Írta: vira

A pénteki napon Plamen Peykov, a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója volt vendége a Petőfi Szülőház És Emlékmúzeumnak.

Köztudott, hogy Kiskőrösön a Petőfi szülőház szomszédságában található a világon egyedülálló Petőfi Műfordítói Szoborpark, amit a kiskőrösi székhelyű Országos Petőfi Sándor Társaság hozott létre 1985-ben.

-Hirdetés-

A létesítmény több szempontból is jelentős. Kizárólag Petőfi fordítóinak állít emléket; egyedülálló megoldás a helyi kultusz ápolására; lehetőséget ad más országok irodalmával-kultúrájával való kapcsolatteremtésre. A park Petőfi világhírnevét is hirdeti, hiszen műveit több mint 50 nyelvre lefordították.

Jelenleg 18 szobor látható a parkban, olasz, orosz, bolgár, kínai, német, szlovák, szerb, lengyel, finn, román, észt, grúz, abház és holland költők portréja.

Filus Erika és Plamen Peykov

Ivan Vazov, a bolgár irodalom egyik kiemelkedő alakjának impozáns szobra is méltó helyet foglal az Európában egyedülálló Műfordítói Szoborparkban.

Vazov Az őrült című verset fordította le, amely olyan jól sikerült, hogy éveken át kötelező volt elszavalniuk a bolgár színművészeti egyetemen a felvételizőknek.

Idén Vazov születésének 170. évfordulójára emlékeznek a bolgárok és ennek apropóján jött Kiskőrösre Plamen Peykov, a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója, akit Dr. Filus Erika múzeumigazgató fogadott.

A találkozás alkalmával Plamen Peykov háláját fejezte ki, hogy Kiskőrös nagy becsben tartja a bolgár műfordítók emlékét és ápolja a kulturális kapcsolatot is. Reményét fejezte ki afelől, hogy a jövőben lehetőség nyílik közös rendezvények szervezésére és további együttműködésre.

Az igazgató úr koszorút helyezett el a műfordító szobra előtt, majd Petőfi Sándor emléke előtt tisztelegve a szülőház elé is elhelyezett egy virágkoszorút.

-Kincses Szilvi-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS