Írta: vira

Mennyiben befolyásolja a koronavírus-járvány az élelmiszeripar működését? Hogyan hat a megrendelésekre, illetve a feldolgozandó alapanyagok behozatalára? A jelenlegi gazdasági helyzetről Juhász Zsolttal, az Izsáki Házitészta Kft. kereskedelmi vezetőjével beszélgettem.

-Hirdetés-

Milyen hatást gyakorol a járvány cégük helyzetére?

A cégünk idén 30 éves, nem így terveztük, hogy ilyen módon ünnepeljük meg ezt a születésnapot. Gyakorlatilag a forgalmazási és értékesítési évünknek a fele elmegy ezzel a vírussal, és ez után senki sem tudja megmondani, hogy miképpen alakul át vevőközönségünk.

Piacvesztés tapasztalható a teljes hazai száraztészta iparági szereplők részéről.

Ebben az időszakban minden állampolgár másképpen éli életét, és szerintem globálisan meg fog változni az emberek élete és talán megszűnik az eddig jellemző pazarló életforma. Megítélésem szerint a nagy kifőzdék esetében is (bölcsődék, éttermek, közintézmények, óvodák és iskolák) pazarlások zajlottak. Az ott kifőzött és elfogyasztott száraztészta mennyiség jóval nagyobb volt, mint amennyi valójában szükséges volt.

Ha a múltra gondolok vissza, és például a márciust vesszük alapul, akkor olyan új helyzetet teremtett a vírus, melyet addig nem hitt el senki, amíg a saját bőrén nem tapasztalta meg. A mi cégünk esetében – mivel alapvető élelmiszert gyártunk – elmondható, hogy nem érintett minket olyan szinten, hogy egyik napról a másikra be kellene zárnunk és nem kellett működnünk önfenntartó módon sem.

Mint tudjuk, Magyarországon elég komolyan kiterjedt a hatósági kör: gondolok itt az ellenőrzésekre, mintavételezésekre. Ezek a feladatok a helyén vannak, de úgy érzem a megelőző időszakban kezdett nagyon eldurvulni, megszaporodni. Ezek a hatósági intézkedések nagyon leterhelték a mi vállalkozásunkat is, viszont jelen helyzetben senki nem keresett minket segítő, támogatói szándékkal… elgondolkodtató, van-e szükség és értelme ennyi hatósági rendelkezésnek, ami természetesen súlyos pénzbe mérhető egy vállalkozó életében.

De mindennemű elfogultság nélkül kijelenthetem, hogy rendkívül jól esett, hogy

Nagy István agrárminiszter személyes kollégái is felhívtak bennünket,

hogy tudnak-e valamiben segíteni számunkra, akár alapanyag vagy export termék árú szállítás biztosítása,munkaerő,fertőtlenítőszer, stb. terén.. Ebben a helyzetben tehát a gondoskodás is megjelent. Így utólag visszatekintve erre az elmúlt 2 hónapra, azt mondhatom, hogy biztosított volt az alapanyagellátás, még ha kisebb hektikus elmozdulások is adódtak. Gondolok itt például a tojás ár-elmozdulásokra.

Hogyan alakult a feldolgozandó alapanyagok behozatala? Akadtak-e nehézségek a beszállítás során?

Nyilván volt saját raktárkészletünk is, amiből körülbelül még 1 hónapig tudtunk volna gond nélkül működni. Ehhez kellett az is, hogy a partnereink változatlanul és ugyanúgy tudjanak beszállítani, mint korábban. A mi életünk sokszereplős: függünk a tojásbeszállítótól, a lisztbeszállítótól, a csomagolóanyagok beszállításától, de például ugyanúgy a higiéniai alapanyagok beérkezésétől is. Ezek közül bármelyik nem lett volna jelen, akkor nem tudtunk volna működni, bármennyire is lehetőségünk is lett volna.

Olaszországból viszonylag olcsón (a hatékonyabb gyártásukból kifolyólag) érkezik be import száraztészta Magyarországra, de mivel ott előbb jelent meg a vírus, először akadozott majd végül leállt teljes mértékben az olasz gyárak, ill. tészta import és így ők sem tudták a nagy rohamban kiszolgálni a hazai partnereket az indokolatlanul magas felvásárlási láz során.  

Minden száraztészta gyártónak, akik országosan teljes hálózati lefedettséggel bírnak, egy havi készletük állt rendelkezésre, tehát ugyanazok a problémák és hektikus állapotok jelentkeztek. Ennek a márciusi felvásárlási rohamnak köszönhetően áprilisban láttunk egy kisebb fogyasztói kereslet-csökkenési elhajlást, de nem olyan mértékűen, amely a működésünket alapvetően befolyásolná. Aki most tud dolgozni, az kisebb mértékű veszteséggel tudja ezt az időszakot lezárni. Két utat láttunk magunk előtt:

vagy nagy piaci veszteség lesz és nem tudunk dolgozni, vagy tudunk dolgozni kisebb veszteségek mellett is,

hiszen a mi esetünkben is megemelkedtek a költségek. Egy másfajta üzemmódra kellett átállnunk.

Egyedül csak a durum alapanyag esetében tapasztaljuk a visszaesést, ami annak is köszönhető, hogy nem a durum búza hazája vagyunk, hiszen ez inkább dél-olaszországi fajta. Kevés termelő van ma Magyarországon, aki ezt a búzát termeli, így leginkább exportra vagyunk szorulva. A mennyiségi csökkenés nagyban ennek köszönhető. A mi esetünkben is elmondható, hogy szeptemberig nem lesz durumtészta gyártás, ezt kivettük a portfólióból.

De a készleteink újra feltöltődnek, és a választékunk is megmarad. Rólunk tudja mindenki, hogy a levesformátumnak vagyunk a gyártói ráadásul változatos skálával és házias ízekkel. Tőlünk ezt várják el, és nem a spagettit vagy a makarónit.

Emelkedtek a költségek ebben az időszakban?

A higiéniai eszközöket eddig is használtuk, nem most kellett rászoknunk a maszkra és a kesztyűre, illetve a fertőtlenítőszerekre. Ebben az időszakban például havi nettó 216 ezer forinttal növekedtek a költségei a kesztyűnek vagy az arcvédő maszkoknak a mi esetünkben. Ezekkel kellett számolnunk.

Az érem másik oldalán vannak a megtakarítási lehetőségek. 12 üzletkötőnk számára – akik országosan látogatták a hálózatot – Budapesten irodát tartottunk fent. Mivel ők jelenleg home officeban dolgoznak, bezártuk az irodát. Így nincs bérleti költség, nem fogyasztanak az autók, nem kopnak a gumik. Egy másfajta spórolási lehetőség nyílt számunkra, aminek viszont a hátránya, hogy a személyes találkozásokon alapú eladásokat jelen pillanatban elveszítjük,de viszont más módon, sok lehetőség adódik a web-felületeken történő értékesítésnek.

Mi 82 fős humánerőforrással dolgozunk. Munkavállalóink többek között részt vesznek a gyártásban, csomagolásban, raktározásban,szállításban is. Kivétel nélkül minden dolgozónknak nagyon jó hozzáállása a munkához, nélkülük nehéz lenne ezt a minőséget elérni. Olyan szakiparban dolgozunk, ahol viszonylag egyszerű, kevéskomponensű élelmiszert gyártunk, de ennek ellenére olyan a munkánk, amit nem lehet akár 2 hét alatt betanulni. Tehát nem tudom pótolni akár a külső piacról vagy a fejvadász vállalkozások által sem a munkavállalóinkat.

Ha már a humánerőforrásnál tartunk. Hogyan érintette a munkavállalóikat a járvány? Kellett-e a cégvezetésnek korlátozó intézkedéseket meghozni?

Amikor bejött ez a vírus, mi is elővigyázatosságból a 65 év feletti dolgozókat hazaküldtük. Ebben a pontban szükségem megjegyeznem azt, hogy pont ez a generáció az, akik nyughatatlanok, de ők képviselik emellett a leghatékonyabb munkát is. Már ők is visszajöttek dolgozni, rendkívül vigyázunk, mint eddig is a higiéniára.

Nagy köszönettel tartozom a dolgozói csapatnak.

Mi ugyanabban a munkarendben dolgoztunk, mint eddig, nem volt szükség a munkaidő csökkentésére. Hétvégi munkát sem kellett elrendelnünk. A gyártás-termelés során optimalizáltuk a munkánkat, de senkit sem érintett negatívan a koronavírus okozta gazdasági nehézség. Dolgozóink felé csak köszönettel nyilvánulhatok meg, nélkülük nem jönne létre ez a minőség, amit képviselünk. Alapanyagokat könnyebb összeszerezni, de a dolgozóink hozzáállás mindenképpen többet ér.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS