Szarka Adrienn Soltvadkerten csöppent bele a kézilabdába világába. Nagynénje Szarka Éva korábbi kiváló válogatott játékos volt. Adrienn legnagyobb sikereit a Ferencváros színeiben érte el, jelenleg a Székesfehérvári Alba KC együttesében szerepel. Az FTC-és évekről, karanténról és jövőbeni terveiről is beszélgettünk.

Hogyan kerültél bele a kézilabda világába? Mindig is kézilabdázó szerettél volna lenni?

Amikor én elkezdtem, akkor még korántsem gondoltam volna, hogy valaha profi játékos leszek. Soltvadkerten kezdtem alsó osztályos koromban. Akkoriban ott nem volt sok sportág, amit űzhettünk volna. Nálunk a családban is többen kézilabdáztak, például a nagynéném, Szarka Éva, aki kiváló játékos volt. De a bátyám, Szarka Roland több éven keresztül erősítette a Soltvadkerti TE megyei első osztályú labdarúgó csapatát.

Soltvadkert után Kiskunhalasra kerültél, ahol akkoriban a női csapat az NB1-ben szerepelt.

-Hirdetés-

Igen. A Bibó István Gimnáziumban kezdetem a középiskolás tanulmányaimat. Ott egy évet játszottam a gimnáziumi iskolacsapatban és azzal párhuzamosan játszottam még Soltvadkerten is az egyesületben, majd 10. osztályos koromban lettem a Kiskunhalas igazolt játékosa. Előbb a serdülő majd az ifjúsági csapatban szerepeltem, és utána felkerültem a felnőttbe, ahol 2010-ben a Magyar Kupában bronzérmet szereztünk.

Aztán jött a Fradi ahol 7 évet töltöttél el. 

19 évesen kerültem a Ferencvároshoz, akkor már a felnőtt csapatba. Mindjárt az első évben megnyertük a Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK), majd egy évvel később újra sikerült ez a győzelem. Később magyar bajnokok és kupagyőztesek is lettünk. Számos második helyet is elértünk, míg ott játszottam. Én nagyon szerettem ott sportolni. Imádtam magát a klubot, nagyon jó volt a közeg és magát Budapestet is szerettem.

Úgy tudom nagynénéd, Szarka Éva korábbi válogatott kiváló kézilabdás tett akkor neked egy nemes gesztust.

A Fradinál volt néhány mez, amelyet visszavonultattak. De a 4-es számú mezzel kivételt tettek, amelyben nagynéném is játszott. Így örököltem meg végül a 4-es számú mezt.

Következett Békéscsaba, majd az Alba, ahol jelenleg is játszol. Hogyan érzed magad Székesfehérváron?

2017-ben kerültem a Békéscsabához, ahol egy szezont töltöttem el. Utána kerültem el Székesfehérvárra, ott jelenleg is két éves szerződésem van.

Székesfehérváron nagyon jól érzem magam. Úgy gondolom nagyon jól sikerült beilleszkednem. A csapattársaim is gyorsan befogadtak. Lendületes nagy vidéki város sok-sok lehetőséggel, így például a sportban is. Közel van a Velencei-tó és a Balaton is. Szerencsére egyre többen járnak a meccseinkre is.

Hogyan élted meg az elmúlt időszakot? Kedvenc karanténos elfoglaltságaid mik voltak?

Hol könnyebben, hol nehezebben viseltem. De egyértelmű, hogy az egészség a legfontosabb. Egyéni edzésterv volt és van is még kiadva. Most már szerencsére itt Székesfehérváron kinyitott a konditerem, így már oda el tudtam menni edzeni. Azon kívül otthon töltöttem az időm nagy részét. Könyvolvasással, filmek, sorozatok nézésével, de sokat főzőcskéztem is a karanténos időszak alatt.

Hogyan fogadtad a hírt, hogy berekesztették a kézilabda bajnokságokat?

Az idei szezonunk nem sikerült olyan jól, mint ahogyan azt terveztük, bár még sok meccs volt hátra és szerettünk volna előrébb kerülni. Azt, hogy lezárták a bajnokságot jó döntésnek ítélem. Nem lehetett edzéseket tartani és még most sincsenek. Három hét bizonytalanság után jó volt tudni mi is lesz a bajnoksággal.

Példaképed van?

A nagynéném a legjobb válaszom erre, ő legnagyobb példakép előttem. Aki hosszú éveket játszott az NB1-ben és Magyar válogatott is volt. Azóta is a Ferencváros kötelékébe tartozik. Más példaképem nincs.

Szarka Éva és két lány gyermeke Ballai Borbála és Anna illetve jobb oldalon Szarka Adrienn (Fotó: ftckezilabda.hu)

Milyen játékosnak tartod magad a pályán?

A posztomhoz képest viszonylag magas és erős vagyok, így a védekezés az erősségem, akár kettes védekező pozícióban is tudtam, tudok is játszani. Posztomat nézve pedig a támadások befejezése a célunk.

Soltvadkertre milyen gyakran jársz haza? Követed a soltvadkerti sportéletet?

Változó, hogy milyen sűrűn jutok haza, ez a meccseimtől is függ. Azért próbálok havonta legalább egyszer, de ha ez nem sikerül, akkor kéthavonta. Ha haza jövök, próbálom úgy alakítani, hogy két-három napot itthon tudjak tölteni a családdal. Természetesen követem a soltvadkerti élet történéseit az interneten keresztül is.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Jelenleg – mint ahogyan már említettem is – kétéves szerződésem van az Albánál, illetve az utánpótlásban is elkezdek majd dolgozni. A jövőben tanári és edzői pályán szeretném tovább folytatni a sportéletemet.

Beniczki Dávid

MEGOSZTÁS