Írta: vira

Az orvosi pályán eltöltött több mint két évtizedes áldozatos és lelkiismeretes munka elismeréseként Kiskőrös Város Képviselő-testülete 2020. június 24-én döntött arról, hogy több körzeti házi- és gyermek-, valamint fogorvos számára címzetes főorvosi címet elismerő díszoklevelet adományoz.

-Hirdetés-

„A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000.(II.25) EüM rendelet 11/A. §-a szerint „Az a háziorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat, körzeti gyermekorvosi, illetve házi gyermekorvosi feladatokat látott el, valamint az az alapellátást végző fogorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan fogorvosi alapellátási feladatokat látott el, a címzetes főorvosi cím használatára jogosult.”

Kiskőrösön a címzetes főorvosi cím használatára 15 fő (8 fő háziorvos és 7 fő fogorvos) volt jogosult, köztük dr. Csenki József gyermekorvos is, aki 1976-tól körzeti orvosként, majd 1993. augusztus 10. és 2009. augusztus 31. között házi gyermekorvosként praktizált városunkban.

Milyen szakon és melyik egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját?

1965-ben végeztem a SZOTE-n, majd a diploma megszerzése után Baján, a kórház gyermekosztályán dolgoztam, ezt követően pedig a bajai kórház rendelőintézetének gyermekszakrendelését vezettem.

Meddig praktizált Kiskőrösön házi gyermekorvosként és mi az, amit a szakmájában a leginkább szeret(ett)?

Dr. Barna Jánosnak, a kiskőrösi rendelőintézet akkori igazgatójának hívására jöttem pár év után Kiskőrösre, ahol körzeti gyermekorvos, majd házi gyermekorvos lettem. A Petőfi Általános Iskolában, mint iskolaorvos dolgoztam, és hozzám tartozott három óvoda, valamint bölcsőde is. Évekig részt vállaltam az ügyeleti feladatokból is a kiskőrösi központi orvosi ügyeletben, ahol felnőtt betegeket is el kellett látni, ezért háziorvos-tanból is levizsgáztam. Később szakorvosi képesítést is szereztem sportorvos-tanból is, így a város és a környező települések sportolóinak ellátását a megfelelő színvonalon tudtam biztosítani. Az NB I, majd NB I/B-s kiskőrösi férfi kézilabda csapat mérkőzésein állandó sportorvosi ügyeletet adtam.

Akkori döntésemet a mai napig nem bántam meg, sok kis beteg gyógyult meg a segítségemmel és erre jó visszaemlékezni. Jó érzés volt, hogy ahogyan teltek múltak az évek, egykori kis pácienseim felnőttként is engem választottak gyermekeik orvosának.

Milyen érzés, hogy most címzetes főorvosi címmel ismerték el munkásságát?

Kitüntetésre soha nem vágytam, azonban Domonyi László polgármestertől évekkel ezelőtt kaptam már egy levelet, amelyben megköszönte több évtizedes orvosi munkámat. Most, a címzetes főorvosi címet is örömmel fogadom, habár számomra a szülők bizalma, kis betegeim ragaszkodása mindennél többet ért.

Kutyifa Icu
Fotó: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS