Az Újpest FC csapata az NB I-es bajnokságban jelenleg a 9. helyen van 29 ponttal. A gárda közel van a kieső zónához és nincs könnyű helyzetben.

-Hirdetés-

A gárda helyzetét nehezítette, hogy az újpesti stadion gyepszőnyege sem volt alkalmas a játékra, így több „hazai” mérkőzést is semleges pályán játszottak le.

A csapat a felfüggesztett bajnokságot követően az első mérkőzését a 20. fordulóból elhalasztott találkozóval kezdi, amikor május 27-én (szerda) 20.00 órai kezdettel a Ferencvárost fogadják a Szusza Ferenc Stadionban.

A lila-fehérek meghatározó játékosa és egyben csapatkapitánya a kiskőrösi Litauszki Róbert, akit járványhelyzetben eltelt hetekről és az újrakezdésről kérdeztem.

Litauszki Róbert (jobbról a harmadik) a Paks elleni mérkőzésen góllal járult hozzá a csapata pontszerzéséhez (1-1)

Mi volt az utolsó mérkőzés, amelyen pályára léptél a bajnokság felfüggesztése előtt?

-Bajnoki mérkőzésen legutóbb március 14-én léptem pályára, amikor a Paks csapatával játszottunk pályaválasztóként Zalaegerszegen. Ezen a mérkőzésen én szereztem az első gólt, de a paksiak egyenlítettek és így 1-1-es döntetlennel zárult a találkozó. Ekkor már az 55 európai bajnokságból 50-et felfüggesztettek és várható volt, hogy nálunk is hasonló döntés születik.

A mérkőzések felfüggesztését követően, hogyan teltek a napjaid?

-A klubnál önkéntes karantént rendeltek el a játékosok számára, amelyet nem ellenőriztek, mindenki saját felelősségére tartotta be az előírásokat. A külföldi játékosokat nem engedték haza és tudomásom szerint mindenki otthon maradt és vigyázott magára. Sokat voltam a családommal és minden időt együtt töltöttünk. A feleségem várandós, így ő nem ment sehova otthonról, én intéztem a bevásárlásokat és az egyéb dolgokat szájmaszkban, nagyon vigyázva magamra. Amikor kimozdultunk a lakásunkból, akkor olyan helyeket kerestünk egy kis sétára, ahol nem volt nagy tömeg.

Robi most sok időt töltött együtt a családjával

A klubtól minden napra kaptunk edzéstervet, ami futásokból és erősítő gyakorlatokból állt. Az Újpest pályájáról elhozhattak a játékosok olyan segédeszközöket is, mint súlyzók és gumikötelek, az elvégzett munkáról pedig online kellett küldeni a klubnak minden nap beszámolót. Összességében tartalmasan teltek a napok a családi körben töltött 6 hét alatt. A budapesti közterek, egyéb területek lezárása miatt itt inkább az volt a kihívás, hogy ki, milyen módon és hol tudja elvégezni ez előírt feladatokat. Én volt, hogy a házak körül és az utcákban is futottam.

Hogyan kezdtétek el a csapatnál a közös munkát?

-A tiltásokat követően az első közös edzésünk május 4-én volt, amikor elkezdtük csoportokban a munkát. A klubnál nem voltak kiscsoportos edzések, csak akkor léptünk pályára már, amikor bizonyossá vált, hogy folytatódik a bajnokság. Teljesen más egyénileg edzeni, mint közösen és én is érzem, hogy a korábbiakhoz képest van lemaradásom. Teljesen speciális helyzet van most, amely során mindenki másként fog majd alkalmazkodni a körülményekhez. Most napi egy edzésünk van, de komoly alapozást nem lehet végezni és jó kell eltalálni, hogy legyen erőnlétünk, de túlterhelve sem legyünk. A gyakorlatok zömét labdával végezzük és nagyon kevés olyan van, amikor csak futunk. Mindenki kapott egy edzésfelszerelést, otthon öltözünk fel és így érkezünk a pályára. Otthon mossuk a ruhánkat és jelenleg heti két alkalommal végeznek rajtunk vírustesztet. Amikor elkezdődnek a bajnoki mérkőzések, akkor heti három vírustesztünk lesz és folyamatos orvosi vizsgálatokon veszünk részt. Van tüdőröntgen és a futópados terheléses teszt is. Mivel nagyon ellenőrzött keretek között edzünk, így most már van lehetőség arra, hogy a gyúrónk is kezelésbe vegye a fáradt izmokat, vagy segítségünkre lehetne a fizioterepauták is. Annyiban más a helyzet azonban, hogy nincs a megszokott öltözői hangulat és felkészülés.

Mi a véleményed arról, hogy a mérkőzéseken majd 5 cserét fognak engedélyezni?

-Én nem tartom jónak az olyan előírásokat, amelyek több tíz évre visszanyúló szabályokat rúgnak fel. Szerintem sok edző nem fogja úgy alkalmazni, hogy belenyúljon a mérkőzésbe, mert az túl sok változtatás lenne egy csapaton belül. Úgy látom, hogy ezzel a lehetőséggel majd egyesek az időhúzás szándékával fognak visszaélni és kíváncsi vagyok, hogy a játékvezetők ezt majd mennyire tudják kezelni.

Milyen most az újpesti stadion fűjének állapota?

-Az új játéktéren eddig egy edzőmérkőzést játszottunk és a tapasztalok szerint teljesen jó, játékra alkalmas állapotban van. Ilyen tekintetben most a bajnokság felfüggesztése előnyös volt a számunkra, mert elkészülhetett a játéktér és a Ferencvárost ugyan nézők nélkül, de hazai pályán fogadhatjuk majd.

A Ferencváros elleni derbire már fokozódik a hangulat a játékosok körében?

-Most mindenki el van foglalva az új helyzettel, az edzések és a tesztek töltik ki a mindennapjainkat. Szerintem néhány nappal a mérkőzés előtt gondol majd mindenki arra, hogy jön a derbi. Azonban ez a találkozó teljesen más lesz, mint amit korábban játszottunk egymás ellen, hiszen szurkolók nélkül lépünk pályára.

Mire lehet képes az Újpest a hátralévő fordulókban?

-A tabellán elfoglalt helyezésünk és a tavaszi szereplésünk elmarad a megszokottól. Sajnos nem jöttek a jó eredmények, ami miatt nagyon közel, mindössze 1 pontra vagyunk a kieső zónától. Nehéz időszak elé nézünk, nincsenek új játékosok és az adott kerettel kell megfelelő teljesítményt nyújtanunk. Van 5 hetünk és 9 mérkőzésünk még, hogy kiharcoljuk a bennmaradást. Óriási szégyen lenne, ha kiesnénk az első osztályból. Nagyon remélem, hogy a csapat minden játékosa átérzi ennek a súlyát és tudunk majd olyan teljesítményt nyújtani, amivel nem lesznek kiesési gondjaink.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS