2020. júniusának végén, egy szombati napon kora délután kerékpárral gyülekeztek Akasztón Szabó Szabolcséknál a helyi külterület, Döbrögec őstermelői.

-Hirdetés-

Döbrögec, Akasztó község külterülete, ahol hajdanán még jó 70 tanya volt. Sőt még saját iskolája is létezett anno Döbrögecnek. Így nem kellett az ott élő gyermekeknek Akasztóra bejárni. Manapság már egyre kevesebb tanyát találunk Döbrögecen is, ahová szívesen látogatnak el akár még külföldiek is, hiszen nagyon sok német származású, de a román határ mellől érkező család is él itt. 

Visszatérve a bortúrára. Szabó Szabolcs akasztói termelőtől indultak az őstermelők kerékpárral Döbrögecre. A program ötletgazdája és szervezője Judák Gyula tősgyökeres döbrögeci szőlősgazda volt.

Müller Árpád és Judák Gyula

A túra alkalmával először a már imént említett román határ mellől ide települt Müller Árpád tanyájánál álltak meg a kerékpárosok. Müller Árpád jó tíz évvel ezelőtt érkezett ide, akit most fogadtak be a döbrögeci őstermelők körébe. Ezek után a kerékpárosok beljebb merészkedtek a tanyavilágba, és elérkeztek a második megállóhoz a Szmutka tanyához, ahol finom rántottával, borokkal és házi szalámival várták a vendégeket. Szmutka Jánosékról tudni kell, hogy mind a mai napig kint élnek Döbrögecen. A harmadik megálló az Odrobina tanya volt, majd ezt követően a termelők elérkeztek a végállomásra Judák Gyula ötletgazda tanyájára, ahol a házigazda vacsorával várta vendégeit.

A döbrögeciekre mindig is jellemző volt a barátságosság és az összetartás. Ezt hivatott továbbépíteni a mostani kerékpáros, borkóstolós, vendéglátós kis kerékpártúra is, amelyet ezentúl minden évben szeretnének majd megtartani. A termelők bíznak abban, hogy az árak is feljebb szöknek majd a piacon.

Külön érdekesség volt a fenti képen látható felfűzött szőlőtermés, melyről Judák Gyula elmondta, hogy egykori kedves ismerőse, Kastély Sándor emlékére ültette oda. Sajnos ezt a szőlőt Sándor már nem láthatta.

A napot egy finom vacsorával zárták a résztvevők, amelyet Judák Gyula testvére főzött.

Beniczki Dávid

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS