Írta: vira

Az orvosi pályán eltöltött több mint két évtizedes áldozatos és lelkiismeretes munka elismeréseként Kiskőrös Város Képviselő-testülete 2020. június 24-én döntött arról, hogy több körzeti házi és gyermek, valamint fogorvos számára címzetes főorvosi címet elismerő díszoklevelet adományoz.

-Hirdetés-

„A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000.(II.25) EüM rendelet 11/A. §-a szerint „Az a háziorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat, körzeti gyermekorvosi, illetve házi gyermekorvosi feladatokat látott el, valamint az az alapellátást végző fogorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan fogorvosi alapellátási feladatokat látott el, a címzetes főorvosi cím használatára jogosult.”

Kiskőrösön a címzetes főorvosi cím használatára 15 fő (8 fő háziorvos és 7 fő fogorvos) volt jogosult, köztük dr. Vass Éva Enikő gyermekfogász is.

Mikor és melyik egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját? Hogyan került Kiskőrösre?

Marosvásárhelyen végeztem a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Fogorvostudományi Karán 1981. szeptember 11-én. Tanulmányaimat követően 6 évig a csángó magyaroknál dolgoztam, majd 3 évet Hargita megyében egészen 1990. június 20-ig, ugyanis akkor átköltöztünk Magyarországra. Eleinte Apajpusztán laktunk a testvéreméknél, aki szintén fogorvos, majd egy szerencsés véletlen folytán Kiskőrösre kerültünk. Férjemet 1991-ben vették fel a kiskőrösi laktanyába alkalmazott fogorvosként. Akkor még csak egy lányunk volt. Ugyanakkor tudtuk azt is, hogy két fogorvosi állásra nincs lehetőség itt. Egy ismerősöm által végül a büntetésvégrehajtáshoz kerültem Állampusztára, ahol közel öt évig dolgoztam, miközben megszületett második lányunk is. 1995 februárjában tettem le a szakvizsgát, majd Tátrai doktor értesített, hogy lesz üresedés. Így jöttem be végül 1995-ben a városba. Akkor még csak részmunkaidőben, mivel Állampusztán hivatásos állományban voltam, majd 1997 nyarán kiléptem a közalkalmazotti jogviszonyból, és azóta ebben a körzetben dolgozom gyermek, iskolai, és ifjúsági fogászként.  

Miért döntött az orvosi hivatás mellett annak idején? Mi az, amit a szakmájában a leginkább szeret?

Pályám során dolgoztam felnőtt fogorvosként, sőt vegyes praxisban, aztán mint már említettem a büntetésvégrehajtásnál is. Szóval mindenféle körzetet végigjártam ezalatt a 40 év alatt. Mindemellett nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni. Egyébként a családunkban több fogorvos is van; a férjem, a lányom, és a bátyám is ezt a szakmát választotta.

Nőként mekkora feladat összehangolni az orvosi szakmát, a hivatást és az édesanyaságot?

Mióta két körzet van, sokkal könnyebb a feladatom. Jelenleg a Bem, a Wattay, és a Kiskőrösi EGYMI diákjainak fogai vannak rám bízva.

Milyen érzés, hogy címzetes főorvosi címmel ismerték el a munkáját?

Nagyon örültem neki. Jó érzés volt látni nyugdíjas orvostársaimat is. Ezúton is köszönöm a díszoklevelet és, hogy az önkormányzat munkatársai gondoltak ránk. 

Kutyifa Icu 
Fotó: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS