A Füredi Fagyizó cukrásza, Dobó Norbert készítette el a győztes fagyit, de ő vitte el az ezüstérmet is a törökmézes vanília fagylaltjával.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését, melynek célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
A koronavírus-járvány miatt rendhagyó 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a keddi budapesti döntőbe, amelyet az ipartestület budapesti székházában tartottak. Az ünnepélyes eredményhirdetésnek pedig a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda adott otthont.
A zsűri döntése alapján az Év fagylaltja címet 2020-ban a passió-karamell fantázianevű fagyi nyerte, melyet a Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert készített.
“Télen nagyon sokat szoktunk gondolkodni az új ízeken és akkor született meg ez a párosítás. Tavasszal elkezdtünk rajta dolgozni, kísérletezni, sokat kóstoltattuk a barátokkal is, hogy meglegyenek a megfelelő arányok. Végül úgy néz ki, hogy ez sikerült. Aztán ezt egészítettük ki egy kis pekándióval” – mondta a cukrász.
Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára – más néven passiógyümölcsre – épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, az ezüstérmes vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.
“A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció” – mondta az eredményhirdetést követően az MTI-nek Dobó Norbert, aki azt is hozzátette, a két fagyi már tavasz óta kóstolható a 2007 óta működő Füredi Fagyizóban.
Az év fagylaltja versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból a zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű édességével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.
Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse kedden átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Megrendezték az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is, itt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán győzött a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében.
Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu