Írta: vira

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából Kiskőrösön megemlékező programok voltak június 4-én. A járványhelyzet pozitív alakulása miatt nyílt mód arra, hogy a kormány engedélyezte a rendezvény megtartását az előírások betartásával.

-Hirdetés-

A helyi egyházak csatlakoztak a „Szóljanak a harangok!” elnevezésű kezdeményezéhez és 16 óra 30 perckor 100 másodpercig megszólaltatták templomaik, imaházaik harangjait mementóként Trianon százéves évfordulójára.

A programok 16 órakor a kiskőrösi evangélikus templomban kezdődtek, ahol rövid istentisztelet keretében trianoni megemlékezés volt és Turán István történész tartott előadást. Ezt követően 18 órakor a katolikus templomban Seffer Attila atya mondott imádságot a magyarokért.

Helyőrség Nyugállományúak Klubjának tagjai

Az érdeklődőket 19 órára az Országzászlóhoz várták, ahol díszőrséget álltak a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának tagjai: Fadgyas István nyá. őrnagy, Melher Sándor nyá. őrnagy, Jakab József nyá.fhdgy, és Gottfried Béla nyá. ezredes. A megemlékezés zenei szolgálatát Boldoczki Róbert & Kamara EgyütteseBoldoczki Róbert tenorkürt, Breznyán Attila és Opauszki János trombita, Szentgyörgyi Ábel harsona és Kudron Máté tuba – adta.

Seffer Attila katolikus esperes

A megemlékező műsor a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Seffer Attila katolikus esperes osztotta meg gondolatait, és vezetésével a jelenlévők közösen mondtak el egy Miatyánkot a magyar nemzet egységéért, a keresztény hit védelmében, kapcsolódva ezzel a nemzeti összetartozás évéhez.

Az eseményhez kapcsolódóan történelmi visszaemlékező műsor hangzott el Fodor Tamás történelemtanár vezetésével – rajta kívül még szerepelt a műsorban László-Kudron Ildikó, Pivarcsiné Raffai Enikő és Ralovichné Mészáros Ildikó.

„Trianon 100” megemlékező beszéded mondott Filus Tibor az önkormányzat Kulturális Turisztikai és Sport Bizottság elnöke. Beszédében felidézte az 1920. június 4-én történteket és felhívta a figyelmet arra, hogy milyen nagy szerepe van a magyarok összetartó erejének a haza életében.

Filus Tibor az önkormányzat Kulturális Turisztikai és Sport Bizottság elnöke

„A békediktátum már 100 éve rögzíti a Trianonban önkényesen megállapított terület viszonyokat. Igazságtalanul, fájdalmasan, amíg magyarok élnek e Földön. A soknemzetiségű magyarság ereje mindig abban rejlett, hogy összetartottunk, segítettük egymást és a legnehezebb pillanatokban is küzdöttünk a hazáért. Ma politikai téren folyik háború a nemzetközi színtéren. Úgy gondolom, hogy amikor a magyarok valakit megválasztanak, hogy az európai parlamentbe kerüljön, azt azért teszik, hogy a haza, a magyar nemzet érdekeit képviseljék bármi áron. A magyarok felhatalmazása arra vonatkozik szerintem, hogy bármi történjen, kiálljanak mellettünk ezek az emberek. Ezzel szemben egyesek magyarként feljelentik hazánkat, magyarként a haza ellen szavaznak és adják le voksukat a különböző döntések meghozatalakor az európai színtéren. Az ilyen cselekedeteket én a haza, a nemzet elleni bűnnek tartom, mely megbocsájthatatlan egy olyan történelmi múlttal rendelkező ország életében, amikor elődeink közül sokan az életüket adták az országért. Úgy gondolom, hogy ezt sokaknak át kellene gondolni és átértékelni a cselekedeteiket. Nagyon remélem, hogy mi magyarok határon innen és túl is soha sem feledjük el, hogy honnan jöttünk és hova tartozunk. Örüljünk együtt a jónak és segítsük egymást a rosszban! A most kialakult nehéz helyzetben jó egészséget kívánok mindenkinek és a magyarok istene segítse, kísérje útjukat!”

– mondta Filus Tibor.

Az Országzászlónál koszorút helyezett el Kiskőrös Város Önkormányzata nevében Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás alpolgármester; az 56-os Szövetség nevében Faragó Imre, a helyi szervezet elnöke és Fodor Tamás; a Mi Hazánk Mozgalom nevében Békés József és Békés Józsefné; az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány alapító tulajdonosa Takács Gábor és Seffer Attila katolikus esperes; a Kiskőrösi Polgári Kör részéről Boldoczki Sándorné és Szlanka Tamás; a Történelmi Vitézi Rend nevében Bereczki Károlyné és Fischer Lászlóné.

A megemlékezés a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

-Kincses Szilvi-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (41 db kép)
MEGOSZTÁS