Írta: vira

Három éve már, hogy végső búcsút vettünk id. Kunhegyesi Ferenctől, Kiskőrös meghatározó közéleti emberétől.

Kunhegyesi Ferenc 1952. április 3-án született Kiskőrösön, ahol római katolikus keresztségben, régiségkereskedő, lovári cigány családban nevelkedett.

-Hirdetés-

Már egészen fiatalon dolgoznia kellett, azonban többször is előfordult, hogy megszökött a feladatok elől, csak azért, hogy tanulhasson. Első osztályos tanulmányait kisgatyában, mezítláb, édesanyja által varrt kis tarisznyájával kezdte meg. És milyen jól tette, hiszen mind a nyolc osztályt kitűnő tanulmányi eredménnyel végezte el.

Ismerősei, tanárai szerény, de annál szorgalmasabb gyermeknek ismerték, aki mindig is azt tette, amit a szíve diktált.

Kiváló tanulmányi eredménye ellenére, továbbtanulásra már nem volt lehetősége, ezért 14 éves korában kőfaragóként kezdett el dolgozni Soltvadkerten. Közben hivatásos sofőr lett, így a kötelező katonai szolgálat idején Kiskőrösön sofőrként tevékenykedett. A katonaság után, mint hivatásos sofőr, lovakkal fuvarozott, majd 1984-ben magán taxisofőr lett. Már fiatal felnőttként élete része volt a közjó iránti tenni akarás, ezért élete hátralévő részében lokálpatriótaként tevékenykedett városunkban.

Az ifjú id. Kunhegyesi Ferenc

A 1980-as években a Hazafias Népfront hatása elérte a kiskőrösi agilis fiatalembereket, így Feri bácsit is. Ő már akkor aktívan munkálkodott a roma és a nem roma párbeszéd létrehozásában, melyet a pártban való szerepe tovább erősített. A rendszerváltás után létrehozta a Roma Kisebbségi Önkormányzatot, melynek 2017-ig ő volt az elnöke. Később, az 1990-es években az Országos Roma Önkormányzatnak is tagja volt, majd alelnöke. Ezekben az években a soron következő Szociális Bizottságok tagjaként, szociális ügyekben is rendkívül aktív volt.

Származástól függetlenül mindenkinek segített, akinek csak tudott.

Hosszú évtizedeken keresztül küzdött a cigány kisebbség felemelkedéséért, az egészségesebb életvitelért, a beilleszkedési nehézségek leküzdéséért, a roma származású felnőttek munkához való jutásáért, a gyermekek iskolázottságáért.

2007-ben Dávid Károly dandártábornok megyei rendőrfőkapitány oklevéllel ismerte el munkáját, melyet a rendőrség és a cigányság közötti konfliktusmentes együttműködéséért tett.

id. Kunhegyesi Ferenc „Bács-Kiskun Megye Kisebbségéért” cím birtokosa lett 2008-ban

Áldozatos közösségi munkáját 2008-ban „Bács-Kiskun Megye Kisebbségéért”, majd 2015-ben „Kiskőrös Város Közéletéért” díjjal is elismerték.

id. Kunhegyesi Ferenc

1998 és 2002 között képviselői mandátumot töltött be városunkban, s munkája során felvállalta a kiskőrösi cigányság képviseletét is. Sokat dolgozott azon, hogy roma és nem roma békességben éljen együtt.

Az elmúlt évtizedek során sok esetben meghallgatásra találtak javaslatai, ez látszik a város fejlődésén, s a lakosság együttgondolkodásán is.

Idősebb Kunhegyesi Ferenc szellemiségét követve családja továbbgondolja és ápolja mindazt a szellemi örökséget, amit édesapjuk rájuk hagyott. A Roma Alkotóház megépíttetésével is a roma gyerekek felzárkóztatása a céljuk, melyhez maximális támogatást kaptak a városvezetéstől. Bízunk abban, hogy id. Kunhegyesi Ferenc álma válóra válik, és egyre több tanult, tisztességes, segítő szándékú roma fiatallal büszkélkedhet városunk. 

Szerk. Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS