Nem nagyberuházás, csupán általános áramszolgáltatói felújítás történik a Soltvadkert külterületén található Csábori Kétsoron. Az út mellett már láthatók a csereként szolgáló beton villanyoszlopok, melyekkel a korhadtabb, végképp elöregedett faoszlopokat váltják majd ki. A betonoszlop jobban ellenáll a  Kiskunságon egyre gyakrabban jelentkező, viharos széllökéseknek és könnyebben is szerelhető. 

-Hirdetés-

Az 150 évvel ezelőtt sok vadkerti ember álmaként szereplő terület mára csaknem kihalt: magán a Kétsoron életvitelszerűen 60-70 ember ha él, a környező tanyákon meg talán néhány tucat. Viszont a földek jók: a vadkertiek mellett Kiskőrösről és Kecelről járnak gazdák művelni a területeiket.

Szóval a tanyavilág ugyan kiürült, de az itt élők és ide járók miatt még működik pár dolog. Ilyen a kocsmával egybekötött kedves kisbolt, a kerékpárosoknak is jó szolgálatot tevő kövesút, valamint az áramszolgáltatás és adott helyeken a közvilágítás.

Hajdani nagygazda-tanya Csáboron

Adott helyeken: mikor mire volt pénz és kapacitás. Most minden esetre kicserélnek néhány oszlopot — az elektromos művek (most éppen MVM Zrt. néven) jóvoltából.

Ahol a kövesút véget ér… Igaz, a traktornak mindegy!

Temerini Ferenc polgármester nem lát most lehetőséget Csábor további fejlesztésére: „Pályázati pénzből tudjuk fedezni azokat a beruházásokat, melyek a lakossági infrastruktúrát fejlesztik. Ezek nagyságrendje ugyanis olyan nagy, hogy a város saját költségvetéséből nem tudja kigazdálkodni. Esetleg az önerőt.”

Tavaly szereltük fel ezeket a napelemes világítótesteket — meséli egy arra traktorozó ember. 5 darab került ide, pályázat és önerő is volt benne. Abból indultunk ki, hogy mi is fizetünk súlyadót, helyi adót — valami kerüljön belőle ide is!

Igen, ez a spárga!

Amúgy Vadkerten több helyen is megtalálhatók ilyen napelemes világítótestek, így pl. a Lukoil benzinkút környékén, mely ugyancsak külterület. Amúgy a fejlesztendő külterületek közül kiemelt helyzete van a Vadkerti-tónak — egyrészt mert egy része belterület, másrészt az idegenforgalom és a fokozott embermozgás, a fejlődő tanyavilága miatt.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS