kocsi „tartósan büdös”, és kiöli a baktériumokat. No meg: kiveszi (egy időre) az autó kellemetlen belső szagát, mint pl. dohányfüst.

— Ezt a készüléket berakhatom az irodába is?

Arra megvannak az odavaló szabványok. Létezik épületekre is készülék, sőt: külön cégek hirdetik magukat ilyen szolgáltatásokkal. Azok erre szakosodnak: vegyvédelmi védőfelszerelésben, teljes arcmaszkos levegőszűréssel dolgoznak. A fertőtlenítő folyadékot hidegködképző, különleges berendezésekkel juttatják ki a felületre.

— Mitől ennyire jó az ózon erre?

Az ózon (O3) a világ egyik legerősebb fertőtlenítőszere. 3000-szer hatékonyabb, mint a klór! Mindez az erős oxidációs hatása miatt van, ami ellen a kórokozók nem tudnak védekezni! Ha kapcsolatba kerül baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával esetleg atkával vagy bármilyen egyéb parazitákkal, akkor megsemmisíti azokat!

Jelenleg tehát éppen a szerepelése váró autóm belsejében. De aztán persze megkérdeztem egyéb műhelyeket is. Valahol alkalmazzák, valahol meg ráérnek és azt mondják: idejön a kuncsaft, leteszi az autót és egy nap alatt magától elpusztul benne a vírus. Mi utána szállunk csak be.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS