Írta: vira

Az orvosi pályán eltöltött több mint két évtizedes áldozatos és lelkiismeretes munka elismeréseként Kiskőrös Város Képviselő-testülete 2020. június 24-én döntött arról, hogy több körzeti házi és gyermek, valamint fogorvos számára címzetes főorvosi címet elismerő díszoklevelet adományoz.

-Hirdetés-

„A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000.(II.25) EüM rendelet 11/A. §-a szerint „Az a háziorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat, körzeti gyermekorvosi, illetve házi gyermekorvosi feladatokat látott el, valamint az az alapellátást végző fogorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan fogorvosi alapellátási feladatokat látott el, a címzetes főorvosi cím használatára jogosult.”

Kiskőrösön a címzetes főorvosi cím használatára 15 fő (8 fő háziorvos és 7 fő fogorvos) volt jogosult, köztük dr. Tüske László urológus, körzeti háziorvos.

Milyen szakon és melyik egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját?

1975-ben végeztem el az egyetemet Pécsen, majd Kiskunhalason az urológián dolgoztam 6 évet. Ezt követően kerültem Kiskőrösre. 1981. december 1-je óta dolgozom itt körzeti háziorvosként, sőt 8 évig voltam önkormányzati képviselő is. Itt élek már 39 éve és remekül érzem magamat.

Miért döntött az orvosi hivatás mellett?

Édesanyám, aki egy régi vágású pedagógus ember volt azt mondta nekem: „Kisfiam, te nagyon jó tanuló vagy, kitűnő ember, neked orvosnak kell menned.” Aztán így is lett. Az érettségit követően az orvosira jelentkeztem, ahová azonnal fel is vettek. Mivel a pécsi egyetemnek volt egy egyetemi csapata, én pedig akkoriban nagyon szerettem futballozni, ezért oda jelentkeztem. Sosem tartottam magamat kiemelkedő tehetségnek, inkább szorgalmas voltam. Mind a mai napig, bármilyen esetről is legyen szó, a döntéseim midig úgy születnek, hogy rizikót nem vállalok feleslegesen. Ha nem tudom biztosan a dolgomat, akkor tovább küldöm szakorvoshoz az illetőt. Noha 76 éves vagyok, így már nem kötelező részt vennem oktatáson, de azért én még mind a mai napig képzem magamat.

Mi az, ami még mindig a pályán tartja?

Ez azért van, mert borzasztóan szeretem amit csinálok. Hogy meddig azt nem tudom. Egyébként kétévente van kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálat, melynek rendszeresen én is alávetem magamat.

Milyen érzés címzetes főorvosnak lenni?

Valahogy úgy érzem, hogy ez az elismerő díszoklevél a város, illetve a betegeim egyfajta köszönete. Számomra nem a cím a lényeg, hanem az, hogy elismerik az emberekért végzett munkámat.

Kutyifa Icu 
Fotó: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS