Írta: vira

A 2020-as évben megvalósuló beruházások sorát gyarapítja az Árpád utca 8. szám alatti szolgáltató ház energetikai fejlesztése is, mely szintén egy a Kiskőrös Város Önkormányzata által elnyert pályázati forrásból valósul meg. A beruházásról Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója adott interjút hírportálunknak.

-Hirdetés-

Mikor kezdődött meg az épület korszerűsítése, illetve milyen előkészületek előzték meg mindezt?

A vállalkozási szerződés aláírására március végén került sor, majd ezt követően, április elején megkezdődött a munkaterület előkészítése annak érdekében, hogy az utcai épületszárny magas tetejének felújítása, illetve a nyílászáró-csere, valamint az elektromos szerelési munkák egyidejűleg megkezdődhessenek. Ez az első három munkafolyamat, amely az ingatlant érintő felújítási munkák közült párhuzamosan elindult idén tavasszal. Ehhez számos előkészítő mozzanatra volt szükség annak érdekében, hogy az épületen biztonságosan megkezdhető legyen a munkavégzés, hiszen azt használat közben kell felújítanunk. A belső tér elektromos munkálataival, valamint a nyílászáró-cserével mostanra elkészültek a szakemberek, a magas tető felújítása pedig folyamatban van. Az épület villámvédelmi rendszere értelemszerűen csak akkor tud elkészülni, ha az épület tetőfelújítása teljes egészében elkészül. Hamarosan elkezdődhet a homlokzat-, a padlásfödém- és a lapos tetős épületszárny tetőszigetelése is. Így haladunk előre szépen, folyamatosan.

Melyek a főbb mérföldkövek a korszerűsítési munkálatok során?

Maga a pályázat egészségügyi funkciót ellátó épületek felújítására, energetikai korszerűsítésére lett kiírva, így az Árpád u. 8. szám alatti szolgáltató ház egy teljes energetikai felújításon esik át. A fejlesztés ennek megfelelően az épület külső megjelenését érinti leginkább, mely a jelenlegi kor követelményeinek megfelelő nyílászárókat, teljes hőszigetelést és új színezést kap. Az épület egy magas tetős és egy hozzá csatlakozó lapos tetős épületszárnyból áll. Hamarosan befejeződik a magas tetős épületrész tetőfelújítása, ami tartalmazza az ácsszerkezet teljes felújítását, valamint a tetőhéjazat cseréjét. Tulajdonképpen ugyanolyan cserépfedést fog kapni az egészségház is, mint a városközpont többi felújított épülete, mint például a katolikus templom, vagy a Városháza. Emellett megújul a lapos tetős rész is, melynek csapadékvíz szigetelése bár kifogástalan állapotban van, viszont itt is födémszigetelést kell alkalmaznunk annak érdekében, hogy megfelelő hőszigetelést kapjon az épület. Míg a magas tetős rész esetében ez a padláson egy egyszerűen elvégezhető dolog, addig a lapos tetőnél a hőszigetelést követően újra meg kell oldanunk a csapadékvíz elleni szigetelést is. Az épület egy 15 cm-es vastagságú homlokzati hőszigeteléssel is el lesz látva, melynek kapcsán természetesen megtörténik az épület színezése is. Ezt megelőzően az összes homlokzati nyílászárót korszerű műanyag, háromrétegű üvegű nyílászáróra cseréljük. Gyakorlatilag így áll össze ez az energetikai felújítás, ami a korszerűsítés leglényegesebb eleme. Viszont vannak kiegészítő elemei is a projektnek, hiszen a belső terekben működő elavult, gazdaságtalan világítótesteket is mind egy szálig lecseréljük korszerű LED-es világítótestekre. Ennek során át-, illetve felülvizsgáljuk az épület teljesen elektromos hálózatát, és ahol szükséges, kicseréljük a vezetékeket, kötéseket a falban, valamint az összes kapcsolót és dugaljat annak érdekében, hogy biztonságosan üzemeltethető legyen az épület. Mindemellett kiépítésre kerül egy villámvédelmi rendszer is, amely tulajdonképpen a projekt egyik kötelező eleme, mivel a vonatkozó jogszabályok alapján erre egészségügyi intézmények estében szükség van, így az épület felújítása enélkül nem végezhető el.

Mikorra várható az épület átadása?

A projekttel hivatalosan november végéig kell elkészülnünk, azonban mi már hamarabb, terveink szerint szeptember hónapban szeretnénk átadni az épületet. Itt szeretném kihangsúlyozni azt a lényegi körülményt, hogy a felújítási munkálatokat sikerül úgy megoldanunk, hogy az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény, az Egészségfejlesztési Iroda, valamint a fogorvosi rendelő is üzemelni, működni tud, most az építési munkálatok ideje alatt is. Nehezíti a dolgunkat e tekintetben ráadásul ráadásul a vírushelyzet is, mivel egy üzemelő egészségügyi funkciójú épületről lévén szó, most még fokozottabb figyelmet kell fordítani a higiéniai, munkavédelmi és járványügyi szabályok együttes szigorú betartására.

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS