Írta: vira

Amennyiben a május hónapot vesszük górcső alá munkaügyi helyzetértékelési szándékkal, akkor már az elején szükséges leszögezni, hogy a tárgyhóban „generálódott” számokra már teljes egészében hatással volt a koronavírus-járvány. Országos szinten a munkanélküliek átlagos létszáma 215 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,7 százalék volt. De hogyan is fest ez a kép a járásunkban?

E kérdés megválaszolásában segítségünkre van a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb munkaerőpiacról szóló statisztikája, melyből gyorselemzést végezhetünk járásunk településeit figyelembe véve. 

-Hirdetés-

Járási szinten elmondható, hogy a regisztrált álláskereső számának növekvő tendenciája lelassult az előző hónaphoz képest, mely – nagy valószínűséggel – köszönhető a kormányzat gazdaságvédelmi akciótervének. A májusi elemzésben (ami április hónapról szól, és ami ide kattintva elolvasható) még 28 százalékos növekedésről számoltam be. Ezzel szemben már május hónapban „csak” 7,5 százalékos volt az emelkedés. Ezt szemlélteti az alábbi diagram is, melyben a járási települések adatai olvashatóak.

Ha ez évet vesszük alapul, akkor elmondható, hogy január-május viszonylatban több mint 52 százalékkal nőtt a regisztrált álláskeresők száma járásunkban.

Kiss Tamás
A borítókép: illusztráció

MEGOSZTÁS