A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kiskunhalasi, kiskőrösi és kiskunfélegyházi tagintézményeinek kimagasló munkát végző munkatársait díjazták. Papp Gyula főigazgató által létrehozott díjakat minden évben pedagógusnapkor adják át.

-Hirdetés-

A kiskőrösi tagintézményből Életmű díjat vehetett át Thámm László közlekedésmérnök szakmai tanár.

Thámm László 1974-ben a Fáy András Közlekedés-gépészeti Szakközépiskolában érettségizett dicsérettel. Az országos szakmai tanulmányi versenyen, autószerelő szakmában 2. helyezést ért el, így felvételi vizsga nélkül jutott be az egyetemre. 1981-ben szerzett közlekedésmérnök diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán.

Röviden beszámolt életútjáról hírportálunknak.

– Dolgoztam autószerelőként a dunapataji Új Élet MGTSZ-ben 1977-1978-ig, majd szerkesztőként a kalocsai Budamobil Járműszövetkezetnél 1978-1981-ig. Mérnökként és energetikusként 1981-től 1983-ig Dusnokon, majd a keceli Szőlőfürt Mezőgazdasági Szakszövetkezetnél fejlesztőmérnök voltam. 1993-tól a Közlekedési Felügyeletnél műszaki vizsgabiztosként végeztem munkám – meséli Thámm László, majd tovább sorolta, hogyan jutott el a középiskolai oktatáshoz.

1993 őszén vállalkozást alapítottam, melynek keretében gépjárművek átalakításának, tervezésének, műszaki dokumentációinak elkészítésével foglalkoztam. 1998-tól a kiskőrösi Wattay Középiskola és Szakiskola pedagógusa vagyok. Főleg autószerelő és karosszérialakatos tanulókat tanítok, de több gépészeti szakmák elméleti oktatásában is részt veszek.

Thámm László, Raffainé Sendula Zsuzsanna Katalin, Gráner Géza, Tóthné Sási Katalin és Fagyal Zoltán a díjátadón

Franczia Lászlót, az intézmény igazgatóját kértük fel, hogy beszéljen pár szóban kollégájáról.

„A mérnökként, tervezőként szerzett gazdag tapasztalatait kiválóan hasznosítja az oktatás során. A nevelőtestületünkbe jól beilleszkedett, elfogadja a kollégák segítségét, tanácsait. Fiatalabb pedagógustársainak is sokat segít a szakmai-pedagógiai munkában. Az iskolánkban eltöltött több mint két évtized alatt nagyon sok autószerelő, karosszérialakatos, hegesztő, szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, gépgyártástechnológiai technikus tanulót segített hozzá, hogy jól képzett, a munkájára igényes fiatal szakmunkássá tudjanak válni. Volt tanítványai közül sokan töltenek be az autós szakmákban magas beosztást, műhelyvezetők, önálló javító-karbantartó vállalkozások ügyvezetői, vagy pl. a kecskeméti Mercedes Akadémia vezetőjét is ő tanította” – számolt be az igazgató.

Pályafutása alatt sok tanulót készített fel a Szakma Kiváló Tanulója Versenyre, autószerelő szakmában az országos döntőben egy 6. helyezés, karosszérialakatos szakmában az országos döntőben egy 4., egy 6., egy 8., és egy 10. helyezés fűződik a nevéhez.

Thámm László ebben az évben éri el a nyugdíjazásához szükséges életkort. Több évtizedes kreatív szakmai és pedagógiai tevékenysége, személyisége alapján méltó az Életmű díjra.

-Berkecz Mónika-

MEGOSZTÁS