Avatar photo
Írta: Kis Edina

Gondolom, sokan emlékeznek Picard Lilire, aki tavaly súlyos légtornász balesetet szenvedett. Az Eötvös by Suzy előadás után újra vele beszélgettem a felépülésről, karanténról, tervekről, magáról a cirkusz világáról.

Hosszú hónapokba telt, mire felépültél. Aztán jött a karantén helyzet. Gondolom már nagyon vártad, hogy újra porondra léphess.

Nagyon nehéz volt számomra az elmúlt időszak. A felépülésem 7 hónapot vett igénybe, de az utolsó hónapok alatt már tudtam edzeni. Sokat jártam Pestre, mivel elkezdődtek a műsor előkészületei. Csak egy nap választott el a premierig, mikor elrendelték a karantén helyzetet. Mivel nem tudtuk, meddig tarthat ez az időszak a társulat együtt maradt, próbáltunk és várakoztunk, de szépen lassan mindenki hazautazott, így én is hazatértem. Edzettem és próbáltam a Faluházban. Június végén végre megkaptuk a telefont, hogy kezdhetünk!

Említetted, hogy Pestre jártál próbálni a History című előadásra, ez miben különbözik a hagyományos cirkuszi előadásoktól?
-Hirdetés-

A hagyományos cirkuszi előadást egy keretben helyezték el, ami a 100 éves Eötvös család történetét öleli fel. Lóval húzott cirkuszi kocsi, háború, éhínség, államosítás… mindezek keserédes zenék feldolgozásával. Az előadás betekintést enged a kulisszák mögé, ahol láthatja a közönség, hogy a tragédiák ellenében is mosolyogva kellett szórakoztatni, mert egy artistának ez a hitvallása.

Picard Lili újra porondon
Te kit jelenítesz meg az előadás során, van-e valamilyen kötődésed a történetekhez?

A dédnagypapám testvérét, Picard Elizabetet, Elza tántit játszom, aki Eötvös Nándorhoz, az Eötvös cirkusz megalapítójához ment feleségül. Megtisztelő feladat, hiszen egy nagyszerű artistát és csodálatos asszonyt jeleníthetek meg a porondon, akit személyesen is ismerhettem. Sajnos Elza tánti már nem élhette meg az előadást, idén, 103 évesen távozott el tőlünk, a Picard testvérekből utolsóként. Unokája Suzy neki ajánlotta fel ezt a műsort.

Gondoltad, hogy ilyen hamar visszatérsz a porondra, s megint a levegőben leszel? Milyen érzés volt, mikor a magasba emeltek újra?

Én tudtam, hogy újra itt leszek, mert itt akartam lenni! Persze, ez csak az akarat, ehhez kellett Eötvös Suzy is aki, miután megtörtént a balesetem, nem mondta vissza az előtte megkötött szerződésünket és esélyt adott,- átformálva a megszerkesztett előadást- hogy felléphessek. Rengeteg erőt adott, hogy tudtam, lesz még lehetőségem porondra lépni. Jelenleg egy forgó képkeretben dolgozom fenn a levegőben. Milyen volt, mikor először felhúztak a magasba? Őszinte leszek: annyira koncentráltam, hogy jól teljesítsek, hogy észre se vettem. Mikor lejöttem, az egyik kollégám jött oda: te most voltál először fenn a baleseted óta? S akkor értettem meg, hogy hazatértem.

A családod, szüleid mit szóltak? Gondolom, féltenek.

A nagyszüleim megértenek, hiszen őket is ugyanaz a vágy és vér hajtotta, amit engem. Édesanyámék, pedig- saját elmondásuk szerint- szeretnek annyira, hogy megértik, nekem ez jelenti a boldogságot. Így mindnyájan támogatnak.

Mit tudhatunk a további terveidről?

Szeretnék száz százalékosan felépülni, hogy újra visszatérhessek a trapézra, mert ezzel tartozom azoknak az embereknek, akik támogattak és segítettek, és akik hisznek bennem. A jelenlegi műsorunk is erről szól, jöhet bármilyen akadály, ha hív a porond, menni kell!

K.E.

MEGOSZTÁS