Csokis papírok, csipszes zacskók, kiürült ásványvizes és üdítős palackok, sörös dobozok – csak néhány az Izsákon és környékén eldobált szemetek közül. A település lakói évek óta fontosnak tartják, hogy tavasz elején megtisztítsák a község kül- és belterületét valamint ikonikus helyeit.

Az elmúlt szombaton nem csak az önkéntesek szedték a szemetet, hanem Izsák város önkormányzatából Kutas Tibor polgármester, Rézműves Mihály az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke, valamint a Mezőgazdasági Bizottságból Varga István elnök és Rácz Sándor képviselő is tevékenyen részt vett.

A szemétszedés Izsákon 6-7 évre nyúlik vissza. Minden tavasszal a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület és a Tegyünk Izsákért Egyesület szedte a szemetet. A találkozó Izsákon a Fogathajtó Pályán reggel fél nyolckor volt, és a szemétszedés után is ide várták vissza résztvevőket frissítővel és zsíros kenyérrel.

Rácz Sándor önkormányzati képviselő szemétszedés közben
-Hirdetés-

Az idén a vírushelyzet miatt minden program elmaradt így a tavaszi szemét szedés is, de járjuk a határt mindannyian és látjuk, tudjuk, hogy hol vannak ilyen engedély nélküli lerakó foltok, helyek ahová kiviszik az emberek a szemetet.
Ebből kiindulva szervezte meg a város vezetése a gyűjtési napot.
Az önkormányzat zéró toleranciát hirdetett az illegális szemétlerakással kapcsolatban. Kamerákat helyeznek el különböző helyszíneken és a polgárőrség illetve a rendőrség is figyelni fogja a területeket. A szemetelőkre súlyos pénzbüntetés vár.
A jelenléti ívet 95 ember írta alá, de csatlakoztak még mások is és így több mint százan szették a nap folyamán a szemetet. Széles körben hirdettük, és hívtuk az embereket szinte mindenki jött ahová eljutott a hír.
Mezőgazdasággal foglalkozunk, de mások is kijárnak a külterületekre így sajnos tudjuk, hogy hol vannak azok a területek, amit teleszemeteltek. A legnagyobb mennyiség onnan jött össze. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy szemetesnek lássák az emberek a környezetet, hiszen több túra útvonalunk is van.
Itt van Izsákon például a Kolon Futó Klub, akik ezeket az erdei utakat járják, futnak rajta, ezeket a részeket is megtisztítottuk. A városképünk ettől szebb, de sajnos vannak területrészek ahol ma is nagyobb mennyiséget sikerült összeszednünk.

A gyűjtéshez az újrahasznosított anyagból készült zsákokat a BS Plastic ajánlotta fel. A képen látható mennyiséget egy utcából szedték össze

Összességében jó hír, hogy csökkent az illegális szemétlerakatok száma, de ma olyan helyekre is elmentünk a várostól távolabb, ahol évekkel ezelőtt dobálták ki a szemetet és az megnövelte a mennyiséget. A jövőben szeretnénk, ha megszűnne, vagy legalább tovább csökkenne a szemetelés. Izsákon sajnos nincs lehetőség ingyenesen a szemét leadására, de ettől függetlenül kérnénk mindenkit, hogy ne szemeteljen.
Előkerültek veszélyes hulladéknak számító elektronikai eszközök és gumiabroncsok is, amit külön válogatva egy későbbi időpontban szállítanak el.

A gumiabroncsok elszállításáról a Kajla Gumi gondoskodik

Egy csodálatos dolog volt, hogy ebben a nyári melegben, egy szombati napon ennyi ember önfeláldozóan itt volt és tette a dolgát. Sokan úgy, hogy nem is Izsákiak.
Most természetesen tisztább környezetet hagytunk magunk után, az igazi az lenne, ha tartós maradna a munkánk eredménye – számolt be hírportálunknak Varga István és Rácz Sándor önkormányzati képviselő.

A szervezőség ezúton is szeretné megköszönni mindenkinek az önzetlen segítségét.
Nagyon fontos, hogy ne csak szavakban érezze valaki fontosnak Izsákot, hanem tettekben is.


Kovács Gyula

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (38 db kép)
MEGOSZTÁS