Írta: vira

Populációszinten meglehetősen ritka, de azért jellemző, hogy vannak egészséges emberek, akik bármennyit is esznek, mégsem híznak el. Feltehetően egy sajátos génvariánsnak köszönhetően – derült ki a Cell szaklapban közölt friss kutatásból.

-Hirdetés-

Egy nemzetközi kutatócsoport kiderítette – a mintaadók és egy észt biobank 47 ezer génmintájának összevetése után -, hogy előbbi csoportba tartozóknál az ALK rövidítésű gén egy bizonyos, csak rájuk jellemző variánsban van jelen, míg a szintén egészséges, ám hízásra hajlamos többi embernél ez hiányzik. Az egérkísérletek az is igazolták, hogy ALK nélkül a kísérleti állatok elvesztették a hízásra való hajlamukat.

Az ALK egy enzim, azaz fehérje, a rövidítés az anaplasztikus limfóma kinázt takarja, a szóban forgó genomszakasz pedig ezt kódolja (azaz termelődésekor az információt ez a gén tartalmazza) – írta G7.hu. A lap szerint ezt a fehérjét egyébként már 26 éve ismerik a tudomány, de eddig főként amiatt a tulajdonsága miatt, hogy különböző rákos megbetegedések során gyakran mutálódik, és ezért a betegség előrehaladását előidéző vagy kísérő gének között tartják számon. A mostani eredmények rávilágítanak, hogy a testsúlynövelés korlátozásában is szerepe lehet.

Már több olyan gyógyszer is létezik, amely gátolja az ALK keletkezését. A kutatócsoport egyelőre nem tudja, hogy az ALK gátlása segíthet-e az elhízás elleni küzdelemben, de a vizsgálatokat ebbe az irányba folytatják, mert a meglévő gyógyszerek is mutatják, hogy az ALK egy eredményesen célozható, azaz befolyásolható molekula.

portfolio.hu
Kép: pexels.com

MEGOSZTÁS