Beszélgetés Dr. Kokrehel Hajnalka háziorvossal

„Óhatatlanul is félnek attól, amitől eddig nem kellett: a láthatatlan veszélytől, annak minden hozadékától, ami eddig nem volt! Emellett aggódnak egymásért: félnek a beteg hozzátartozó elégtelen ellátásától és az otthonápolás kihívásaitól. Sok esetben nem csupán a gyógyszeres, de a lelki gondozásra is szükségük van.” Beszélgetőtársam dr. Kokrehel Hajnalka háziorvos.

Csapjunk a dolgok közepébe: szükséges váltás történik azzal, hogy a súlyosabb betegeket kitették a kórházból?

-Hirdetés-

-Az biztos, hogy meg kell változnia az egészségügyi kultúránknak! Magyarországon hiányoznak a szociális otthonok és azok finanszírozása. Németországban a betegbiztositó fizeti a szociális ellátást, mert bűn arra aktív, drága betegágyat fenntartani, hogy valakit „csak” ápoljanak. A lakosságot viszont itt arra „neveltük” hogy az idős embert „be kell tenni” a kórházba. Kemény szavak ezek, nem így kellene történnie…

Szóval ezzel a koronavírussal most lehull a lepel?

-Valamilyen szinten igen. Csodákat várnak az emberek a kórházaktól és az orvosoktól, de sajnos az idősotthonok ápolóitól is: előfordul, hogy fenyegetik az ott dolgozókat. Felhánytorgatják, hogy a 80-90 éves emberek ugyan miben haltak meg, mit csináltak rosszul. Sajnos koronavírus nélkül is úgy áll a helyzet, hogy 100 gondozottból 10 meghal egy hónap alatt, mert olyan súlyos a betegségük. És a kórképhez sajnos hozzátartozik, hogy a feljelentgetések, számonkérések hatására (is) alig van ápoló, aki ezt vállalja.

Térjünk rá a megváltozott napi rutinra! Miben változott a háziorvosi ellátás az elmúlt másfél-két hónap során?

-Lecsökkentettük az orvos- beteg személyes kontaktokat: receptíráshoz, panaszok elmondásához és segítség nyújtáshoz is csak telefonálni lehet. Telefonon kérhetők az állandó gyógyszerek. Ha lázas a beteg, semmiképp nem vizsgálhatjuk, akkor lázcsillapitás, kikérdezés után dönteni lehet, hogy koronavírus gyanús-e, ha igen, akkor a kiskunhalasi kórház fertőzőambulancia vizsgálja, mert ők rendelkeznek megfelelő védőruházattal, védőfelszereléssel. Más betegségnél is csak kellő elővigyázatossággal vizsgálhatunk, mert soha sem tudhatjuk, hogy nem tünetmentes fertőzőről van szó. Fontos, hogy mi ne fertőződjünk, hogy ne adjuk át több embernek. Olaszországban ebből volt a gond, hogy az orvosok fertőződtek és továbbadták napi 100 páciensnek.

Nem lett kevesebb a munkánk ettől, hisz három telefonunk, vezetékes, két mobil állandóan csörög, és intézzük a recepteket, amit telefonon tudunk kikérdezés után diagnosztizálni, azt terápiával ellátni.

Védik a kórházat, így megnőtt a háziorvos leterheltsége?

-Hetente egyszer van helyben vérvétel, a véralvadásgátlót szedőknek, cukorbetegeknek, rheumatikus gondozottaknak, daganatos betegeknek és terheseknek. Emellett fényképeket kaptam, kapok bőrelváltozásról, torokról, de intim terület bőrelváltozásáról is. Két éve, hogy használjuk az EKG-t, transtelefonikusat, amelyben az EKG-t egy pesti kardiológusnak továbbítjuk. Ő értékeli és szakvéleményt ír. Sok esetben olyan technológiát használunk, melyek eddig is megvoltak, de nem voltunk — úgymond — rákényszerítve…

Súlyosbítja a helyzetünket a pollenek megjelenése, orrfolyás, köhögés kíséretében, sőt sokszor fulladás is kiséri. Ha nincs láz, akkor a megszokott allergia gyógyszereit írjuk fel.

Mi a helyzet a halasi kórházzal?

-Minket a kórházi ágyak katonai parancsra történő kiürítése nemigen érintett, mivel eddig is alig voltak krónikus ágyai. A törvényi és szakmai feltételeknek megfelelően jól szervezetten működik az SBO és a fertőző osztály SBO ambulancia, különválasztva a fertőző és nem fertőző betegeket. Jól szervezett akut betegágyak miatt mi nem éreztük a miniszteri rendeletet sem, mert meg tudtak felelni az elvárásoknak. Viszont a józan ész kell beteg és háziorvos részéről is, hogy ne terheljük le őket, mert összeomlanak, ha bagatell tünetekkel elvesszük a lehetőséget a súlyos betegek elől!

Mekkora a realitása egy második hullámnak?

-Nagyon nagy a realitása! Ősszel, ha megkezdődik az iskola, amúgy is megjelennek a felső légúti megbetegedések: nátha, láz, köhögés és a hányás, hasmenés. Ezzel együtt megnő a koronavírussal való fertőzés veszélye is! Fontos lesz a tantermek fertőtlenítése ózongenerátorral, állandó kézfertőtlenítés, valamint a kézmosás és a szájmaszk viselése.

A nagy rendezvények megtartásával vigyáznunk kell — minél kevesebb legyen! A bálakat, szüreti mulatságokat le kell redukálni.

És a zárómondat, mint az egészségügyben dolgozók hitvallása:

Aki a frontvonalban dolgozik, nem hagyhatja, hogy eluralkodjon rajta a félelem — félelem helyett a reményre építsünk!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS