Írta: vira

A koronavírus-járvány mennyire befolyásolja a soltvadkerti vállalkozások mindennapi életét, mekkora visszaesésről számolnak be? Milyen nehézségekbe ütköznek az alapanyagok beszállításában? Mennyire érinti a munkavállalóikat? Lesz-e, várható-e leépítés? Erre kerestem a válaszokat.

Jelenleg hogyan állnak a megrendelőik viszonylatában? Tapasztalnak-e csökkenést ebben a tekintetben, esetleg visszavonásokra került-e sor?

Frittmann István – Frittmann Testvérek Kft.: Megrendelés-csökkenéssel a koronavírus megjelenésekor már találkoztunk, hiszen a sok üzlet bezárással több kereskedésnek a fennmaradása is kérdésessé vált. Azt tapasztaltuk, hogy nem akartak feleslegesen készletezni árukat, a mi esetünkben a borokat. Ugyanez igaz volt a vendéglátóegységekre, ahol most már látok nagyobb lendületet, tehát a készletezés újraindulni látszik. Ha a nagyobb áruházakat nézzük, ott is voltak értékesítések, igaz nem a megszokott mértékben. 

Frittmann István
-Hirdetés-

Bakai Imre – Mikroflex Repro Kft.: Vállalkozásunk esetében érdekes dolog alakult ki. Mi főképpen a nyomdaiparnak dolgozunk, azon belül jelentős pozícióban vannak azok a vállalkozások, melyek élelmiszeripari csomagolóanyagokat gyártanak. Így mivel őket első körben nem érintette annyira a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés, bennünket sem kellett volna, hogy érintsen. De ezzel szemben úgy alakult, hogy ezeknek a cégeknek (élelmiszeripar és higiéniai termékeket gyártók) rengeteg munkájuk volt, viszont az új termékek bevezetését elhalasztották. Kivárják a vírus okozta gazdasági visszaesés hatásait. Mivel a mi munkánk (csomagolás tervezés, klisé készítés) szorosan kötődik az új termékek gyártásának indításához, az előző hónapokban jelentősen csökkent a rendelés-állományunk. Ez körülbelül 30-35 százalékos visszaesést jelent. Úgy látjuk, a könnyítések hatására lassan beinduló gazdaság arra ösztönzi a gyártókat, hogy a korábban visszafogott új termékeket bevezessék a piacra.

Bakai Imre

Zsikla Tamás – Akker Plus Kft.: Nem tapasztalunk csökkenést a megrendeléseink során. Sőt, ennek az ellenkezője az igaz: jelenleg növekedésben vagyunk. De el kell mondani, hogy az építőipar mindig késve reagál a helyzetekre, akár pozitív vagy éppen negatív a hatás. Tehát ez a jelenség nem azt jelenti, hogy az elkövetkező hónapokban nem várható forgalom visszaesés. Minden eshetőségre felkészültünk, és igyekszünk előrelátóan dolgozni. Napi késlekedések is komoly veszteségeket jelentenének, készülünk arra, hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy esetleges forgalomcsökkenés. Országos statisztikákból azt látjuk, hogy a közbeszerzések esetében csökkenések tapasztalhatóak, viszont azt nem tudjuk, hogy ránk nézve lesz-e hatásuk. Forgalmunknak csak egy részét adják ki ezek a közbeszerzések. A kivitelező cégek is minden erejükkel a projektjeikre koncentrálnak, igyekeznek minél előbb készre jelenteni azokat. Azt még ők sem látják pontosan, hogy új megbízásokat tudnak-e nyerni. A lakosság részéről is várható egyfajta csökkenés, hiszen a fogyasztásra szánt pénz csökkenni látszik.

Térjünk át a feldolgozandó alapanyagokra. Tapasztalnak-e esetleges nehézségeket a külföldről történő behozatal során?

Frittmann István – Frittmann Testvérek Kft.: Nagyon szerencsések voltunk az ütemezés területén: a koronavírus előtt elvégeztük a nagyobb megrendeléseket, feltöltöttük a készleteinket, így nem okozott különösebb problémákat az alapanyag-ellátás, gondolok itt például a borosüvegre. Előre nézve több hónappal, bizonyos termékek esetében akár egy évre is megtartottuk az ütemezett töltéseket.

Bakai Imre – Mikroflex Repro Kft.: Voltak nehézségek, leginkább a külföldről érkező alapanyagoknál. A gyárleállások, a szállítások lassulása miatt már a járvány európai megjelenésekor próbáltunk felkészülni a várható ellátási problémákra. Ezért már az év elején elkezdtük a készleteink feltöltését, melyet fontosnak és sikeresnek ítélek. Ennek köszönhetően alapanyagok tekintetében nem jelentett különösebb gondot a kialakult gazdasági helyzet.

Zsikla Tamás – Akker Plus Kft.: Az építőanyag gyártással nem volt probléma, logisztika területén volt egy-két termékcsoport esetén néhány napos csúszás. Ez köszönhető volt annak, hogy a határokon túlról is érkeztek és érkeznek szállítmányok.  Pufferkészlettel ellensúlyoztuk ki ezeket az egyenlőtlenségeket, ami készletérték növeléssel jár. Ellátási problémáink nincsenek, a gyártás és az anyagellátás folyamatosnak bizonyul. Zökkenőmentesen tudjuk biztosítani a kiszolgálást tulajdonképpen az ország bármely pontján. A vírushelyzet rávilágított arra, hogy óvatosabb és precízebb gazdálkodásra van szükség, soha nem dőlhetünk hátra. Az egészség és az élet védelme területén ki merem jelenteni, hogy gyorsaságban és precizitásban élen jártunk. Sok energiát és pénzt áldoztunk azért hogy mind a vevőinket mind a munkatársainkat a lehető legnagyobb biztonságban tudhassuk.

Köszönet jár a vevőinknek a türelmükért, munkatársainknak pedig a pozitív hozzáállásukért és a befektetett plusz energiáért.

Akker Plus Kft. kiskőrösi telephelye

A munkavállalókat érintette-e az önök cégénél ez a vírushelyzet? Volt-e, illetve várhatóan lesz-e leépítés vagy munkaidő csökkentés?

Frittmann István – Frittmann Testvérek Kft.: Borászatunk esetében nem volt szükséges a munkaidő csökkentése, a munkavállalóink ebben az időszakban szabadságon voltak, figyelve arra,  hogy egyikük számára se okozzon kellemetlenségeket. Egy-két napos váltásokban jöttek be dolgozni.  Úgy gondolom, hogy a munkavállalóink irányába is jól kezeltük a helyzetet.

Bakai Imre – Mikroflex Repro Kft.: Nem tudtuk, és még most sem tudjuk, hogy a következő hónapokra milyen hatással lesz a már most kialakult gazdasági visszaesés, a munkanélküliség növekedése, a keresetek csökkenése. Biztos, hogy ez a helyzet mindenkit óvatos költekezésre sarkall, ez pedig nem élénkíti a gazdaságot. Valljuk, hogy egy vállalkozásnál a legnagyobb érték a szakképzett, megbízható munkaerő.  Minden munkatársam maximális hozzáállással, tudása legjavát adja most is mint mindig, és ez a záloga a nehéz helyzetből való kilábalásnak. Sajnos az elmúlt időszakban a rendelések csökkenése miatt 6 órás munkanapokra tértünk át. Bízom benne, hogy ez az időszak rövidesen véget ér, és vissza tudunk állni a megszokott munkarendre.

Kiss Tamás

 

MEGOSZTÁS