Írta: vira

Csütörtöktől többé-kevésbé visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba. 

Éjfél előtt megjelent a járványügyi készültségről szóló rendelet a Magyar Közlönyben, mely éjfélkor hatályba is lépett. A kormányrendelet továbbra is tartalmazza a kötelező maszkhasználatot az üzletekben és a tömegközlekedésen, illetve azt, hogy az éttermekben a dolgozóknak viselniük kell a maszkot. A rendeletben ugyanakkor nem szerepel a vásárlási időkorlát, így a veszélyhelyzet megszüntével és a járványügyi készültség bevezetésével a 65 év felettiek vásárlási időkorlátja megszünt.

-Hirdetés-

Az új szabályok között már nincsenek megszabott időkorlátok a bolti vásárlásokra nézve. Ennek értelmében ezentúl 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, drogériákban, piacokon és gyógyszertárakban.

A veszélyhelyzet visszavonása után egyébként az operatív törzs és a kórházparancsnoki rendszer is fennmarad, ugyanis hivatalosan is készülünk a járvány második hullámára. A kormány így az országos tisztifőorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.

Folyamatosan frissítjük cikkünket…

Forrás: Magyar Közlöny 2020.évi 145. szám 
Szerk: Kutyifa Icu 

Kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS