Írta: vira

Megalakult egy – mondhatni – teljesen új testület Soltvadkerten. Hogyan ítéled meg a testület munkáját, illetve az eltelt félévet?

A feladat számomra lehet mondani, hogy régi-új. Igaz az előző ciklusban külsős tagként a Pénzügyi Bizottság munkájában vettem részt, viszont 1994 és 1998 között már voltam önkormányzati képviselő. A ciklus végén úgy láttam, hogy a továbbiakban nem tudnám – az elfoglaltságaim és a család miatt – lelkiismeretesen elvégezni a munkámat, így az azt követő választásokon már nem indultam el.

Ismerem a várost és a ma is fennálló problémákat, hiszen közel 5 évig a Vadkert Komszolg Kft. ügyvezetője is voltam.

-Hirdetés-

Az elmúlt választások előtt sokan kértek, hogy induljak most újra képviselő-jelöltként. A másik oldala az éremnek pedig az, hogy kötelességemnek is éreztem, hogy dolgozzak és tegyek valamit a városért. Történetesen azért, mert Soltvadkert a szülőfalum, (akkor még falu volt a szó jó értelmében ) s annak ellenére, hogy iskoláimat Budapesten végeztem és egy ideig dolgoztam is ott, a végcélom az volt, hogy itt éljek és itt neveljem fel a gyerekeimet. Soltvadkerttől csak jót kaptam mindig, csak köszönettel tartozom a Városnak és az itt élő embereknek. Ezért is tartottam fontosnak, hogy valamit vissza is adjak a városnak abból a sok jóból, amiket számomra nyújtott eddig. Soltvadkert egy élhető kisváros, jó a híre, sokan irigykedve kérdezősködnek felőle. Ez nem azt jelenti, hogy nincs javítani való, folyamatosan tenni kell azért hogy még élhetőbbé tegyük. Tegyük ezt közösen és pozitív életszemlélettel. Cégvezetői tapasztalataim is segítenek a képviselői munkám során, véleményem szerint a tudást és a megszerzett tapasztalatokat az élet minden területén lehet hasznosítani.

A választók felől kérés volt, hogy a testület megfiatalodjon. Úgy vélem, hogy ez az akarat teljesült, és az új képviselők mellett sok új bizottsági tag került az önkormányzati munkába.

Az alakuló munkaformátumba egy kis időszakos fennakadást okozott a koronavírus, de úgy látom, hogy ha újra elindul az élet, abszolút jó irányba fognak menni a dolgok.
Fontosnak tartom, hogy a várost érintő döntések során a reakcióidőnket gyorsítanunk szükséges,

a döntések és a végrehajtás idejét tekintve is gyorsabbnak kell lennünk,

Legyen szó akár kisebb vagy akár nagyobb ügyekről is.

A Pénzügyi Bizottságnak lettem az elnöke, e munka mellett is szívesen vállalok más napi feladatokat is: pl.: a koronavírus elleni védekezés során szórólapokat juttattunk el a háztartásokba, de ide tartozik a maszkok és a Vadkerti Újság kihordása is. Rájöttem, hogy ezek a feladatok kikapcsolnak , illetve az utcákat járva jó alkalom az emberekkel való találkozásra és beszélgetésre is ami az autós-traktoros rohanó hétköznapokban sokszor háttérbe szorul.

Milyen véleményekkel szembesülsz ezekben a helyzetekben?

Nagyon sok olyan visszajelzést kapok, melyből kiderült számomra, hogy a soltvadkertiek nagy számban követik a városházán történteket, illetve a képviselő-testületi üléseket. Ezt én egy nagyon nagy értéknek tartom szemben a közömbösséggel és a közönnyel. Ezúton is biztatom a soltvadkertieket, hogy ez maradjon is így. Utóbbi időkben viszont erősödtek azok a hangok, miszerint szétesőben van Soltvadkert, nincsen közösségi élet.

Ezek a vélemények káros hatással bírnak,és az utóbbi időszakok rendezvényei sem ezt támasztják alá.

Gondoljunk vissza például a tavalyi szüreti fesztiválra, ami rendkívül sikeres lett, és itt nem a fellépőkre gondolok, hanem a részvételre és a lakossági fogadtatásra. De beszélhetnénk a karácsonyi időszakban az adventi térről is, melynek szintén nagyon pozitív volt a fogadtatása. A visszajelzések alapján tudjuk, hogy ezek a rendezvények nagyon kellenek, nagy igény mutatkozik rájuk. Tehát be kell bizonyítanunk és megerősíteni, hogy Soltvadkerten össze tud fogni a lakosság.

Mint említetted, te lettél Pénzügyi Bizottság elnöke. Mi a véleményed a város gazdasági állapotáról?

A gépjárműadó, illetve az iparűzési adóbevételi eredmények azt tükrözik, hogy a vállalkozások nagyon szépen és eredményesen működnek Soltvadkerten. Persze itt is reálisan kell nézni a lehetőségeinket. Sokan például Kiskőrössel hasonlítanak össze bennünket, ahol néhány kiemelkedően nagy cégnek köszönhetően a miénkhez képest háromszorosa a helyi adóbevétel. Hitelünk nincsen, a költségvetésünk soha nem tartalmazott negatív tételeket. Ez egy érdekes dolog, hiszen több embertől hallottam, nem is biztos, hogy ez a jó irány. Megértem azt a véleményt is, hogy érdemes lenne hiteleket felvennünk különböző beruházások finanszírozására, de ilyenkor mindenkit kellő megfontoltságra szoktam inteni, hiszen azt fontos tudni, hogy ezeket a hiteleket vissza is kell fizetnie a városnak.

Az önkormányzat nem egy termelő cég, ezen a téren másképpen kell gondolkodni. Egy önkormányzati beruházás kevés esetben jelent jövedelemtermelő beruházást. Egy vállalkozás esetében viszont egy beruházásnak plusz jövedelemtermelőnek kell lennie, és a megtermelt plusz jövedelmekből tudja a cég a hiteleket visszafizetni.

Egy önkormányzat pénzügyi erejére és lehetőségeire a mikro- és a makrogazdaságnak is hatása van, például, ha a helyi adókat illetve az állami hozzájárulásokat vesszük alapul. Ha a soltvadkerti vállalkozások fejlődnek, akkor várható többlet bevétele az önkormányzatnak. Ha az ország jövedelemtermelő képessége növekszik, akkor több állami pénzre számíthatunk.

Mivel leginkább a makrogazdaságra nem tudunk hatással lenni, ezért nem lehet sosem pontosan kiszámolni, hogy a plusz bevétel mikor és mekkora mértékű lesz. Tehát ezeket a kérdéseket megfontoltan kell kezelnünk. Viszont most a koronavírus miatt új helyzet van, várhatóan csökkenni fognak a bevételeink. A mértékét még nem tudjuk, ezért egyelőre nagyon óvatosnak kell lennünk. 

1990 óta mindegyik képviselő-testületnek az volt az irányvonala, hogy Soltvadkert város nem mehet át adósságba, a költségvetése nem tartalmazhat sem működési, sem felhalmozási hiányt. Ezt az irányvonalat a jelenlegi testület is betartja, hiszen sem a következő testületnek, sem utódainknak nem szeretnénk adósságot hagyni, és ez a megfontoltság látszódik a költségvetésünkben is.

Milyen terveket és célokat tudnál meghatározni a jövőt illetően?

Sok visszajelzés érkezett a kommunikációval kapcsolatban, miszerint szükségessé vált annak a megújítása.  Ebben a tekintetben még csak az első lépéseken vagyunk túl, és véleményem szerint abszolút jó irányba tartunk. A veszélyhelyzet miatt az átalakítás itt is megtorpant, de az élet „újraindulását” követően szükséges lesz az információk gyorsítása és a pontosítása.

Projekteket tekintve haladunk tovább. A megkezdett munkákat nem érinti negatívan a veszélyhelyzet. Elmondható, hogy a Vadkerti-tó esetében a beruházás lassan befejeződik, s további két út építése van még tervben, ami egyelőre úgy néz ki, hogy meg tudnak valósulni. Jó hír a vállalkozások és a lakosság számára egyaránt, hogy hosszú előkészületek után van remény arra, hogy a város elektromos ellátása biztonságosabb lesz és lényeges nagyobb teljesítmény lesz elérhető.

Ebben a Polgármester mellett az országgyűlési képviselőink segítenek.

Természetesen továbbra is folyamatosan nyomon követjük a pályázati lehetőségeket, ez a legkézenfekvőbb lehetőségünk arra, hogy külső forrásokat tudjunk behozni Soltvadkertre.

A koronavírussal kapcsolatosan már látjuk, hogy „újra indul az élet”, indulnak a cégek, a megrendelések, a beszállítások, ennek ellenére ne higgyük azt, hogy nyom nélkül magunk mögött tudhatjuk ezt az időszakot. Sajnos sokan elveszítették a munkájukat, vállalkozók-vállalkozások kerültek nehéz helyzetbe, és az Önkormányzatnak is több soron kell módosítani az idei költségvetését, és valószínűleg a jövő évre is kihatással lesz az elmúlt időszak.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS