Molnár Ramóna, a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolájának hetedik osztályos tanulója, többszörös asztalitenisz diákolimpiai bajnok a napokban elnyerte a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2019″ címet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázat díját azok diákok nyerhetik el, akik az előző tanévben kimagasló tanulmányi és sportteljesítményt nyújtottak, azaz a 2018/2019-es tanévben 4,8-as tanulmányi átlagot értek el, emellett sportáguk országos bajnokságán, diákolimpiáján vagy nemzetközi versenyén a legjobb hatban végeztek.

Ramónával a cím elnyerése kapcsán készítettünk interjút.

-Hirdetés-

 

Mióta pingpongozol?

–Négyéves koromban kísértem el egy barátnőmet a csengődi egyesületbe, és ott ragadtam, mert nagyon megtetszett. Már akkor éreztem, hogy komolyabban szeretnék ezzel a sporttal foglalkozni. Kezdettől Hunyadi Jani bácsival edzek.

Hunyadi János edzővel

Emlékszel-e az első versenyedre?

 –Általános iskolás korom óta versenyzek a mai napig. Most, a járvány időszakában kevésbé, de korábban hetente négy alkalommal jártam edzésre ide, a csengődi egyesületbe.

Milyen eredményeket értél el eddig ebben a sportágban egyénileg és csapatban?

–Az utóbbi években folyamatosan dobogón állhattam. A 2016/17-es évadban csapatelsők lettünk a diákolimpián, a 2017/18-as szezonban a csapat technikai okok miatt nem indult, ekkor egyéniben lettem első helyezett. 2019-ben a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) által a nem igazolt játékosok számára szervezett országos versenyen, Csömörön lettem aranyérmes egyéniben, és a csapat is első lett. Legutóbb pedig idén februárban lett a csapatunk bronz-, én pedig aranyérmes. És persze sok egyéb járási, megyei megmérettetésen, továbbá felnőtt versenyeken is több alkalommal lettem első helyezett.

Csapatban is szép sikereket ért el Ramóna

Mit jelent számodra ez a sport? Mi a jó benne, miért és kinek ajánlanád?

–Klassz elfoglaltságot, sok örömet, sikerélményt, barátokat, és önbizalmat ad. Megtanít veszíteni, pontosságra és önfegyelemre is nevel. Mindenképpen ajánlom a tőlem fiatalabbaknak, mert minél előbb kipróbálják, elkezdik, annál több örömük lesz benne.

Milyen további céljaid vannak a pingponggal?

–Az orosházi asztalitenisz egyesület felfigyelt rám egy versenyen, és jelezték, hogy szeretnék, ha a továbbiakban náluk edzenék. Emiatt ősztől iskolát váltok, és a nyolcadik osztályt már az orosházi Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnáziumban kezdem el. Már a nyáron Orosházára költözöm, ahol a szüleim támogatása mellett Hunyadiné Kati néni lesz a segítőm. Júliusban kezdem a felkészülést: edzéseken és edzőtáborokban veszek részt, mert az orosházi szakosztályvezetőnek komoly tervei vannak már velem az őszi versenyeket illetően.

Ramóna rutinos felnőttek között is többször sikeresen szerepelt 

A sportsikerek mellett kiváló tanuló is vagy. Segíti, könnyíti a sport a tanulást vagy inkább nehezíti az edzések, versenyek időigényessége miatt?

–Én úgy érzem, inkább könnyíti, mert jobban tudok koncentrálni, és az időbeosztást is kénytelen vagyok megtanulni emiatt.

Mi a legkedvesebb tantárgyad?

Az angolt szeretem legjobban, és majd informatikus vagy gyógyszerész szeretnék lenni. Bízom benne, hogy a tanulás mellett az eddiginél több energiát és időt tudok majd a pingpongra fordítani. Ezt felnőttként is szeretném folytatni, és a külföldi szerepléstől sem zárkózom el.

Az idei diákolimpiai döntő aranyérmese

Mi a hobbid, mit csinálsz szabadidődben legszívesebben?

–Nagyon szeretem az állatokat, hamarosan lovagolni is megtanulok, de szeretek táncolni is, filmeket nézni, és a barátnőimmel lenni. Szeretném, ha a nyáron minderre jutna időm!

KN

MEGOSZTÁS