A koronavírus-járvány elterjedésének megfékezésére hozott intézkedések a Kiskőrösi Szakorvosi Rendelőintézet működését is érintették. Jelenleg a különböző szakellátások csökkentett módban fogadnak vagy egyáltalán nem fogadnak beteget.

-Hirdetés-

A mostani helyzetben kialakult működési rendről Cebei Ágota főnővér elmondta, hogy jelenleg a Kiskőrösi Szakorvosi Rendelőintézet ügyeleti rendszerben működik és csak a fül-orr-gégészet, valamint a sebészet végzi el a sürgős ellátásokat.

Hétköznap 8-14 óráig a sebészetre bemehet egy friss sérült vagy vérző beteg, ugyanez vonatkozik az fül-orr-gégészetre, de telefonon is rendelkezésre állnak, illetve az ügyelet 16 órától a megszokott módon működik.

A 14-16 óráig tartó időszakban a háziorvost kell keresni.

A labor is működik, melyhez adhat a háziorvos és a szakorvos is beutalót, de ezt most csak indokolt esetben teszik meg az orvosok. A koronavírus teszteléssel kapcsolatban megemlítette, hogy Kiskőrösön erre nincs mód.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Szakorvosi Rendelőintézetbe kizárólag szájmaszkban lehet belépni, és az ott felszerelt kézfertőtlenítők használata is kötelező érkezéskor, valamint távozáskor egyaránt. A betegeket elsősorban egyesével engedik az épületbe és csak igen indokolt esetben – amennyiben nem tud a saját lábán bejönni, vagy egyéb okból segítségre szorul – jöhet kísérő is vele. A jelen helyzetben az összes nővér a kiskunhalasi kórházban dolgozik, mivel a járványkórházat is fel kellett építeni a személyi feltételek tekintetében is.

Az említetteken kívül minden egyéb ellátás a kiskunhalasi kórháznál van.

A kórház szakrendeléseinek ideje és formája galériánk mellékletében megtekinthető!

A beutaló köteles szakrendelések (belgyógyászat, kardiológia, diabetológia, endokrinológia, gasztroenterológia, tüdőgondozó, onkológia, neurológia, reumatológia, ortopédia, szájsebészet, gyógytorna, radiológia, foglalkozás egészségügy stb.) esetén a háziorvos veszi fel közvetlenül a kapcsolatot az adott szakrendeléssel. A két orvos konzultációját követően kerül eldöntésre, hogy a telefonos tájékoztatás vagy személyes vizit szükséges a betegnek.

A nem beutaló köteles szakrendelések esetén (sebészet, érsebészet, proktológia, baleseti sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, pszichiátria és addiktológia, fül-, orr-, gégészet, szemészet, bőrgyógyászat, csecsemő-és gyerekgyógyászat) a beteg elsődlegesen a háziorvossal vegye fel a kapcsolatot, de ennek hiányában a beteg vegye fel a kapcsolatot az adott szakrendeléssel.

Mivel óránként maximum 4 betegvizsgálatot végezhet egy szakrendelés, ezért kiemelten fontos, hogy a beteg időben érkezzen a vizsgálatra a várókban töltött idő és az ott várakozók számának minimalizálása érdekében.

Amennyiben a beteg nem jelenik meg pontos időre, a szigorú betegfogadási rend miatt a vizsgálatot nem végezhetik el, ekkor az ide érkezőnek új időpontot kell kérnie.

Kiskőrös is részt vesz az országos szűrővizsgálatban

Az új koronavírus-járvány, amely rövid idő alatt világméretűvé vált, alapvetően változtatta meg mindannyiunk életét. Ezért hazánk négy, orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között. A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt. Kiskőrös is bekerült azok közé a települések közé, ahol szűrést végeznek. A városban 28 előre kiválasztott személyt kértek, hogy vegyen részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton.

Privát és államilag finanszírozott koronavírus-vizsgálat a lakosság számára

Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogy milyen módon végezhetnének el rajta koronavírus-vizsgálatot. Ez lehet olyan, akinek orvosi ellátása céljából szükséges vagy egyéb okból van rá szüksége.

Erre kétféle úton van lehetőség. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgató főorvosa, Dr. Szepesvári Szabolcs elmondta, hogy akinek a PCR vizsgálatra – korona vírus kimutatása garat- és orrnyálkahártyáról – nagy kockázatú szakorvosi vizsgálat vagy beavatkozás, tervezett műtét miatt van szüksége, azoknak a betegeknek közfinanszírozásban a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházának a Légúti SBO-n kialakított rendelőiben végzik el a szűrővizsgálatot, melynek másnap van meg az eredménye.

Ehhez háziorvosi vagy szakorvosi beutaló szükséges, melyen a beutaló orvosnak fel kell tüntetni, hogy ki, hol és milyen nagy kockázatú beavatkozást tervez a betegnek (az NNK által kiadott eljárásrend szerint) és mikor. Ez alapján minden munkanap lehet jelentkezni a Kórház előtt felállított szűrőkonténernél, ahol előszűrést végeznek, majd a beteget onnan a légúti SBO-ra irányítják, ahol 9-11.00 között végzik el a mintavételt a kórház erre kiképzett munkatársai. Az eredményekről másnap telefonon lehet érdeklődni és az EESZT-ben is elérhető az eredmény a beteg számára, melyet ha van ügyfélkapuja le is tud tölteni a beteg saját maga is, vagy a háziorvosa segítségével tud a dokumentumhoz hozzájutni. Tehát ez NEAK finanszírozottan érhető el az arra jogosult betegeknek.

A másik út a privát koronavírus-vizsgálat a lakosság számára:

A SYNLAB Hungary Kft. 2020. május 7-től privát ügyfelei számára is elérhetővé tette az új koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzés diagnosztikájában használható PCR és szerológiai antitest vizsgálatokat elsőként Budapesten, majd vidéken is. A SYNLAB hatósági szűrésre kijelölt egyedüli magánegészségügyi intézményként már több mint egy hónapja végez PCR-vizsgálatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által meghatározott egészségügyi intézmények számára.
Most a SYNLAB eddigi itthoni, és 44 országban megszerzett tapasztalatai alapján működő, képzett és tapasztalt laborszakorvosi háttérrel támogatott vizsgálati protokollját nyitják meg a lakosság részére. Ez a professzionális háttér garantálja pácienseink számára a legmagasabb színvonalú szolgáltatást.

A SYNLAB Hungary Kft-t azzal kerestem meg, hogy kiskőrösi lakosként, magánszemélyként milyen módom van a koronavírus-vizsgálat kérésére. A SYNLAB az alábbi választ küldte el a részemre:

„Május 7-től elsőként a SYNLAB-csoporthoz tartozó Centrum-Lab Mammut Bevásárlóközpont 4. emeletén található vérvételi központjában fogadjuk pácienseinket és a privát ügyfeleink számára is elérhetővé tette az új koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzés diagnosztikájában használható PCR és szerológiai antitest vizsgálatokat. A fenti vizsgálatra kizárólag telefonos előjegyzést fogadunk. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, hívja Budapesten Központi Ügyfélszolgálatunk +36 1 5 888500-as telefonszámát munkanapokon 8–16 óra között. SARS-Cov-2 vizsgálatot csak időpontfoglalással van lehetőség igénybe venni. A koronavírus-vizsgálatokat elkülönített rendelési időben, 12 órától végezzük. A koronavírus-vizsgálatokat elkülönített rendelési időben, 12.00-tól végezzük.
Kérjük, hogy korábban közzétett eljárásrendünknek megfelelően csak panaszmentesen, szájmaszkban érkezzenek, és amennyiben lehetséges, a bankkártyás fizetési módot használják.
A vizsgálat díja:
SARS-CoV-2 RT-PCR vizsgálat (légúti mintából, 3-féle COVID-19 specifikus gén kimutatásával): 30 000 Ft + 2 000 Ft mintavételi díj
SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat (vénás vérből, nagy teljesítményű automatán, CMIA technológiával): 10 000 Ft + 2 000 Ft mintavételi díj
SARS-CoV-2 RT-PCR és IgG vizsgálat együtt: 38 000 Ft + 2 000 Ft mintavételi díj
A vizsgálatok elkészülési idje 3 munaknap.
Egyelőre kizárólag a fent említett helyszínen van lehetőség a vizsgálat igénybevételére, azonban a későbbiekben további vérvételi helyeinken is lesz lehetőség a vizsgálat igénybevételére. A pontos helyszínekről és időpontokról weboldalunkon, közösségi oldalunkon értesítjük pácienseinket.
A vizsgálatokkal kapcsolatos, nemzetközi tapasztalatainkat is tartalmazó összefoglalónkat a
https://www.synlab.hu/storage/klxUFwaxbof7ER3yxX7rg2k44fv06ZbgtFmwUJ5c.pdf oldalon olvashatja.”

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS