A vírushelyzet okozta korlátozások miatt idén tavasszal nem kerülhetett sor az Országos FitKid Bajnokságra, melyet ez évben a szentesi Veritas Fitness FitKid Sportegyesület szervezett volna.
Ha minden jól megy, októberben pótolhatják a rangos vetélkedőt, ám most a helyzethez alkalmazkodva, a versenyzési kedv szinten tartása a cél, így jött az ötlet, hogy online formában szervezzenek kupát.

A Halas Fitness Egyesület színeiben két keceli lány, Mizser Réka és Sendula Jázmin vett részt a megmérettetésen, őket kérdeztük erről a különleges eseményről.

-Hirdetés-

 

Kérlek, néhány szóval mutassátok be ezt a sportot!

Réka: Olyan speciális mozgásforma, amely ötvözi az akrobatika, az aerobic, a ritmikus gimnasztika és a tánc elemeit.
Jázmin: Nagyon összetett elemcsoportok, elemértékek vannak, sok szigorú szabállyal. Négy elemcsoport van: lazasági-, erő- és akrobatikus elemek, valamint az ugrások.

Mit jelent az online bajnokság? Hogyan zajlott?

Réka: Mindannyian saját mobiltelefonunkkal vettük fel a gyakorlatunkat. Korcsoportonként közös volt az előre kijelölt zene, melyre mindenki önállóan koreografált egy 45 másodperces gyakorlatot. Ezt 3×3 méteres területen mutattuk be a jelen körülményekre szabott, speciális szabályrendszer szerint.
Jázmin: Meghatározták, milyen elemek lehetnek benne, de szabad kezet kaptunk abban, hogyan állítjuk össze maguknak a gyakorlatot és milyen ruhát választunk.
A kész felvételt április 26-ig kellett az edzőinknek továbbküldenünk, ők töltötték fel egy online felületre.

Melyek voltak nehezítő körülmények egy hagyományos értelemben vett bajnoksághoz képest? Mi volt különleges a felkészülésben?

Réka: Nem volt egyszerű kiválasztani a zenéhez illő, de a szintünknek megfelelő elemet, és azt beilleszteni a koreográfiába. Figyelni kellett a zene lendületére is.
Jázmin: Az edzők támogatása nagyon hiányzott nekem, szokatlan volt nélkülük. Egyébként nagyon tetszett, hiszen kiskorom óta szeretek táncolni, és ezen a versenyen leginkább a kreativitást nézték.

Milyen módon tudták a munkátokat értékelni a bírák?

Réka: A versenyiroda home office-ban működött, a FitKid bírák május 2-án és 3-án korcsoportonként értékelték – professzionális pontozórendszer szerint – a meghatározott időrendben lejátszott videóinkat.
Jázmin: Mindent csak a videó alapján tudtak értékelni. Nagyon sok gyakorlatot kellett pontozniuk, biztosan nem lehetett könnyű.

Hány versenyző volt, hány helyről vettek részt ebben?

Réka: Az ország minden tájáról küldtek be videókat a gyerekek.
Jázmin: Mintegy 230 versenyző gyakorlatát értékelhette a zsűri.

Milyen helyezést értetek el? Hogyan értékelitek a saját szerepléseteket, hogyan éltétek meg a versenyt?

Réka: Most kerültem fel a II. osztály „A” kategóriájába, ahol első helyezést értem el.
Jázmin: A harmadik helyet érdemeltem ki. Most kerültem fel magasabb  korcsoportba, ez volt itt az első versenyem, ezért ez kiemelkedő eredményt jelent.

Hiányzik-e a csapat, hogyan tartjátok a kapcsolatot? Milyen formában vezetik az edzéseiteket? Hogyan tudtok készülni, formában maradni?

Réka: Online edzéseket tartanak nekünk az edzőink Zoom-on keresztül, a hét minden napjára kaptunk edzésprogramot.
Jázmin: Szerencsére van lehetőségem erősíteni, hiszen a környezet adott, nagy udvarunk van. A futáshoz tökéletes az idő, az edzőterem pedig nagy segítségemre van a „kondim” megőrzésében. Köszönöm szépen ezúton is a Keceli Sky Fitness edzőterem támogatását! A kapcsolatot tartjuk a csapattal, kapunk edzéstervet. A legjobb barátnőm, Léna edzőtársam és osztálytársam, így online órákon is láthatom.

Érint-e a járványhelyzet még valami olyan eseményt, amin mostanában vettetek volna részt és törölték emiatt? Mik a terveitek, amelyek minden remény szerint már megvalósulhatnak a közeljövőben?

Réka: A kategóriaváltás miatt nagy kihívás lett volna az idei versenyszezon, de eddig minden első félévben tartandó versenyt töröltek. Szerettem volna ebben a kategóriában is dobogóra állni és idén is bejutni a Diákolimpiára. Talán szeptembertől újra indulnak a versenyek. Addig is keményen edzek.
Jázmin: Sajnos szinte az egész versenyszezon halasztva lett, így a kvalifikáció nem lehetséges az Európa-bajnokságra. Személy szerint ezt nagyon sajnálom, mert már két alkalommal is részt vehettem rajta az előző években, és mindig ott voltam a legjobb háromban a dobogón.

MEGOSZTÁS