Írta: vira

Módosultak a tartózkodási engedéllyel rendelkezők beutazási feltételei; a szabályozás különösen a felsőoktatásban résztvevők beutazását segíti elő – közölte a rendőrség kedden a honlapján. 

2020. július 04-én hatályba lépett a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 291/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 5/A. §.-a, amely alapján a külföldről érkező nem magyar állampolgár, aki rendelkezik 90 napot meghaladó Magyarország területén való tartózkodásra jogosító időben érvényes tartózkodási engedéllyel – beutazás engedélyezésére vonatkozó írásos kérelem benyújtása nélkül –  beutazhat Magyarország területére, ha a belépésre jelentkezéskor a részére kiadott tartózkodási engedélyt bemutatja. A fenti szabályozás különösen a felsőoktatásban résztvevők beutazását segíti elő.

-Hirdetés-

A tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek is kötelesek alávetni magukat a Magyarországra történő beutazás során az államhatáron végzett egészségügyi ellenőrzésnek. Ha az egészségügyi ellenőrzés során felmerül a COVID-19 betegség gyanúja a járványügyi hatóság karantént jelöl ki, amelynek helyszíne egy erre a célra kijelölt egészségügyi intézmény.    

Ha az egészségügyi ellenőrzés során nem merül fel a COVID-19 betegség gyanúja a járványügyi hatóság a külföldi személy magyarországi lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén 14 napra hatósági házi karantént rendel el, amely időszak alatt a kijelölt lakcímet elhagyni nem lehet.

A 14 napos hatósági házi karantén alól akkor mentesülhet a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi, ha a Magyarországra történő beutazáskor rendelkezik két alkalommal elvégzett 5 napnál nem régebbi SARS-CoV-2 teszt eredmény elvégzését igazoló angol vagy magyar nyelvű okiratokkal, amelyek alátámasztják, hogy a koronavírus a szervezetében aktuálisan nem mutatható ki. 

Forrás: police.hu 
Kiemelt kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS