Írta: vira

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy milyen sok beruházás, fejlesztés várható ebben az évben Kiskőrösön.

Hírportálunknak ezúttal Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója mesélt az egyik még folyamatban lévő beruházásról, mely egy roma kulturális és közösségi tér létrehozására irányul. Minderre a Kiskőrös Városért Alapítvány egy úgynevezett CLLD pályázat keretében kapott lehetőséget.

Mit lehet tudni a beruházásról? Mikor kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok?

-Hirdetés-

Magát az ötlet egy közösségi térként is működő kulturális alkotóműhely létrehozásáról még annak idején Kunhegyesi Ferenc festőművésztől származik, aki azt szerette volna, hogy legyen a városban egy olyan hely, amely a város roma közösségének építését szolgálhatja elsősorban az alkotóművészeten keresztül. Korábban a roma közösség több városi intézményt is használt erre a célra, de nagy szükség mutatkozott már egy önálló, saját alkotóhelyre. Végül egy hosszabb tervező és előkészítő folyamat eredményeként 2020. márciusában kezdtük meg a munkálatokat a Délibáb utcában, az új intézmény átadó ünnepségét pedig szeptember végére tervezzük. Ennek a projektnek tulajdonképpen az a célja, hogy az alkotóház megépítésével fokozzuk a roma közösség összetartozását olyan infrastruktúrális fejlesztéseken keresztül, ami megfelelő, a célcsoport számára könnyen megközelíthető helyszínt biztosít.

Hogyan kell elképzelnünk ezt az alkotóházat, illetve hol tart most a projekt?

A Roma Alkotóház egy pályázati forrás felhasználásával megvalósuló projekt, viszont ebben az esetben a Kiskőrös Városért Alapítvány az, aki a pályázatot megnyerte, ezért ő az építtető. Itt egy olyan kis alkotóműhely kerül kialakításra, mely a kiskőrösi romák számára fog közösségi helyként szolgálni a Délibáb utca 39. szám alatti épületben. Az előzetes elképzelések szerint az Alapítvány fogja a létesítményt a projekt fenntartási időszaka alatt kulturális alkotóműhelyként üzemeltetni. Az épület tervezése is ezzel a funkcióval történt, az előkészületekbe bevonva Kunhegyesi Feró festőművészt, a Kiskőrösi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat akkori vezetőjét. Végül az ő segítő ötleteivel készültek el a tervek. Maga az épület, egy a Délibáb utcában található öreg családi ház átépítésével jön létre, mely gyakorlatilag egy belső alkotó teret, egy hozzá kapcsolódó – szabadtéri színpadként is funkcionáló – alkotóteraszt, illetve egy a szabad ég alatt létesített burkolt rendezvényteret foglal magába, ahol szintén bármilyen művészeti tevékenységet szabadon lehet majd végezni. Az épületben kialakításra kerülő alkotóműhelynek nem lesz mennyezete, a tetőszerkezet zárja a belső teret, melynek tetősíkablakain keresztül az alkotótér természetes megvilágítást kap majd, ami egy alkotóműhelynél nagyon fontos követelmény. Emellett helyet kap az épületben még egy vizesblokk is, illetve az alkotófolyamatot kiszolgáló iroda, míg az említett terasz mérete akkora lesz, hogy ott akár egy táncbemutatót is meg lehet majd tartani. Mindezzel gyakorlatilag az volt a célunk, hogy egész évben, – az időjárás viszontagságaitól függetlenül – lehessen ott alkotótevékenységet végezni. Ez nem egy nagy beruházás, viszont önmagába véve egy nagyon szép feladat. Véleményem szerint ez a kis közösségi hely, egy igazán szép, modern és üde színfoltja lesz a városnak, ahol a közösségépítés és az alkotómunka hosszú éveken keresztül eredményesen fog tudni működni, hiszen ehhez a lehetőségek adottak lesznek. 

 

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS