Idén második alkalommal került megrendezésre a Vadkerti-tó Futóverseny és Multisport nap.

Tavaly gondoltak egy nagyot a soltvadkerti sportolók, hogy szerveznek egy triatlon és futóversenyt. A tavalyi sikeres rendezés után mondhatjuk, hogy idén egy még jobb és színvonalasabb versenyre került sor július 11-én szombaton.

-Hirdetés-

A rendezvény a GO Sportegyesület szervezésében jött létre. A főszervezői teendőkért idén is Lukácsné Völgyesvári Réka felelt.

A triatlon verseny mezőnyében több bajnok is képviseltette magát. A legnagyobb névnek és a verseny egyik esélyesének számított a négyszeres Nagyatádi Ironman Magyar Bajnok, Flander Márton, a Bajai Mogyi SE versenyzője. Rajta kívül ott volt a rajtnál a Dunaújvárosi Triatlon SE sportolója Füzesy Dávid, aki az elmúlt években már több triatlon féltávú versenyt is megnyert és nem mellesleg kiváló úszó, amit bizonyított is a versenyen.

Ha tovább megyünk, itt volt a tavalyi győztes Gábe Tamás is, aki pedig több világkupa futamot is teljesített már. Rajtuk kívül rajthoz álltak a környék triatlon versenyzői, de érkeztek az ország több pontjáról is sportolók.

Flander Márton, Füzesy Dávid, Gábe Tamás

A futóverseny félmaratoni távját megnyerő szegedi Tarnai László 2018-ban például duatlon világbajnokságon volt negyedik helyezett a világ legjobbjai között. László 1 óra 17 perces idővel győzött a félmaratoni futóversenyben. De a lelkes szurkolóknak feltűnhetett, hogy a 10 kilométeres távot teljesítette a birkózó világbajnok Bácsi Péter, illetve 5 kilométeren indult a magyar női strandkézilabda válogatott kiváló kapusa, Győri Ágnes is.

Képen: A félmaratont nagy előnnyel megnyerő Tarnai László

A triatlon verseny reggel nyolc órakor rajtolt el, amikor is az elszánt versenyzők belevetették magukat a vízbe és kezdetét vette az úszás a Vadkerti-tóban, ami 1,9 km volt. Az úszás befejezte után a sportolók kerékpárra pattantak és Soltvadkert – Kecel – Kalocsa – Negyvenszállás útvonalat tették meg oda-vissza, ami 90 kilométernek felelt meg. Majd várt rájuk még négy kör futás a Vadkerti-tó körül.

Szinte együtt jött ki a vízből Füzesy és Gábé

Az úszást a leggyorsabban Füzesy Dávid és Gábe Tamás teljesítette – kicsit több, mint 28 perc kellett nekik az úszáshoz. Őket követte néhány percnyi lemaradással Flander Márton. A kerékpáron jó 50 kilométer megtétele után Füzesy elszakadt Gábétól és a bringa végére több mint három perces előnyt épített ki magának. Másodikként Gábe Tamás jött meg Kalocsáról, viszont a 3. helyen már a Kecskeméti Zubornyák György kezdte meg a futást. Őt követte a helyiek versenyzője Lukács Sándor és a budapesti Horváth Gergely, majd pár perc múlva Flander is megérkezett a kerékpárról és hatodikként indult neki a futásnak, amelyen olyan jól haladt, hogy végül a második helyen ért célba.

A győzelmet a dunaújvárosi Füzesy Dávid szerezte meg, második lett tehát Flander Márton, harmadik pedig Gábe Tamás. Legjobb hazai versenyző ezúttal is Lukács Sándor lett, aki az előkelő ötödik helyen ért célba. Negyedik lett a kecskeméti Zubornyák György, hatodik pedig a budapesti Horváth Gergely.

Horváth Gergely és Lukács Sándor indulnak a kerékpározásra

Míg a triatlonisták elmentek kerékpározni, addig 10 órakor kezdtek rajtolni a futók. Először a félmaraton, majd a 10 km és végül az 5 km-es táv résztvevői rajtoltak el. Mindenki a saját tempójában futotta le a kitűzött távjait. A befutók végén mindenkinek ott volt a mosoly az arcán, hiszen ezen a napon mindenki győztes volt.

A futók pedig csak mosolyogtak és mosolyogtak

Füzesy Dávid a triatlon verseny férfi győztese így vélekedett az eseményről:

„Az úszás közben a víz az nagyon jó volt, nem hullámzott, jól ki volt jelölve, hogy merre is kell úsznunk. Az elején Gábe Tomi kissé elnézte az úszást, de szerencsére a kajakos útbaigazította, aztán szinte végig együtt haladtunk. Szinte egyszerre is jöttünk ki a vízből. A bringa pálya is kiváló volt, rosszabbra számítottam a magyar utakhoz viszonyítva, de teljesen vállalható volt. Olyan 50-55 kilométerig együtt voltunk a Gábe Tomival, aztán ő lemaradt, onnantól kezdve egyedül tekertem már vissza a depóba. A futásnál az első két kör elég lassan telt, kissé fájdalmas is volt, valószínűleg azért mert sokat kellett kerülgetni a még bent lévő futókat. Aztán a második két kör már gyorsabban eltelt. A homokos rész kicsit nehezebb volt, de a frissítő pontok mindig megtörték az ütemet. Összességében egy nagyon jó kis verseny volt. Mindenképpen el szerettem volna jönni, mivel ez volt idén az első versenyem és szerettem volna megnézni, hogyan is megy a versenyzés. Jövő héten Tatán állok rajthoz, szintén egy féltávú versenyen. A fő célom idén egy külföldi verseny lett volna Szlovéniában, de azt lemondták, így a legfőbb célom most a balatonkenesei középtávú országos bajnokság, ami szeptember elején lesz.”

A triatlon győztese Füzesy Dávid futás közben

Az eredményhirdetés során minden távon díjazták az első három férfi és női versenyzőt.

NŐI futás:

5 km: 1. Varga Médea, 2. Mihály Réka, 3. Eszenyi Noémi

10 km: 1. Patocskai Emese, 2. Virág Angéla, 3. Tóthné Bárány Katalin

21 km: 1. Sija Éva, 2. Sasváriné Cseh Judit, 3. Fekete Péntek Szilvia

FÉRFI futás:

5 km: 1. Kiss Zsolt, 2. Molnár Attila, 3. Telekes Kristóf

10 km: 1. Jábor Dániel, 2. Bürgés Milán, 3. Kölcze István Mihály

21 km: 1. Tarnai László, 2. Trója Tibor, 3. Horváth Zoltán

A félmaraton férfi dobogósai

FÉRFI triatlon: 1. Füzesy Dávid 04:28:05, 2. Flander Márton 04:39:42, 3. Gábe Tamás 04:41:37

NŐI: 1. Juhászné B. Szűcs Mária 06:03:51, 2. Gyergyói Dóra 06:53:25

Díjazták a legfiatalabb női, férfi illetve a legidősebb és a legtapasztaltabb indulót is.

Legfiatalabb női induló Tóth Edit, míg a legfiatalabb férfi Ritter Bence volt. A legidősebb, egyben a legtapasztaltabb versenyző a kiskunhalasi Tabajdi Józsi bácsi volt. Külön köszöntötték a soltvadkerti Mayer Józsefet, aki megszámlálhatatlan versenyen van már túl – mindig öröm találkozni egy ilyen sportolóval, aki sokak szemében példakép.

A különdíjasok

Az egész eseményről elmondható, hogy mindenki kissé fáradtan, de annál boldogabban tért haza a versenyről. A szervezők köszönik a támogatók felajánlásait és segítségét. Jövőre pedig újra szeretnék megrendezni ezt a remek multisport napot.

-Beniczki Dávid-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (404 db kép)
MEGOSZTÁS