A 100 éves Kiskőrösi LC a Ferencvárossal játszott 2009-ben

Nagy napra készültek Kiskőrösön 2009-ben, amikor ebben az évben ünnepelte a kiskőrösi labdarúgó klub fennállásának 100. évfordulóját.

Az egyesület a 100 év alatt több néven is szerepelt a különböző bajnokságokban, így most maradjunk annál, hogy a Kiskőrösi LC néven működő egyesület szervezte meg a jeles évforduló méltó megemlékezését.

-Hirdetés-

Lipcsei Péter is pályára lépett a Ferencvárosban

A kétnapos ünnepi program a Városalapítók Napjához kapcsolódva került megrendezésre. Az esemény egy 17 csapatos utánpótlás labdarúgó tornával kezdődött, amelyen pályára lépett a Ferencváros is, és összesen mintegy 200 fiatal szerepelt.

A különböző korosztályokban a következő kupagyőztesek lettek: óvodások – Akasztó, I. korcsoport – Ferencváros, II. korcsoport – Bem SE, III. korcsoport – Kiskőrösi Focisuli.

A művelődési központ kamaratermében a régi relikviákból volt kiállítás

Nagy érdeklődés mellett zajlott le az ünnepi programsorozat egyik visszaemlékező eseménye. A művelődési központ kamaratermében május 24-én nyílt meg a kiskőrösi labdarúgás fotóiból, emléktárgyaiból, relikviáiból álló kiállítás.

A legtöbben azonban a városi Sporttelepre látogattak el, ahol két mérkőzést is láthatott a mintegy 1000 néző. Bizony igen sokan eljöttek, hogy megnézzék a régmúlt idők ünnepelt labdarúgóit és az akkori bajnokságban szereplő helyi csapat, valamint a Ferencváros mérkőzését.

A Kiskőrösi LC öregfiúk és a Magyar Öregfiúk Válogatott

Az első találkozó egy öregfiúk mérkőzés volt, amelyen a Kiskőrös és a magyar Válogatott találkozott egymással. A kezdőrúgást a legidősebb helyi volt labdarúgó, B. Kovács István „Icsi” bácsi végezte el. „Icsi” bácsiról nem feledkeztek el a szurkolók, mert nagy tapsvihar kísérte a kezdőrúgás mozdulatát. Aztán kezdetét vette az öregfiúk mérkőzése…

Kiskőrösi Öregfiúk – Magyar Öregfiúk Válogatott: 4-3 (2-1)
Játékvezető: Fazekas (Tumó, Bodrogi)

Kiskőrös: Vass – Beregszászi, Szlovák L., Tóth L. – Agócs, Gubucz, dr. Kovács, Csintalan, Verebélyi – Szűcs, Bischoff. Csere: Lengyel, Závoda, Szentpéteri, Miskovicz, Vadászi, Szentesi, Szabó P., Pál, Bárány, ifj. Hímer, Kertész, Molnár Z., Rumán, Csehi Z., Szlovák R., Luther, Farkas, Somogyi, Kőhalmi, Márics, Hleba. Gólszerző: Agócs, Csintalan 2, Bischoff.
Edző: Hímer István.

Magyar Öregfiúk Válogatott: Kollár– Keller, Sarlós, Kardos, Csehi T. – Máriássy, Tuboly, Gyimesi, Zámbó – Takács, Kiss L. Gólszerző: Kiss L. – 2, Zámbó (11-esből).

A mérkőzés után Barthos Zoltán, a Kiskőrösi Öregfiúk csapatvezetője így értékelt:
– A kiskőrösi gárda az 1990-2000 között itt játszott két-két NB II-es és NB III-as bajnokságot nyert volt labdarúgókból állt össze. Az elsőszámú szempont az volt, hogy olyan sportembereket hívjunk meg, akik még itt élnek, vagy korábban a csapat meghatározó egyéniségei voltak. Nem volt könnyű szervezőmunka az együttes tagjait elérni, de minden meghívott játékos eljött. A Magyar Öregfiúk Válogatottat és a Ferencvárost Szabó János „Janika”, valamint Czérna János sportigazgató közbenjárásának köszönhetően sikerült elhozni Kiskőrösre. Az idősebb labdarúgók örömmel és boldogan játszottak, néhány megmozdulásukkal pedig a régi szép időket idézték.

A Magyar Öregfiúk Válogatott csapatvezetője Kardos József a következőket nyilatkozta:
– A kiskőrösiek fantasztikus hangulatban fogadtak bennünket. A hazaiak közül a régmúltból már ismertem Gubucz Lászlót, Csintalan Csabát, a Csehi testvéreket és Hímer Istvánt is. Jó volt érezni a szurkolók szeretetét, és nem mellékesen, gólokban gazdag mérkőzést játszani.

A kezdőrúgás előtt: Lipcsei Péter, Filus Tibor, Orell Zsolt, Mokrickij Viktor

Ezen a napon a „főműsor” azonban a Kiskőrösi LC megyei I. osztályú és az akkori NB II. Keleti Csoportjának bajnoka, a Ferencváros összecsapása volt. Nevezhetnénk történelminek a találkozót, mert ekkor jutottak vissza az NB I-be a zöld-fehérek és azóta is sikeresen szerepelnek. Fontos megjegyezni, hogy a ferencvárosiak a kiskőrösi labdarúgás 100 éves múltját kellően megtisztelték és a legjobb összeállításukban léptek pályára Lipcsei Péter csapatkapitány vezetésével. Ennek a mérkőzésnek a kezdőrúgását Orell Zsolt végezte el, aki ebben az időben a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke volt.

Kiskőrösi LC – Ferencvárosi TC: 0-4 (0-3)
Játékvezető: Filus (Biácsi, Dicsa).

A Kiskőrösi LC csapata

Kiskőrösi LC: Mlinkó – Schiszler, Aszódi, Mokrickíj, Rózsa – Somlyai, Pecznyik, Fekete, Sárközi, Füleki, Markó. Csere: Tóth Z., Hajós, Suba, Rideg, Pál, Tóth G., Somogyi, Závoda, Márics, Kovács G., Nagy N., Bodor, Molnár Z., Beregszászi.
Edző: Szlovák László.

A Ferencvárosi TC csapata

Ferencvárosi TC: Megyeri – Wedgbury, Lowton, Dragóner – Lipcsei, Deme, Ashmore, Moussa Ferenczi (Tóth B.), Robertson, Pölöskei.
Gólszerző: Ferenczi 2, Robertson, Tóth B.
Edző: Bobby Davidson.

A sportszerű, jó hangulatú mérkőzésen a kiskőrösi csapat jó teljesítményt nyújtva állta meg a helyét a fővárosiak ellen.

A találkozó után a Kiskőrösi LC akkori elnöke, Tóth Sándor a következőket mondta:
-Várakozáson felül szerepelt a csapat ezen a találkozón. Örülök, hogy technikai megoldásokban felvettük nagynevű ellenfelünkkel a versenyt, de erőnlétben, gyorsaságban jobbak voltak.

A Ferencváros technikai vezetője Igaz András így fogalmazott:
-Szívesen jöttünk, hiszen nagyszerű eseménynek lehettünk a részesei. Dragóner Attila korábban itt játszott, én kalocsaiként sokszor léptem pályára a kiskőrösi stadionban. Remélem, egy jó barátság alapjait sikerült most letenni a két klub között.

Az ünnepi mérkőzéseket követően Domonyi László polgármester és Tóth Sándor a klub elnöke elismeréseket adott át a következő személyeknek: Ba János, Barthos Zoltán, B. Kovács István, Bolemányi János, Dániel Géza, Gacs Tibor, Gyökér László, Hímer István, Kállai Sándor, Mátrai Tibor, Megyeri Béla, Paluska András, Pecznyik Gábor, Rideg Sándor, Rohoska György, Szentgyörgyi Alajos, Szlanka János, Szlovák László, Szűcs László, Szűcs Zsolt, Torgyik Pál, Turán István, Tóth Sándor.

A Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség részéről Losonczi László főtitkár „Kiskőrös labdarúgásáért” emlékplakettet adott át Szlanka Jánosnak, Gacs Tibornak, Rideg Sándornak és Hímer Istvánnak.

Mintegy 1.000 néző tekintette meg a jubileumi mérkőzéseket

A 100 év legjobbjai

A jubileumi évhez kapcsolódva Kőrösi Hírek és a Régió Napló egy szavazást hirdetett meg, amely során a 100 év legjobb edzőjére, játékosára és csapatára várták a voksokat.

Az összesítés után a legjobb edző Hímer István, az elmúlt 100 év legjobb játékosa pedig Turán János (Kodi) lett. A jubileumi gálamérkőzés alkalmával vehette át Nagy Tamás laptulajdonostól az elismerésért járó serleget Hímer István és Turán János özvegye.

A szurkolók által leadott szavazatok alapján az elmúlt 100 év legjobb kiskőrösi csapata a következőképpen állna fel:
Kapus: Ba János (Csori)
Jobbhátvéd: Kertész János
Középhátvéd: Mokrickíj Viktor
Balhátvéd: Turán János (Kodi)
Beállós: Beregszászi Sándor
Jobb oldali középpályás: Kovács Károly
Középső középpályás: Szentgyörgyi Sándor és Pecznyik Gábor
Bal oldali középpályás: Pecznyik Sándor
Csatárok: Szűcs Zsolt és Bischoff Csaba

A „B” csapat a következőképpen alakulna:
Kapus: Turán István (Tracman)
Jobbhátvéd: Varga János (Lapaj)
Középhátvéd: Szlovák László
Balhátvéd: Tóth László (Totyika)
Beállós: Linnyikov Valerij
Jobb oldali középpályás: Agócs Zoltán
Középső középpályás: Hleba Szergej és Csehi István
Bal oldali középpályás: Vén Lajos
Csatárok: Bohács Ferenc és Markó Pál (Göbe)

Az elmúlt 100 év legjobb csapata az 1948/1949-es megyei I. osztályt megnyert gárda, amelyben többek között olyan labdarúgók szerepeltek, mint: Balogh Lajos (Tuta), Németh József (Dodi), Daubner Alfréd, Fábri János, Turán János (Kodi), Varga Károly (Szúnyog).

A szavazatok alapján a legjobb csapat edzőjeként a kispadon Hímer István foglalna helyet, a „B” gárdát pedig Biácsi Sándor irányítaná.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (104 db kép)
MEGOSZTÁS