A járványhelyzetben Kiskőrös az első települések között volt, ahol az önkormányzat elkezdte a közterek, parkok és intézmények környezetének fertőtlenítését. A hidrogén-peroxidos vizes oldatot háti permetezőgéppel szórták ki, mely több órán át komoly fizikai erőt követelt meg annak viselőjétől.

-Hirdetés-

Jó kapcsolatot ápol egymással a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mely szervezetek gondolatai egymásra találtak a bajban.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke, Mészáros Zoltán május 21-én három elektromos permetezőgépet adott át a Kiskőrös Járási Önkéntes Mentőcsoportnak, melynek tagja a Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is. A 16 literes gépek utántölthető akkumulátorral vannak felszerelve, egyhuzamban 8 órát is működhetnek és használatuk megkönnyíti a fizikai munkavégzést. A berendezés fel van szerelve nyomásszabályozóval is, ezáltal egyenletes a szórásképe, és a minőségi mentesítés így jobban van biztosítva.

A Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke Jancsovics Zsolt elmondta, hogy a kiskőrösi fertőtlenítési munkálatokban a helyi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai is dolgoznak. A vasárnap kivételével hetente 6 napon történik mentesítés a városban, melyből két alkalommal – szerdán és szombaton – a Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület végzi el a feladatokat.

Eddig az önkormányzat biztosította a részükre a szükséges eszközöket, és a fertőtlenítő oldatot továbbra is a város adja majd. A mentesítést a buszmegállónál, szakorvosi rendelőnél, iskoláknál, óvodáknál, művelődési központnál és a játszóterek környékén végzik el. A fertőtlenítéshez használt hidrogén-peroxid vizes oldatáról tudni kell, hogy megfelelő hatékonyságú fertőtlenítést biztosít, és vízre valamint oxigénre bomlik le, tehát nincs a környezetre semmilyen negatív hatása.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS