Írta: vira

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik az ország tíz nemzeti parkjának valamelyikét vennék célba az ünnep idején – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

-Hirdetés-

A közlemény szerint az Aggteleki Nemzeti Park gyermeknapot tart vasárnap a 2016-ban Magyarország legjobb tanösvényének választott Kincskereső játékösvényen.

A Balaton-felvidéket választók erdőkerülő geotúra részeként fedezhetik fel szombaton az országban egyedülálló szentgáli tiszafás erdő titkait, a Bükki Nemzeti Park pedig egészen június hetedikéig naponta tematikus szakvezetésekkel ünnepli az Európai Geoparkok Hálózata alapításának 20. évfordulóját, és június elsején interaktív vulkánshow-val csatlakozik az Európa-szerte megrendezett Vulkánnaphoz.

Jelvénygyűjtő túrát tart a Duna-Dráva Nemzeti Park, Gyurgyalagok a pusztán címmel szombaton, míg a Duna-Ipoly Nemzeti Park tanösvény-túrán mutatja be a Turjánvidék lápréteit, ligeterdeit. Ugyanitt lesz ürgeles, és az állatok esti hangjait is meghallgathatják a kócsagok birodalmában.

A híres Kilenclyukú híd szomszédságában is gyereknapot tartanak, a Hortobágyi Vadasparkban a 16 évnél fiatalabbak ingyenesen vehetnek részt az extra szafarin vasárnap.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park szervez pünkösdi kenu- és kerékpártúrát, de az ornitológiát kedvelők jelentkezhetnek madármegfigyelésre is a Fertő szikes tavai mentén.

Gyermeknapi programkavalkád várja a kis- és nagyobb gyerekeket vasárnap Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban állatbemutatókkal, látványetetésekkel, póni lovaglással, szabadtéri népi játékokkal és sok más meglepetéssel.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Péteri-tóra invitálja a kimozdulni vágyókat, ami a fészkelési időszakban mutatja a legizgalmasabb arcát. Récefélék, gázlómadarak csapatai lepik el ilyenkor a területet, de megpillanthatják a fenséges rétisast is.

Egyebek mellett az épített örökség csodáival várja a vendégeket Szalafő, az Őrségi Nemzeti Park a szerek csodálatos világába kalauzolja a látogatóit. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes mesélő épületei között szombaton még a hagyományos korongozást is kipróbálhatják.

A pünkösdi hosszú hétvégén széles programkínálattal készülnek Magyarország állami erdészetei is, ismét látogathatók az erdei iskolák, az arborétumok, a füvészkertek, és a vadasparkok, valamint újra megnyitották kapuikat a turisztikai- és látogatóközpontok, az erdei szálláshelyek, és a kisvasutakon is lehet utazni a szükséges járványügyi intézkedések betartása mellett.

Kinyitott a többi közt a Budakeszi Vadaspark, a Szombathelyi Erdőgazdaság kezelésében lévő Jeli Arborétum, a Pilisi Parkerdőben a visegrádi Fellegvár, a Kecskeméthez közeli Vackor Vár Erdei Iskola, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja, a Pécshez közeli Mecsextrém Park, valamint a Szilvásváradi és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút is szállítja az utasokat – írta az AM.

Forrás: MTI 

MEGOSZTÁS