A járványhelyzetben folyamatosan bevezetésre kerülnek az enyhítő intézkedések. Ezek egyik eleme volt, hogy az óvodában 5 fős csoportokban ügyeleti rendszerben lehettek gyermekek.

A Kiskőrösi KEVI Harangvirág Óvodájában is sok szülő igénybe vette ezt a lehetőséget, mivel olyan munkahellyel rendelkeznek, hogy a gyermekfelügyelet megszervezése a számukra gondot jelentett. A rendszer működéséről az tagintézmény vezetőjét, Tiriczné Szabó Szilviát kérdeztem.

-Hirdetés-

Az igazagatónő elmondta, hogy az óvoda honlapján mindig frissítették a kormány által kiadott rendeleteket és akik szerették volna az ügyeletet igénybe venni, ők egy nyilatkozatot kitöltve jelentkezhettek.

Az intézmény maximum 25 gyermek elhelyezését vállalhatta, mely során figyelembe vették a munkahelyet és szabadságaik alakulását. A kevés létszám miatt ezeket a kérelmeket minden héten felülbírálták, hogy több családnak jusson lehetősége igénybe venni ezt a lehetőséget.

A rendszerre nagy igény volt, hiszen a maximális létszámmal, 25 gyermekkel üzemelt az óvoda.

Az intézményben 5 csoport van és minden csoportba 5 kisgyermek lehetett; a munkába az összes óvodapedagógus részt vett. A gyermekétkeztetést a TS Gasztro Kft. segítségével oldották meg. Az óvoda a megszokott nyitvatartással működött, reggel 7 órától délután 17 óráig.

A szülők az intézménybe nem jöhettek be, szájmaszkba kellett a gyermekeket átadni a bejárati ajtóban a dajka néniknek. Megemlítette, hogy a szülők elfogadták a döntésüket és nagyon együttműködőek voltak.

A megszokott ballagási ünnepségüket most nem tartják meg. A gyerekektől az óvó nénik elbúcsúznak és az útravaló tarisznyájukat megkapják.

A „nyári óvodával” kapcsolatosan azt mondta, hogy június 15-ig tart a nevelési év, utána nyári ügyeletet biztosítanak a családoknak. Az ezzel kapcsolatos felmérés folyamatban van. Annyi bizonyos, hogy Maruzsa Zoltán államtitkár tájékoztatója alapján 2 hétre zárhatnak be a nyáron.

Az új tanévben majd szeptembertől 135 kisgyermeket várnak 5 csoportban, akik között 39 kiscsoporos lesz.

Az idei tanév utolsó napjaira a rendeleteknek megfelelően május 25-től kinyit az óvoda és minden gyermeket fogadnak.

A visszajelzések alapján a 125 gyermekből közel 90-en jelezték vissza, hogy igényt tartanak az óvodai elhelyezésre, melyet továbbra is a megfelelő higiéniás szabályok betartásával fognak üzemeltetni.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS