A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kiskunhalasi, kiskőrösi és kiskunfélegyházi tagintézményeinek kimagasló munkát végző munkatársait díjazták. Papp Gyula főigazgató által létrehozott díjakat minden évben pedagógusnapkor adják át.

-Hirdetés-

A kiskőrösi tagintézményből a Siker kovácsa díjat az idei évben Gráner Géza szakmai tanár és szakoktató és Tóthné Sási Katalin nyerte el.

Először Gráner Gézát kerestük meg, Tóthné Sási Katalinról későbbi cikkünkben olvashatnak.

Asztalosként kezdte munkáját, mi motiválta ebben?

-Nem volt nehéz döntés, hiszen asztalos családban születtem Kiskőrösön. A családi példa egész életemben végigkísért, pedagógus pályám mellett is aktívan folytattam faipari vállalkozásomat. Középiskolai tanulmányaimat a 621. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet emelt szintű tagozatában végeztem, bútorasztalos szakmunkás vizsgát tettem 1973-ban. Ezt követően tanulmányaimat folytatva beiratkoztam a Dolgozók Faipari Szakközépiskolájának Budapesti Levelező Tagozatára, ahol két év elteltével, 1975-ben eredményes érettségi vizsgát tettem. Innen már csak egy lépcsőfok volt a következő végzettség megszerzése, amikor is az Állami Technikusminősítő Bizottság előtt 1976-ban újabb vizsgát tettem és így „faipari technikusnak” nyilvánítottak.

Mikor döntötte el, hogy pedagógus lesz?

-1975-től kezdtem meg oktatói tevékenységemet a jelenlegi Wattayban, mint szakoktató. 1982 januárjától kisiparosként is dolgoztam, közben időt szakítottam arra, hogy tanulmányaimat tovább folytassam, így a bajai Vízgazdálkodási Főiskola műszaki oktató szakáról a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolára átjelentkezve, 1983-ban műszaki szakoktató főiskolai oklevelet szereztem. 1987-től a jelenlegi Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának összes jogelődjénél folyamatos munkaviszonyban dolgoztam.

Tevékenyen részt vesz az asztalos szakma oktatásának megújításában, a faipari kézi- és gépműhely kialakításában, fejlesztésében. A szakmai vizsgák mellett tanulmányi versenyekre is eredményesen készíti fel tanulóit. Milyen eredményekkel büszkélkedhetnek tanulói?

-Az évek során több asztalos tanulóm is jól szerepelt a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjében. Két éve Vida Tamás az országos döntőben hatodik helyezést ért el. Az idei évben Nemecskó Bencét készítettem fel, aki bejutott az országos döntőbe, de az előválogató utáni döntőt a vírusveszély miatt nem tartották meg. Így „csak” azt mondhatjuk, hogy Bence az ország legjobb 12 asztalos tanulóinak egyike, aki olyan kiváló eredményt ért el a döntőben, hogy a szakmai vizsga nagy részéről felmentést kapott.

“A szakmai és pedagógiai munka Géza életében maradéktalanul összekapcsolódik” – meséli kollégájáró lFranczia László igazgató, majd hozzáteszi: “Elmondható róla, hogy a Kiskőrös járásban élő valamennyi asztalos az ő keze alatt tanulta meg a szakma alapjait. Szakmai tanárként, osztályfőnökként az iskolai élet során több esetben is viszi tanulóit osztálykirándulásokra, tanulmányi utakra. Különösen a faipar fellegvárának számító Sopron volt kedvelt úti célja, többek között az Országos Faipari Kiállításnak köszönhetően.”

Szakma szeretete, tanulási vágya az évtizedek során sem csökkent, hiszen több olyan továbbképzésen is részt vett, melyek célja a digitális kompetenciák fejlesztése, az interaktív tábla használata, valamint a különböző Office csomagok jobb alkalmazása volt.

Pár évvel nyugdíj előtt, immár az unokái körében törekszik arra, hogy szakmai tudását, természetszeretetét továbbadja a következő generáció számára, hiszen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Gráner Géza madárbarát és természetjáró ember, melynek jobb bizonyítéka nem is lehetne, minthogy unokájával együtt járja végig az Országos Kéktúra állomásait.

Gráner tanár úr a kiskőrösi szakképzésért és a Wattayért dolgozik immár 45 éve. Számtalan fiatallal szerettette meg az asztalos szakmát, és nagyon sok tanulót készített fel eredményesen szakmai versenyre. Munkájáért már megkapta a Miniszter Elismerő Oklevelet, az Életmű díjat, tehetséggondozó szerepéért mindenképpen megérdemli a Siker kovácsa díjat is.

-Berkecz Mónika-

MEGOSZTÁS