Avatar photo
Írta: Tóth Reni

„Minden elszálló parázs egy elszakított ember” – mondta Kis Zsolt, a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör elnöke június 4-én, a kiskőrösi dutra bázison, ahol a baráti kör közös tűzgyújtással emlékezett meg a 100 éve történő tragédiára.

-Hirdetés-

A tábortűz az összetartozást jelképezte, melyet pontban 20 óra 20 perckor gyújtottak meg. A tűzgyújtás jó hangulatú szalonnasütögetéssel ért véget, amely késő éjszakáig húzódott el, miközben a történelmi eseményről folytak a beszélgetések.

A baráti kör tagjai meséltek arról, hogy nekik mit jelent Trianon:

Azt a pillanatot jelenti nekem Trianon, amikor elhagytam Marosvásárhelyet és édesapám könnyeit hullatta, édesanyám az ajtóból integetve kérdezte: -És mi lesz veled fiam?
Azt feleltem neki, hogy egy jobb élet kezdődik! 

Patka István, a Kiskőrösi Kötőrúd Egyesület elnöke

Nekem nagyon nagy megkönnyebbülést jelent, hogy ma már ilyen hangnemben és ilyen őszinteséggel tud róla beszélni a média, valamint az emberek is. Amikor erről beszélünk, olyankor előkerülnek ezek a dolgok, melyeket apáinktól, nagyapáinktól hallhattunk. Sajnos ezzel a témával kapcsolatban annyi hamisítás és téveszme van, hogy nehéz tisztán látni, de úgy gondolom, hogy aki tanulta a történelmet, és a megfelelő forrásokból ismeri a történetet, az tisztában van az igazsággal. Nagyapáinkat valamikor abban a hitben nevelték, hogy “Hiszek egy Istenben, hiszek egy Atyában, és hiszek Magyarország feltámadásában”. Én hiszek abban, és a fiaimnak is mindig ezt mondom, ha mi magyarok összekapaszkodunk, akkor lesz még feltámadás!

Belák József, a Kiskőrösi Dutr Baráti Kör tagja

Trianon emléke minden magyar emberben fájó pont, s mindig szívünkben hordozzuk a dátumot, amikor 1920. június 4-én aláírták a békeszerződést, ezáltal létrejöttek országunk új határai, de egyetlen magyar sem tudta feldolgozni a veszteséget, a megaláztatást, a törvénnyé tett törvénytelenséget.

T.R.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS