Írta: vira

Micsoda különleges évet zártunk! Különleges. Ez az a szó, amit a leggyakrabban használnak az emberek az autizmusra. Ezért is terveztük – Katonáné Emese és én – a mi ünnepségünket különlegesre. Még a helyszínünk sem volt hagyományos. Ma az óvoda helyett az István Lovastanyán gyülekeztünk a Felhő csoporttal.

-Hirdetés-

Napirend nélkül valamire való Felhő nem tesz eleget meghívásnak. Ezért természetesen napirend szerint búcsúztunk. Óvodásaink közül többen is tudnak olvasni és biztonsággal tájékozódnak a betűk birodalmában, ezért készítettünk a programhoz írott és képes változatot is.

Hogy mit jelent a napirend a mi prezentálásunkban? Előre megfontolt szándékkal elkövetett bölcs rugalmasságot, az adott helyzethez alkalmazkodva. Háttértámogatásként elegendő mennyiségű humor természetesen szükségeltetik. Olyan esetekben különösen, ha az óvónéni elfelejti levenni a napirendi kártyát és erre a gyerekek figyelmeztetik. Aki mindig tud tanulni, az tud fejlődni. Így aztán mi bármikor abbahagyjuk a megbeszélt programpontokat, ha arra igény van. És igenis levesszük a megfelelő kártyát a falról.

A hagyományos ballagó tarisznyába pogácsa, ceruza, apró könyvecske, ballagási tablókép került. Elismerő oklevelet pedig nemcsak a gyerekek, de a szülők is kaptak. Hiszen a gyermek-szülő-pedagógus „szentháromság” nélkül egyetlen Felhő sem mosolyoghat szivárványra.

Mint minden évben képekkel is visszatekintettünk ballagóink ovis történetére és a csoport közös élményeire. Schaffer István igazgatóhelyettes és Viedner Mónika, az utazó intézményegység vezetője is velünk ünnepelt, sőt útravaló ajándékokkal lepte meg a ballagó Felhőket.

A finom falatok után az udvari játékok és a várva várt lovaglás következett. Gmoser Zsuzsinak – aki nemcsak a csoport asszisztense, de az ovisok kedvenc lovasoktatója is – sikerült még a szülőket és a kollégákat is nyeregbe ültetni. Az időjárás megpróbált mindvégig huncutkodni velünk, de végül a viharfelhők kénytelenek voltak belátni: ma a mi Felhőinké volt a terep!

Kutyifa Anikó

A képeket készítette: Kutyifa Ágnes

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (40 db kép)
MEGOSZTÁS