A járványhelyzetben hozott intézkedések a kiskőrösi óvodai elhelyezéseket is érintették. Az elmúlt hetekben ügyeleti módon működött a Kiskőrösi Óvodák öt tagintézménye.

-Hirdetés-

Az eltelt hetek tapasztalatairól Vlcskóné Csatlós Erzsébet a Kiskőrösi Óvodák igazgatónője elmondta, hogy a járványhelyzetben az óvodai elhelyezésekkel kapcsolatosan három felmérést is készítettek, amelyekre a szülők válaszoltak.

Az óvodák május 4-től kibővített ügyeleti rendben működtek. A kiadott igényfelmérőben tett nyilatkozatok alapján hoztak döntést arról, hogy a gyermek jöhet-e az intézménybe. A szülői nyilatkozatot a gyermek egészségi állapotáról, elektronikus és papír alapú formában is szükséges volt kitölteni az ügyeletet igénylőknek.

A felmérésekből az látszott, hogy akik kivették éves szabadságuk nagy részét, munkahelyet vesztettek ill. csökkentett munkaidőben dolgoznak, ők voltak az első óvodai elhelyezést igénylők.

Megjegyezte, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a családokat segítve senkit sem utasítottak vissza és ezt a polgármester is támogatta. Március 16-tól 18, május 4-től 88 gyermek a Batthyány óvodába került elhelyezésre.

A gyermekek 5 fős csoportokban voltak elosztva és minden óvodapedagógus, valamint dajka teljes műszakban dolgozik. A gyermekétkeztetést a TS Gasztro Kft. látja el a megszokott rendben, és ezen felül mintegy 50 család eldobható ételesben viszi haza az ebédet. A óvoda 7.00-17.00 óráig tart nyitva, mely során a szülők minden óvodában a bejáratnál átadták (átvehették) a gyermekeket a pedagógusoknak vagy a dajkáknak, nem mehettek be az épületbe.

“A tanév végén a kialakult helyzethez igazodva egyszerűsített évzárókat, családi napokat, ballagást tervezünk tartani minden csoport egyéni igénye szerint – természetesen csak a szabadban” – nyilatkozta az igazgatónő.

A „nyári ovival” kapcsolatban elmondta, hogy megtörtént az ezzel kapcsolatos igényfelmérés, mely szerint június 15-től 138 gyermek lesz az intézményben. A nyár folyamán a Batthyány óvoda lesz az ügyeletes intézmény, ahol 6 csoporttal fognak működni. A szeptemberben induló új tanévben várhatóan 370 körüli gyermeklétszámmal kezdik meg az oktatást.

Május 25-től fogadják a gyermekeket

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentése alapján a koronavírus-járvány terjedésének csökkenése lehetővé teszi, hogy a vidéki bölcsődék és óvodák május 25-től visszatérjenek a normális működési rendhez.

Az óvoda ezzel kapcsolatosan szintén közzé tett egy kérdőívet, ahol jelezni kellett az igényt az óvodai ellátásra vonatkozóan.

Kérte az igazgatónő, hogy továbbra is kiemelten ügyeljenek a személyi és környezeti higiénére vonatkozó előírásokra. Amennyiben az óvodában a gyermeknél légúti fertőzés tünetei észlelhetőek, haladéktalanul értesítik a szülőket, és a gyermeket orvoshoz kell vinniük. A gyermek biztonsága érdekében kérte, hogy ügyeljenek a mindenkor elérhető telefonszám megadására. A kontaktusok csökkentése érdekében a gyermekek átadása során a szülők továbbra sem mehetnek be az ügyeletet adó intézménybe. A gyermekek átvételét és a saját csoportjába érkezését a dajkák és a pedagógiai asszisztensek koordinálják.

Az odaérkező személyek a bölcsőde/óvoda előtti területen a várakozás során is egymástól legalább 2 méter távolságot kell, hogy tartsanak. A gyermekekért 65. életévét betöltött személy nem mehet. Az óvodában a megszokott felszerelés szükséges (váltócipó, váltóruha, párnapótló stb.), törölközőt, fogkefét nem használhatnak.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS